20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

11. Večer mađarske kulture: I najmlađi pokazali kako njeguju svoju tradiciju, običaje i jezik

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić danas je održana Večer mađarske kulture, manifestacija koju potpisuje Mađarsko kulturno umjetničko društvo Vinkovci. Vrhunac je to svih godišnjih aktivnosti ove nacionalne manjine, a koja je danas po prvi put od svoga postojanja stavila naglasak na najmlađe Mađare.

„Htjeli smo pokazati kako se naša nacionalna manjina priprema za budućnost i da mladi također njeguju svoju kulturu, običaje i jezik”, kaže Marica Ač, tajnica Mađarskog KUD-a ističući kako su 11. Večer mađarske kulture u potpunosti u fokusu bile dječje skupine. Osim domaćina, na daskama pozornice zaplesali su i mališani iz Belog Manastira, Vardarca i Laslova, a nastupila je i solistica iz Kopačeva.

Kao gostujuća nacionalna manjina ove je godine u Vinkovce stiglo Kulturno umjetničko društvo iz Petrovaca.


U ime Vukovarsko-srijemske županije domaćine i goste pozdravio je Davor Adžić, vijećnik Županije skupštine i načelnik Općine Tordinci: „Čestitam vam što čuvate svoj mađarski identitet i svoju kulturu. U Općini Tordinci imamo Korođ i mogu reći kako je naš život i zajednička suradnja izvrsna, 1991. godina pokazala je koliko smo snažni i složni, zajedno smo podnijeli teret rata i zajedno gradimo našu slobodnu Hrvatsku”, rekao je Adžić.

Mađari su jedna od najaktivnijih nacionalnih manjina u gradu. Osim Večeri mađarske kulture kao središnje manifestacije, tijekom godine organiziraju brojna druga događanja kojima žele promovirati svoje običaje i kulturu. Tu su još i susreti vinkovačkih Mađara, božićna i uskrsna druženja, u ožujku ove godine organizirali su fišijadu, a povodom Dana grada planiraju izložbu mađarskih kolača i ručnih radova.

Iako su, kao i sve druge nacionalne manjine u Hrvatskoj, u znatnom opadanju, napominje Marica Ač, zadovoljni su svojim položajem u gradu, osobito suradnjom s Gradom u kojemu su uvijek na usluzi. Prema posljednjem popisu u Vinkovcima je bilo 130 Mađara, no taj broj je danas puno manji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno