16 C
Vinkovci
Utorak, 16. travnja 2024.

2021. – Godina Doma zdravlja Vinkovci

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

S novom godinom u zasluženu su mirovinu otišle vinkovačke liječnice Zdenka Japundžić i Marija Sotinac. Ginekološku ambulantu na dosadašnjoj lokaciji u Zagrebačkom bloku preuzeo je specijalist ginekolog Franjo Firi, dok je uz staru sestru Martinu specijalistica obiteljske medicine Marta Babić nova liječnica odnosno preuzimatelj pacijenata koji su koristili usluge ambulante dr. Sotinac. Dom zdravlja Vinkovci, sukladno zakonskoj regulativi, preuzeo je ambulantu, a nova lokacija ordinacije nove liječnice je novoobnovljeni prostor nekadašnje školske medicine u pješačkoj zoni kraj Centralne ljekarne na adresi Kralja Zvonimira 1 s brojem telefona 032 554 370, potvrdio nam je ravnatelj Doma zdravlja Vinkovci Petar Kulić.

‘Riječ je odgovornim, mladim i sposobnim liječnicima, vrhunskim specijalistima koji će preuzeti pacijente odnosno ordinacije dosadašnjih liječnica, a kako bi se osigurao kontinuitet i neprekinuta primarna zdravstvena skrb za što smo kao krovna zdravstvena ustanova zakonski i odgovorni. Doktorica Marija Sotinac 28. listopada 2020.g. podnijela je zahtjev za prestanak rada u koncesiji zbog odlaska u mirovinu. Poštujući proceduru, rješenje da smo dužni preuzeti ambulantu stiglo je od Ministarstva zdravstva 2. studenog 2020.g. uz suglasnost Vukovarsko-srijemske Županije. Trenutno je, stručnim riječnikom rečeno, riječ o timu bez nositelja, no nakon raspisivanja natječaja HZZO-a za preuzimanje ambulante, očekujemo da će sve proceduralno biti riješeno sukladno zakonu. Pacijenti mogu biti bez brige. Naša je dužnost, ulaganjem u vlastite prostore, svim korisnicima osigurati neprekinutu primarnu zdravstvenu skrb i to činimo kontinuirano sa svim raspoloživim kapacitetima’, pojasnio je ravnatelj Kulić.

U prilog tome ide i činjenica završetka energetske obnove zgrade Doma zdravlja, nekadašnje stare bolnice koja datira iz 1857.g., a čije se ponovno useljenje, nakon dvogodišnjih radova i prve sveobuhvatne obnove 164 godina od izgradnje, očekuje krajem travnja odnosno početkom svibnja, ovisno o izvođaču radova, naglasio je.

‘Nova zgrada trebala je još u kolovozu biti privedena krajnjoj svrsi no otegotna okolnost, uz pandemiju koronavirusa, bila su i gnijezda zaštićenih ptica čiopa, vrste slične lastavicama koje su se nastanile u potkrovlju zgrade, što nismo mogli ni naslutiti, pa su radovi odlukom Ministarstva okoliša bili zaustavljeni na tri mjeseca. No, uz dobru koordinaciju s Ministarstvom graditeljstva, posao se privodi kraju, a Vinkovčani će imati moderan i znatno komforniji prostor u koji se, osim laboratorija, vraćaju dislocirane ambulante obiteljske i medicine rada, saniteta, patronaže, palijative i uprave ustanove. Svi jedva čekamo povratak u svoje nove/stare prostore’, najavljuje Kulić.


Novina je da će sve pedijatrijske i ginekološke ambulante Doma zdravlja biti preseljene u novouređeni objekt u kojem će uvjeti rada biti vrhunski, u skladu sa svim zapadno-europskim standardima, dodaje. Park iza Doma zdravlja plan je urediti u Park zdravlja za čiji je prostor ishodovana građevinska dozvola, a cilj mu je postati još jedno uređeno mjesto za boravak u prirodi, zdrav život i bavljenje sportom na otvorenom. Hvalevrijedan projekt je i vizualiziran, kaže ravnatelj, a bit će zaokružen izgradnjom kadrovskih stanova za liječnike Doma zdravlja u prostoru koji je također osiguran i kupljen po značajno nižoj cijeni od procijenjene na lokaciji nekadašnjeg auto-servisa u blizini. Sve nabrojano radi se, kako ulaganjem vlastitih sredstava, tako i uz partnersku suradnju s HRAST-om i VIA-om, razvojnim agencijama Grada i Županije koji su velika potpora u pripremi projekata i povlačenju europskog namjenskog novca, naglašava. Cilj je rješavanje višegodišnjeg problema nedostatka liječnika na prostoru Doma zdravlja koji pokriva 90 000 stanovnika.

Kadrovski i infrastrukturno slijedi realizacija plana izgradnje modernog objekta u Vinkovačkom Novom Selu u kojem su osim ordinacije obiteljske medicine, stomatologa i ljekarne planirana i dva kadrovska stana za liječnike, najavljuje ravnatelj Doma zdravlja.

‘Lokacija i prostor su osigurani, odnosno kupljeni. Ishodovana je građevinska dozvola i do kraja ožujka planiran je početak radova izgradnje modernog objekta kakvog Novoselci zaslužuju. Vjerujem da će se ovo malo duže išćekivanje i strpljenje isplatiti jer smo uz pomoć Županije uspjeli odraditi sve pripremne radnje’, kaže Kulić.

Na koncu, ravnatelj za 12. siječnja najavljuje povratak starog cjelodnevnog radnog vremena svih ljekarni Doma zdravlja, uključujući i rad subotom, a koje su radi zaštite korisnika i djelatnika, uslijed epidemije koronavirusa, imale tijekom prethodnih mjeseci posebno regulirano radno vrijeme.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno