Kontaktirajte nas

Aktualno

10 posto žrtava obiteljskog nasilja je s područja Vukovarsko-srijemske županije

Objavljeno

-

Zašto je sramota pričati o nasilju unutar obitelji? Zašto se žene boje prijaviti svoga zlostavljača? Je li to još uvijek tabu tema? Nasilje u obitelji i nad ženama ozbiljan je globalni javnozdravstveni problem i o tome se ne smije šutjeti. Ne bira mjesto, vrijeme ni žrtve, a kakvo je stanje u našoj županiji ispričala nam je voditeljica Županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Ivana Sučić.

Procjenjuje se da svaka treća žena u svijetu trpi neki oblik nasilja i to najčešće od osobe iz svoje najbliže okoline, uglavnom partnera. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 38% ubojstava žena su počinili njihovi partneri, a u posljednjih godinu dana zlostavljali su 243 milijuna žena i djevojaka. Brojke su crne i u Hrvatskoj. Svake godine prijavljeno je između 11.500 i 17.500 počinitelja obiteljskog nasilja, a broj žrtava takvih dijela kreće se između 14.500 i 22.200, od čega su to u većini slučajeva žene.

Osim što je voditeljica Županijskog tima, Ivana Sučić je i voditeljica programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci na području Vukovarsko-srijemske županije Udruge B.a.B.e. Kako je istaknula, temeljem iskustva u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja, nasilje najčešće kreće sa psihičkim i verbalnim nasiljem, potom nastupa ekonomsko nasilje, s vremenom se javlja i fizičko nasilje. Seksualno nasilje se po pravilu javlja kada su već prisutni prethodno navedeni oblici nasilja, a uglavnom se rijetko kad javlja samo jedan oblik nasilja. Ukazuje na brojne probleme koji se kod nas pojavljuju u vezi rodno uvjetovanog nasilja.

Prekršajni postupci u brojnim se slučajevima provode tek formalno što često rezultira time da počinitelji priznaju nasilje, a žrtva ne dobiva mogućnost iznijeti svoju stranu priče. Još uvijek postoje i situacije privođenja i žrtve i počinitelja čime se žrtve obeshrabruju da prijave nasilje, ali i situacije ohrabrivanja žrtava od strane policije da ne prijave nasilje. Često je i neprijavljivanje nasilja od strane okoline, jer se još uvijek vjeruje da je to njihova „privatna stvar“, pojasnila je Sučić dodavši kako za prekršajne postupke radi počinjenog nasilja u obitelji, žrtvama i nadalje nije predviđena besplatna pravna pomoć, a sankcije koje se izriču počiniteljima u pravilu su nedovoljno stroge.

Udruga B.a.B.e. ne raspolaže statičkim podatcima vezano za femicid u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no na nivou Republike Hrvatske prošle godine ubijeno je 10 žena od strane intimnih partnera i muških bliskih članova obitelji. 2018. godine ubijeno ih je šest, 2017. godine 15, 2016. godine 18, a 2015. godine ubijeno je ukupno 15 žena. Udruga raspolaže vlastitim podatcima koji se na godišnjoj razini kreću u rasponu od 1.500 do 2.000 osoba i odnose se i na pravno i na psihosocijalno savjetovalište, a temeljem prosjeka unazad deset godina. Otprilike 10% od ukupnog broja odnosi se na žrtve obiteljskog nasilja s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Sigurna kuća Vukovarsko – srijemske županije prema podatcima unazad 10 godina u prosjeku ima oko 50 smještenih korisnika/ca kojima pruža egzistencijalnu zaštitu i psihosocijalnu pomoć i podršku. Do prosinca ove godine smjestili smo 41 korisnika/cu“, pojasnila je i dodala kako je od ukupnog broja korisnika/ca 3% osoba muškog spola. Najčešće se javljaju radi pravne pomoći koja se odnosi na ostvarivanje roditeljske skrbi, a to su susreti i druženja s maloljetnom djecom, uzdržavanje maloljetne djece te radi proživljavanja psihičkog nasilja.

Aktualno

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Objavljeno

-

Napisao/la

    36 pregleda

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., čiji je glavni cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje. Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta osiguran je iznos od 260 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih gospodarstava osiguravano 140 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od prioriteta Ministarstva poljoprivrede.

Dodatna sredstva od 200 milijuna kuna usmjerit će se za ulaganja u tovilišta za svinje kao nadogradnja već objavljenog natječaja za reprocentre iz 2020. godine. Uz ovaj natječaj korisnicima će biti na raspolaganju i sredstva za „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. U pripremi je i natječaj za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice kao odgovor na poremećaje cijena u sektoru ratarstva. Raspoloživa sredstva za ovaj natječaj iznose 150 milijuna kuna.

Osim ulaganja u poljoprivredu, naglasak će se stavit i na ulaganja u šumarski sektor, na povećanje učinkovitosti, okolišne prihvatljivosti, ergonomije i radnih procesa u predindustrijskoj preradi drva kroz modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme za što je osigurano 147 milijuna kuna.

Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene poljoprivredne kulture.

Uz navedeno, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u digitalne tehnologije koje će se financirati sredstvima instrumenta Europske unije za oporavak od  krize uzrokovane širenjem bolesti COVID-19 (EURI sredstva). EURI sredstvima u planu je do kraja 2021. godine (su)financirati projekte u vrijednosti od 651 milijun kuna.

Indikativni plan objave natječaja do kraja 2021. nalazi se na poveznici.

Nastavi čitati

Aktualno

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Objavljeno

-

Napisao/la

    834 pregleda

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

61-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka iz Vrbanje u smjeru Otoka te je uslijed neprilagođene brzine, osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom, zbog čega je došlo do prevrtanja i slijetanja vozila u odvodni kanal prometne ceste.

Vozač je preminuo na mjestu događaja, dok je u vozilu bila 46-godišnja suvozačica koja je prevezena u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

Na mjestu događaja očevidom uz policiju vodi državna odvjetnica.

Nastavi čitati

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    139 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 38 minuta

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014....

Aktualnoprije 1 sat

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. 61-godišnji vozač...

Vijestiprije 2 sata

Četvrti poraz zaredom: BSK-Cibalia 1:0

U današnjoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Bijelom Brdu Cibalia je izgubila od domaćina BSK rezultatom 1:0. Cibalia je...

Aktualnoprije 2 sata

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te...

Aktualnoprije 4 sata

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene...

Aktualnoprije 5 sati

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija...

Aktualnoprije 6 sati

Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas  da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj 1812 novozaraženih, umrlo je 13 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je...

Najčitanije