“Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”

0
190
- Reklama -

Tradicijska priredba »Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti« oživjela je sjećanja i upriličila već zaboravljene narodne običaje kada se žito kosilo ručno. Županja je tako bila sva u znaku žetve i žetvenih običaja u Slavoniji.

U programu održanom na imanju »Ilijin i Rezin stan«,  na kojem je ispred Vukovarsko-srijemske županije prisutne pozdravio pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Kruno Šarić, sudjelovali su članovi kulturno-umjetničkih društava i konjogojskih udruga iz županjskog dijela Posavine, kako bi prikazali zajednički rad u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu, na  kojem su u prošlosti sudjelovali i pomagali rođaci, prijatelji i susjedi skupljeni u “mobu”.

Predstavljeni su i strojevi kojima se koristilo u žetvi, stari traktori i levatori kojima se dizao urod u čardake i na tavane, te kose i srpovi, tada jedina oruđa žeteoca  koje su su imali i za koje su znali.

Manifestacija koja se održala u “srcu žetve” prikazala je težak život naših starih, te duboko poštovanje i ljubav prema plodnoj ravnici koja ih je hranila. Žetva je za Slavonce stoljećima bila najvažniji posao. Dobra žetva bila je simbol blagostanja. Bogata slavonska zemlja uvijek je vraćala  ono što su uz blagoslov sijali, a u dobrim godinama , uz druženje i  pjesmu sa nje “skidali”. Posjetitelji priredbe mogli su zasukati rukave i okušati se u žetvenim poslovima, te probati poslove kojima su  njihovi preci s puno truda i teškim radom svojim obiteljima ali i cijeloj zemlji osiguravali kruh naš svagdašnji.