Uskrs je naš najveći kršćanski blagdan i do njega se na ovim područjima uvijek jako držalo.

Četvrtkom bi majke pekle pogaču, petkom bi šarale jaja, a subotom kuhale svetenje. Pečenje kruha nije bilo obično već bi se šarala uskrsna pogača, te bi se nosila na svetenje i blagovala u uskrsno jutro. Subotom se kuhalo svetenje: šunka, kulen, kobasica, slanina. Stavljale su se i šljivove grančice. Navečer se išlo u crkvu na uskrsnuće, a najviše se radovalo uskrsnom jutru. Uskrsno jutro nudilo je bogat stol jer se blagovalo svetenje: na stolu se nađe posvećena pogača, šunka, kulin, slanina, jaja, kobasica, podlijevani sir te mladi luk koji blaguje cijela obitelj, ali obavezno je prvo probati posvećene soli, pomoliti se uskrslom Gospodinu i onda blagovati. Za uskršnji ručak običaj je kuhati kokošju juhu, kuhano kokošje meso i povrće sa sosom te pečenje, uglavnom svinjsko te brojne starinske torte. Na Veliki četvrtak počinju pripreme za Uskrs, poslije tri sata nije se diralo u zemlju te se išlo na bogoslužje (misu) u crkvu. Na Veliki petak osim posta, važan običaj je bio šibarina ili običaj nazvan “Šibanje Juda”. Djeca su od svojih starijih, djedova ili očeva dobivali šibe urešene na karakterističan način te bi se njima šibale klupe ili podovi u crkvi kako bi se istjerao “Juda” iz svih nas odnosno kako bi dobro pobijedilo zlo. Osim toga momci su se odijevali na ovaj dan u posebna šokačka ruha i čuvali Isusov grob. Na Veliki petak žene su šarala jaja starim načinima, voskom i uranjanjem jaja u biljne kupke, ili su se šare radile “grecanjem” po samoj ljusci jaja. Današnja najčešća tehnika bojanja jaja u Slavoniji jeste kuhanje jaja u lukovici s raznim travnatim urescima koji ostave trag listića ili neke travke na ljusci. Na Veliku subotu se kuhala šunka, kulin, kobasica, slanina. Navečer se pripremala korpica za svetenje, a ovaj dan karakterizira i posveta vode i vatre koja se koristi tijekom liturgijske godine unutar crkve.

U nedjelju ujutro uskršnja korpica se nosila na svetenje. Tko je stigao prvi kući sa svetenja, taj je bio cijele godine najvrjedniji!


Novi broj Vinkovačkog lista svakog petka u prodaji na svim kioscima