18 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

44. Dan tipkovnice: U kategoriji učenika najbolji Vinkovčani Emanuel Brkić, Karlo Bosančić i Elena Mijatović

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ekonomska i trgovačka škola Ivana Domca u Vinkovcima danas je bila domaćin Državnog prvenstva u kompjutorskoj daktilografiji.

44. Dan tipkovnice po prvi put je održan izvan Zagreba, a organizirali su ga Hrvatsko stenografsko društvo i škola domaćin.

Natjecanje je organizirano u disciplini prijepisa teksta u tri dobne skupine, a po prvi put, pokazno, održano je i natjecanje u disciplini audio transkripta.

Prema broju neto udaraca u minuti u kategoriji učenika sva tri prva mjesta osvojili su natjecatelji iz škole domaćina:  1. Emanuel Brkić (415), 2. Karlo Bosančić (411,9), 3. Elena Mijatović (358,2).

U kategoriji juniora najbolji su bili: 1. Viktor Matraković iz Bjelovara (565,2),2. Luka Rebić iz Đakova (405), 3. Dorijan Beštek iz Varaždina (395).

Kod seniora poredak na prva tri mjesta je : 1. Šimun Džalto iz Ivankova (564,8), 2. Ivana Kokot iz Varaždina (484,1), 3. Stjepan Puškarić iz Ivankova (438,8).

Na pokaznom natjecanju u audio transkriptu najbolji su bili: 1. Šimun Džalto (487,1), 2. Karlo Bosančić (302) i 3. Viktor Matraković (291,5).


Natjecatelje i mentore uvodno su pozdravili ravnatelj Mato Džalto i profesorica Andrijana Hajduković u ime škole domaćina te u ime Hrvatskog stenografskog društva Andrea Wawrzyinek, predsjednica i Marica Piršin, voditeljica natjecanja.

„Velika nam je čast biti domaćinima 44. Dana tipkovnice na kojemu smo u suradnji s Hrvatskim stenografskim društvom ugostili sudionike iz cijele Hrvatske. Prijavljeno je oko 50 natjecatelja u tri kategorije: učenici, juniori i seniori. Među učenicima je i naših sedam sudionika i nadamo se njihovim dobrim rezultatima”, istaknula je Andrijana Hajduković uoči početka natjecanja.

A među sedam domaćih bili su i ekonomisti Karlo Bosančić, učenik drugog razreda i Marko Čolakovac, učenik trećeg razreda.

„Prošle godine bio sam drugi na državnom natjecanju, a na svjetskom natjecanju bio sam šesti u kategoriji audio transkript, pa se nadam dobrim rezultatima i danas, pa i prvom mjestu. Trenutačno najbolji rezultat mi je oko 630 otkucaja u minuti. Daktilografiju imamo u predmetu poslovne komunikacije gdje smo u prvoj godini učili tipkanje na računalu. Profesorica Hajduković vidjela je da sam dobar u tome i predložila mi je da idem na natjecanje. Vještinu sam dotjerao vježbajući puno kod kuće jer sam želio biti što bolji na državnom natjecanju i to me je motiviralo. Mislim i da će mi nešto tako korisno dobro doći danas sutra u životu”, istaknuo je Karlo Bosančić.

Marko Čolakovac i Karlo Bosančić uoči natjecanja

„Drugi put sudjelujem na državnom natjecanju. Profesorica Hajduković prepoznala je tu moju vještinu za brzo tipkanje i predložila mi da se uključim u natjecanje. Moj cilj je danas da budem barem među top 10. Već dvije, tri godine bavim se time, puno vježbam i vjerujem u svoje sposobnosti. Vjerujem da će mi ova vještina dosta značiti u životu. Kada budem trebao sastaviti poslovno pismo ili nešto slično moći ću to napraviti u što kraćem vremenu i sa što više točnosti. Živimo u svijetu gdje svi žele da se nešto što brže isporuči. Tako da je važno biti što brži i mora biti i točno. I to je ono u čemu smo mi u našoj daktilografskoj grupi dobri, mi smo i točni i brzi”, kazao nam je Marko Čolakovac.

     

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno