4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

3D skulpturama predstavlja jedan skroz novi svijet

Više od autora

- vl promo-

Nikica Josipović crtati je počeo već s pet godina. U svijet umjetnosti uvela su ga braća, a ljubav prema olovci, bojama i papiru danas je preusmjerio u stvaranje umjetničkih djela kakva se ne viđaju tako često.

U početcima su, kaže, to bili tipični dječji crteži s likovima iz crtića, u pubertetu je s bratom radio grafite, a sve je ozbiljnije krenulo kada je počeo kupovati grafičke olovke.

„S 20 godina sam počeo tetovirati i uz to postepeno crtati na platnu. S vremenom mi je to sve postalo malo pa sam prije četiri godine kupio 3D printer i sve svoje crteže krenuo raditi na računalu”, priča nam ovaj 36-godišnjak, „Švabo” kako sam sebe naziva budući da se rodio i odrastao u Njemačkoj.

Posljednjih sedam godina živi u Vinkovcima i, iako mu je na početku bilo teško naviknuti se na tako mali grad, danas mu to u potpunosti odgovara jer se zbog mira i blizine svega može više posvetiti svojim idejama i radovima koji oduševljavaju na svakom koraku.

Iako je gotovo cijela njegova obitelj umjetnički nastrojena, Nikica je jedini koji je svoj talent odlučio i živjeti. I to u punom smislu te riječi jer radi svaki dan, cijeli dan, nekada čak preskoči i pauzu za jelo.

Inspiraciju, kaže, najviše dobiva noću i tad najviše radi, a kao svakom pravom umjetniku ne treba mu ni puno sati sna. Za jednu skulpturu treba mu od jednog tjedna do tri mjeseca, sve ovisi o željama onih koji jednu takvu žele za sebe.

Tako se u njegovom opusu mogu pronaći nešto drugačije verzije Mona Lise, Nikole Tesle ili Fride Kahlo, jedan od lajtmotiva su mu i lubanje, a radio je i skulpture ženskog tijela, jednu čak s 24-karatnim zlatom i Swarovski kristalima.

 

„Sve što danas radim nastalo je spontano, jednostavno iz ljubavi. Ne volim da mi život prolazi u monotoniji pa često isprobavam neke nove stvari. Uz sebe uvijek imam grafički tablet pa kad god mi nešto padne napamet odmah napravim skicu i kasnije to pretvorim u djelo”, rekao je Nikica dodavši kako su „klijenti” zapravo oni koji ga tjeraju da se nastavi baviti time.

Njegove skulpture nastaju od plastike i uz pomoć 3D printera, neke čak i od reciklirane plastike pa je tako primjerice Mona Lisa nastala od čepova. U planu mu je reciklirati i dalje, no s vremenom od vlastitih boca i čepova te svoja djela u potpunosti raditi od recikliranog materijala.

Trenutno koristi običnu i bio plastiku, a kako su mu u planu novi proizvodi neće se zadržati samo na ove dvije vrste.

Iako on sam gotovo nikada nije zadovoljan svojim radom, pohvale koje pršte sa svih strana govore same za sebe. Osobito ako znamo kako je sve naučio potpuno sam. Već ove godine planira i svoju izložbu, kaže najbolje u Meraji jer se ambijent najviše slaže uz sve ono što radi.

„Taman negdje oko Vinkovačkih jeseni kad je u gradu najviše ljudi. Ja ne bih bio tamo, nego bi to bila otvorena izložba koju može pogledati bilo tko i bilo kada”, otkriva nam svoje planove Josipović i dodaje kako bi izložio sve – od skulptura i slika na platnu do uradaka od reciklirane plastike i nekih novih koje tek planira napraviti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno