O nama

 

Prvi broj Vinkovačkog lista, tada pod nazivom Vinkovačke novosti, izašao je 13. rujna 1952. godine. Od 1874. godine do danas u Vinkovcima su izlazile različite tiskovine, a pridjev vinkovački u svom nazivu nosilo je 11 listova. No, većina ih je bila kratkog vijeka, a Vinkovački list zadržao je kontinutet izlaženja duge 64 godine kao svjedok svekolikog života na ovim prostorima. U 1956. godini tiskan je 200. broj Novosti, tada već jedinstvenog lista za područje ondašnjeg kotara Vinkovci.

Naziv Novosti nastao je spajanjem Vinkovačkih novosti i Vukovarskih novina. Od početka 1976. godine list se ponovno zove Vinkovačke novosti, a od 5. siječnja 1991. godine list nosi naziv Vinkovački list. U svojih 60 godina Novosti se se bavile i izdavačkom djelatnošću, na stranicama Vinkovačkog lista pisali su brojni poznati književnici, kolumnisti, humoristi, djelatnici iz kulture, prosvjete i gospodarstva, a njegovu naslovnicu krasi i logotip koji je izradio akademski slikar i grafičar Dubravko Mataković.

Razvitkom djelatnosti list je prerastao u novinsku ustanovu u okviru koje je 1957. godine proradila i Radiopostaja Vinkovci. Iako se prije nekoliko godina pojavio podatak da je radio počeo s emitiranjem 5. studenoga 1958. godine, od 1963. godine, kada su Novosti preselile u zgradu u Ulici Jurja Dalmatinca 29, u kojoj i danas rade, slave se obljetnice s razmakom od pet godina po čemu bi Radio Vinkovci ove godine slavili svoj 59. rođendan. Emitiranje programa počelo je na 226,4 mHz. Program je emitiran svaki dan od 15 do 17 sati, a nedjeljom od 8 do 12 sati. Od 6. lipnja 1988. godine Radiopostaja Vinkovci emitira program na 90,2 mHz, a od početna tri sata danas se program emitira od 0 do 24 sata. Programske aktivnosti ostvaruju se kroz informativne, kulturne, zabavne i druge sadržaje, kao i specijalizirane emisije, te program ekonomske propagande koji su uklopljeni u cjelovit 24-satni program. Posebno značajno vrijeme za Radio Vinkovce bilo je 90-tih godina prošlog stoljeća, u vrijeme Domovinskog rata kada su vijesti i informacije s Radio Vinkovaca građanima bile jedine informacije i jedina veza sa svijetom. Najteži dani za Radio Vinkovce bili su 1. i 2. listopada 1991. godine kada je pogođen antenski stup na Borincima i kada je emitiranje programa nakratko prekinuto.

Posebno smo ponosni na činjenicu da su naši djelatnici aktivni sudionici povijesnog stvaranja moderne Republike Hrvatske, odnosno da smo imali značajnu ulogu u informiranju pučanstva tijekom Domovinskog rata, u vrijeme medijske blokade ovog prostora, odnosno da su riječju i slikom branili Lijepu našu. Iako su uvjeti za tiskanje lista u jesen i zimu 1991. godine bili gotovo nemogući, svi događaji, od prvog minobacačkog napada na grad u srpnju, Bljeska i Oluje, do mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zabilježeni su na stranicama našeg lista. Zbog toga su naši djelatnici odlikovani spomenicama Domovinskog rata, a veći broj njih i odličjima Bljesak i Oluja. Naši novinari dobitnici su i brojnih strukovnih, novinarskih nagrada, što dovoljno govori o njihovom radu.