Foto: Crveni križ Vinkovci
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Na prvoj su crti obrane od koronavirusa, pomažu u svim gospodarskim i socijalnim krizama, a nemjerljiv je njihov doprinos i u ublažavanju posljedica potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Naši volonteri, uz sve one svakodnevne aktivnosti i obaveze, daju ogroman obol u najtežim trenutcima Hrvatske.

„Adekvatno smo odgovorili na sve krizne situacije“, rečeno je na redovnoj izvještajnoj Skupštini Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci održanoj u čast prošlogodišnjim aktivnostima. Od velikog su značaja za cijelu našu zajednicu, osobito kada znamo da je 2020. donijela nove izazove u humanitarnom djelovanju. Predsjednik GDCK Vinkovci Dražen Švagelj naglasio je kako su ostvarene značajne akcije usmjerene na ublažavanje posljedica gospodarske krize i teške socijalne situacije, podjelu humanitarne pomoći socijalno ugroženim stanovnicima, nadmašen je godišnji plan prikupljanja krvi te je obnovljena oprema volontera i članova tima za djelovanje u katastrofama.

„Upravo se naša opremljenost i brojnost dobro educiranih volontera pokazala kao odlučujući čimbenik u adekvatnim odgovorima na sve krizne situacije u posljednje vrijeme: katastrofalnu poplavu, migrantsku krizu, pandemiju koronavirusa i razorne potrese u 2020. godini“, istaknuo je.

Darovatelji krvi iskazali su se i u godini iza nas, pa je na 51 organiziranoj akciji prikupljeno je 2.110 doza krvi (110 % od plana), a po prvi put krv je dalo 287 osoba ili 13,60%. Nastavlja se provedba započetih EU projekata, ali i rad mladih koji su svojim aktivnostima u samom vrhu na razini Hrvatske, a to potvrđuje i priznanje Hrvatskog Crvenog križa koji ih je proglasio Volonterskim timom godine za predstavu „Čarolija Božića“ izvedenu na čak 30 mjesta. Kako zbog pandemije više nije moguć nastup uživo, naši mladi su snimili DVD s ovogodišnjom predstavom „Traži se pomoćnik“ koji su podijelili svim vrtićima, osnovnim školama i ustanovama.

Pandemija koronavirusa

Za GDCK Vinkovci rad u kriznim uvjetima započeo je 15. ožujka, a već prvu noć 16./17.03.2020. imali su dugotrajnu intervenciju na graničnom prijelazu Bajakovo kada su hranom i vodom opskrbljivali vozače kamiona koji su u koloni od 500 vozila dugoj 12,5 km danima čekali na prijelaz granice.

Oformili su tim volontera koji je mjesecima dežurao uz telefon i na poziv starijih i nemoćnih osoba odlazio na teren i dostavljao im hranu i lijekove, a od 17. ožujka započinju s 24-satnim dežurstvom tima za psihosocijalnu pomoć.

Od travnja do prosinca 2020. osigurali su i pet etapa po 400 – 500 obiteljskih paketa hrane i higijenskih artikala koji su podijeljeni osobama u teškoj socijalnoj situaciji. Podijeljeno je u studenome 560 kompleta po 30 zaštitnih maski i po 1 litra dezinficijensa osobama starijim od 65 godina. Pred Božić je podijeljeno i 100 kartica u vrijednosti od po 100 kn za kupnju slatkiša/namirnica u Konzumu djeci do 18 godina.

Pomoć potresom pogođenom području

Nakon potresa na području Banovine Crveni križ Vinkovci je odmah stavio na raspolaganje sve svoje ljudske i tehničko-materijalne potencijale te su započeli s akcijom prikupljanja, sortiranja i dostave humanitarne pomoći stradalima. S obzirom na razmjere potrese, ova operacija Hrvatskog Crvenog križa na Banovini će zasigurno trajati dugo vremena, a interventni tim Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci će sve dok traje potreba biti aktivan na pogođenom području i biti čvrst oslonac.

Ukupno 23 člana interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci su u četiri dosadašnje smjene odradila ukupno 174 radna dana na Banovini, provodeći zadaće Hrvatskog Crvenog križa, u logistici i koordinaciji, pružajući psiho-socijalnu potporu djeci i odraslima u izmještajnim centrima, dijeleći kuhane obroke, sortirajući, pripremajući i pružajući humanitarnu pomoć u skladištu ili kao članovi mobilnih timova posjećujući stradalnike u udaljenim mjestima.

U skladišta Hrvatskog Crvenog križa su za stradalnike na Banovini iz skladišta Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci dopremljena tri šlepera s ukupno 63 po vrstama sortirane palete humanitarne pomoći u hrani, higijenskim artiklima, grijalicama i električnim radijatorima te 342 poklon paketa za djecu koju su njihovi vršnjaci s vinkovačkog područja prikupili u okviru projekta Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

Na području djelovanja GDCK Vinkovci su bile smještene 54 osobe evakuirane s potresom pogođenog područja, koje su volonteri GDCK Vinkovci redovito posjećivali i uručivali im pomoć. Ukupno 10 zahtjeva obitelji s pogođenog područja za financijsku pomoć Hrvatskog Crvenog križa prikupljenu na donacijski račun predano je u GDCK Vinkovci i proslijeđeno u Zagreb.

Za svoje nesebično zalaganje, rad i trud, Ministarstvo pravosuđe dodijelilo je zahvalnicu Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci jer su upravo naši Vinkovčani jedni od onih s kojima je ostvarena najbolja suradnja 2020. Ova svečanost iskazivanja priznanja onima koji kao partneri i suradnici sudjeluju zajedno s probacijskim službenicima u izvršavanju probacijskih poslova, a osobito u organiziranju i izvršavanju rada za opće dobro organizira se od 2013. godine. Uz vinkovački, zahvalnicu je iz naše županije dobilo i Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar.