201 ročnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Požegi

0
678
FOTO: MORH
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U Požegi je jučer počelo osmotjedno dobrovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika. Među 201 kandidatom i kandidatkinjom troje je vrhunskih sportaša: Karla Prodan (judo), Filip Mihaljević (atletika) i Vjekoslav Luburić (hrvanje), a proći će obuku u trajanju od 15 radnih dana.

Foto: MORH

Obuka se provodi u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi te vojnim vježbalištima „Novo Selo“ i „Glavica“, a jedan je od propisanih preduvjeta za nastavak vojne karijere.

Nakon što su ročnice i ročnici zadužili opremu i potpisali ugovor o dobrovoljnom vojnom osposobljavanju, predstoji dva tjedna uvođenja u vojno okružje, a zatim slijedi polaganje svečane prisege. Potom će na obuku tijekom koje će svladati temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

FOTO: MORH
FOTO: MORH

Ročnici po uspješnom završetku stječu vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, a mogu se prijaviti na Specijalističku vojnu obuku u rodovske postrojbe Hrvatske vojske čime i službeno postaju profesionalni vojnici.

FOTO: MORH

Od početka dobrovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas, ukupno 9 458 ročnika uspješno je završilo vojno osposobljavanje, izvijestili su iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske.