13 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

20 polaznika na prvoj kulinarskoj radionici Gourmet Akademije

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na Šokačkom stanu, bivšem Pikovom, održana je danas prva u nizu kulinarska radionica programa Gourmet Akademije, a u sklopu projekta „Pannonia Gourmet”. Sopotom se širio miris vojvođanske daske, lovačkog gulaša i jabuka u šlafroku koje je spravljalo ukupno 20 sudionika, 10 iz Novog Sada i 10 naših Vinkovčana.

„Kuhari mentori su nam otkrili neke svoje tajne, „začine” koje jelima daju posebnu aromu, a uz pomoć kojih ćemo proširiti naše znanje i nadograditi ovaj slavonski level kuhanja. Tko zna, možda nakon ovih radionica netko od nas osmisli novo jelo”, rekao nam je kuhar Filip Zovkić, jedan od sudionika današnje radionice koji je sa svojim kolegama iz brojnih ugostiteljskih objekata dobio jedinstvenu priliku naučiti nešto novo, kuhati autohtona jela te razmijeniti iskustva s kuharima iz susjedne Srbije. Početak je to projekta „Pannonia Gourmet“ koji Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA provodi s partnerima iz Novog Sada, Univerzitetom Educons, a koji za zajednički cilj imaju promicati regionalni gastronomski turizam te pokrenuti jedinstvenu gastro akademiju na ovom području.

Današnjom radionicom započeo je prvi ciklus koji će trajati do petka, a sljedeća dva, kako nam je rekla direktorica VIA-e Danijela Slipčević, bit će održana u Vrdniku. Ova prekogranična suradnja će, napominje, rezultirati kuhanjem naših autohtonih recepata, ali i promocijom domaćih OPG-ova i njihovih proizvoda koje će polaznici koristiti tijekom kuhanja. „Sudionici akademije kuhat će tradicijska jela na moderan način. Kuhari iz Hrvatske i Srbije pokazat će neke svoje recepte koji će biti prilagođeni našem području, a u travnju ćemo onda na završnoj konferenciji predstaviti sve recepte i jela koje smo radili tijekom ova tri ciklusa radionica”, pojasnila je Slipčević. Osim rasta kvalitete turističkih i ugostiteljskih usluga, svrha ove kulinarske akademije je i stvaranje zajedničkog brenda „Eat Pannonia“ namijenjen vlasnicima ugostiteljskih objekata, kako poslodavcima tako i njihovim zaposlenicima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i ostalim dionicima uključenima u turizam i ugostiteljstvo u regiji.

Koliko će ovakvi projekti doprinijeti razvoju našeg gastro turizma zna i mentor kuhar iz Srednje strukovne škole Vinkovci Mario Janocik koji je danas na Šokačkom stanu prezentirao spravljanje lovačkog gulaša. „Luk, srnetina, junetina, svinjetina, gljive i začini su glavni sastojci, ali uz sve to jako je važna i ljubav prema jelu koji radimo. Potrebno je imati malo „šlifa”, a ja ću se potruditi sve to prenijeti na polaznike. Ovdje smo se upoznali s nekim dragim ljudima i razmijenili iskustva u pripremanju tradicionalnih domaćih jela”, rekao je Janocik.


Mnogi su sumnjali u najave za obnovu bivšeg Pikovog stana, no zahvaljujući europskim fondovima i prekograničnoj suradnji postao je prostor u kojemu će naša djeca, zajedno s partnerima iz Novog Sada, vježbati, raditi i učiti nešto novo. Uz sve to, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić povodom početka akademije, bit će to i mjesto uživanja, opuštanja, ali i susreta s prošlošću grada Vinkovaca.

„Svi koji to budu htjeli imat će priliku ovdje nešto naučiti i tako dodatno razvijati naš turizam i gastronomiju te svijetu pokazati što sve imamo za ponuditi. Nadam se da ćemo i dalje razvijati ovaj projekt i kroz buduće suradnje s našim partnerima učiniti prostor Sopota i Šokačkog stana jednim izletištem za sve naše sugrađane, ali i sve one koji će doći u naše Vinkovce i uživati u gastronomiji, prirodi, u poučnim stazama i našoj povijesti”, poručio je Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno