17 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

13 minuta (13 Minutes, 2015.)

Više od autora

- vl promo-
fvt_13-minuta_13-minutes_2015_coverTrebalo je samo 13 minuta, i čitava povijest druge polovice dvadesetog stoljeća bila bi drugačija. Hitler je otišao 13 minuta prije nego što je eksplodirala bomba u jednoj pivnici u Münchenu prije početka Drugog svjetska rata gdje Hitler držao govor svojim stranačkim pripadnicima. Od posljedica eksplozije poginuli su desetoro (za povijest nebitnih, koliko god to zvučalo cinično) ljudi, s napomenom da je njihova smrt izazvala kod atentatora duboko žaljenje i grižnju savjesti. Nezadovoljni Hitler je pod svaku cijenu htio saznati tko stoji iza atentata na njega, međutim, ali istraga čitavo vrijeme nije uspijevala dokazati da je atentat rezultat promišljene strategije dobro organiziranih urotnika. U konačnici gotovo pred sam kraj rata jedan od ispitivača krenuo je putem ovog atentatora samotnjaka, ali je po kratkom postupku osuđen na smrt i obješen.

Georg Elser (Christian Friedel) bio je tip kojega politika nije zanimala. Početkom tridesetih godina prošlog stoljeća gledao je svoja posla, ali postupna fašizacija društva, kako je nacionalsocijalistička stranka preuzimala vlast i postupno progonila sve one koji joj nisu bili izričito lojalni, postajao je sve ogorčeniji protivnik novog sustava, i odlučio sam djelovati kako bi spriječio još veće zlo (prema njegovim izjavama na ispitivanju). Uhapšen je posve slučajno, i kako su kod njega pronađeni kompromitirajući materijali, policija je odmah posumjala da je on jedan od atentatora. Ispitivanje je bilo sve, samo ne civilizirano, međutim, Elser ni pod najvećim pritiscima i mukama nije mogao odati nikoga, jer nikoga drugoga nije ni bilo. Kako je rekao, ne bi mu mogli ni vjerovati da mu je netko pomagao, jer nitko mu nije ni želio pomoći kao društvenoj crnoj ovci na njezinoj margini. Primitivizam i rasizam koji je izbio ne neskriveno izbio na površinu, bili su poželjne karakteristike u sustavu u kojem se slavilo novog nadčovjeka. U kratkoj ulozi Hitlera je Udo Schenk.

fvt_13-minuta_13-minutes_2015_ST

’13 minuta’ film je koji gotovo naturalistički pokazuje kako djeluje jedan moralno poremećeni sustav koji je izokrenuo sve vrijednosti, i kako je to bilo općeprihvaćeno, kao linija manjeg otpora. Možda i nije vrhunski film, ali je svakako film koji zaslužuje pažnju, i koji bi se trebao tretirati kao filmska lektira mlađim naraštajima zbog poruka koje nosi. Najzanimljivije je kako njemački filmaši ne strahuju pokazati tamnu i sramnu stranu jednog dijela svoje povijesti, oni nemaju potrebu za revizijom i uljepšavanjem nečega čega bi se trebali, u najmanju ruku, stidjeti. Oliver Hirschbiegel je zanimljiv redatelj kojeg pamtimo po filmovima ‘Eksperiment’ (2001.), ‘Hitler, konačni pad’ (Der Untergang, 2004.), ‘Invazija’ (The Invasion, 2007.), ‘Pet minuta raja’ (Pet minuta raja, 2009.) i ‘Diana’ (2013.).

Spomenimo još jedan film koji se bavi atentatom (neuspjelim, uspjelih nije bilo) na Hitlera. U američkoj visokobudžetnoj ‘Operaciji Valkira’ (Valkyrie, 2008) Bryana Singera glume Tom Crusie, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Terence Stamp i David Bamber kao Hitler. [Robert Jukić, FILM-MAG.net]

Distribucija: Blitz film i video, 2016.

KINO NAJAVA TITLANA: 13 MINUTA [2015]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno