8 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Uspješna godina unatoč svim izazovima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci zadovoljni su rezultatima u 2021. godini. U uvjetima pandemije, ističu, bio je pravi izazov organizirati kulturna događanja, kao i svakodnevni rad s korisnicima, ali je sve uspješno odrađeno.

U godini koja je u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja, vinkovačka Knjižnica je unatoč COVID uvjetima svladala sve izazove i prepreke te organizirala niz radionica, programa, akcija, manifestacija, književnih susreta i izložbi.

Ono što pandemija nije uspjela zaustaviti već je i potakla je upravo čitanje koje poboljšava kvalitetu života svakog pojedinca, ali i društva, jer čitanjem razvijamo toleranciju, empatiju, inteligenciju, kritičko mišljenje, komunikacijske vještine te niz ponekad nemjerljivih vrijednosti koje su važne za naš osobni razvoj kao i za opće dobro zajednice”, ističe ravnateljica Vedrana Lugić. Vodeći se tim razlozima, dodaje, te COVID mjerama prema kojima se u Knjižnicu ne može ući bez COVID potvrde, uvedena je i nova usluga, posudba e-knjiga putem ZaKi Book aplikacije.

Između ostaloga, nastavljena je i aktivnost na društvenim mrežama i web stranici, koje bilježe znatno veće povećanje praćenja u odnosu na 2020. Tako, primjerice, FB stranica bilježi 4 456 pratitelja što je 221 ili 5,21 posto više nego lani te 139 113 pregleda odnosno 42 813 ili 41,81 posto više. Na YouTube kanalu broj pratitelja povećan je za 142 posto te je s 50 porastao na 285, dok je broj pregleda veći za čak 2119,2 posto te je s 4 007 porastao na 90 260. Kada je riječ o digitaliziranoj građi novine i časopisi imali 152 165 pregleda što je 16,4 posto više nego lani, a knjige su imale 4 389 pregleda što je 30,4 posto više. Web stranica, inače, imala je 69 328 pristupa što je povećanje od 42 posto, 23 004 korisnika što je povećanje od 32 posto te 148 692 pregleda što je povećanje od 40,6 posto.


Cjelokupnu aktivnost Knjižnice teško je sažeti u nekoliko rečenica, ali treba reći kako će 2021. godina svakako ostati upamćena po kontinuiranom tijeku radova na izgradnji nove zgrade te po potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Kultura u pokretu koji će omogućiti kupnju novog, suvremenog bibliobusa izrađenog prema Standardima za narodne knjižnice u RH. Bibliobusnoj službi, koja je prošle godine obilježila 15 godina rada, a bibliobus je lani na 71 stajalištu imao 1300 korisnika u 19 općina i jednom gradu, biti omogućeno još kvalitetnije djelovanje.

Iza nas je još jedna izazovna, ali uspješna poslovna godina kroz koju je prošlo 7182 korisnika, održano je preko 500 događanja na kojima je sudjelovao veliki broj korisnika. Podatci su to koji nam govore da smo na dobrom putu. Stoga se zahvaljujem svim djelatnicima Knjižnice na dobroj atmosferi i pozitivnoj energiji koju zajedno stvaramo. Zahvaljujem se i našem osnivaču Gradu Vinkovcima te Vukovarsko-srijemskoj županiji”, ističe ravnateljica Vedrana Lugić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno