Kontaktirajte nas

Aktualno

50 folklornih skupina za jubilarne 50. Dječje vinkovačke jeseni

Objavljeno

-

Već 50 godina najmlađi sudionici Vinkovačkih jeseni pokazuju kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog nasljeđa. “Potvrda je to da se trud naših baka i djedova isplati”, reći će ovi stariji koji od početka prate vesele dječje povorke, a ove godine dočekat će jubilarne 50. Dječje vinkovačke jeseni.

Iako djeca na Jesenima sudjeluju od samog početka, od 1970. godine i službeno ostavljaju svoj trag u ovoj manifestaciji tradicijske kulture. Naime, te godine pokrenut je koncept dječjih jeseni pod nazivom Male vinkovačke jeseni. Prvotno je manje obuhvaćao dječji folklor te se više oslanjao na dječja kazališta, lutkarske predstave, glazbene radionice, susrete s piscima za djecu i slično. “Među brojnim kulturnim manifestacijama koje će se održavati tokom čitavog ovog tjedna, Male jeseni predstavljaju sigurno jednu od serioznih, dobro zamišljenih priredaba i onih kulturnih događaja koji ostavljaju kulturnog traga, tim više što su uključeni naši najmlađi”, stoji u Vinkovačkom listu 17. rujna 1970. godine.

Članak u 37. broju Vinkovačkog lista objavljenom 17. rujna 1970. godine o prvim Dječjim vinkovačkim jesenima

Prve godine bazirale su se na literarnom natjecanju učenika osnovnih škola, nastupale su folklorne skupine i pjevači narodnih i zabavnih pjesama, a održana je i modna revija na kojoj su mali manekeni prikazali modele Vinteksa, Đure Salaja, Kvaliteta i zanatske radnje Suvremena žena. U poznatom “velikom” kinu Crvena zvijezda organizirano je bilo crtanje po asfaltu koje je okupilo najbolje crtače osnovnih škola. Organizator Malih jeseni bila je današnja Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, dok je pokrovitelj bio Večernji list.

1971. godine mijenjaju naziv u Dječje vinkovačke jeseni koji stoji i danas. Kroz ove silne godine često su mijenjale svoj koncept, a danas ovom manifestacijom dominira segment folklora i upravo to stavljanje folklora u prvi plan potaknulo je osnivanje značajnog broja dječjih folklornih skupina u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i šire. Kao što je to slučaj i s Državnom smotrom hrvatskoga izvornog folklora na Vinkovačkim jesenima, Dječje vinkovačke jeseni izrastaju u pravi pozivni festival, Međužupanijsku smotru folklora.

Kontinuitet održavanja uspjele su očuvati do danas i 50 godina poslije uspješno okupljaju najmlađe ljubitelje folklora iz svih dijelova Hrvatske. Zbog ratnih razaranja, Dječje vinkovačke jeseni nisu održane 1991. godine, ali ni 2020. godine zbog pandemije koronavirusa.

“One za cilj imaju očuvanje kulturne baštine našega kraja, jer potiču voditelje dječjih skupina da istražuju pjesme i plesove primjerenih djeci, ali i uloge djece u zaboravljenim običajima. Zbog toga svake DVJ obiluju novim dječjim plesovima, pjesmama, igrama, biralicama i brojalicama za djecu. Također ova manifestacija doprinosi i omasovljenju dječjih skupina”, rekao je voditelj Dječjih vinkovačkih jeseni Dario Grčić. Dodaje kako zbog prošlogodišnje “stanke” koju je uzrokovala korona djeca nisu imala priliku obogatiti 55. Vinkovačke jeseni, no ove godine nastavljaju tradiciju.

U mimohodu 50. Dječjih vinkovačkih jeseni očekuje se oko 50 dječjih folklornih skupina, među njima je 12 gostujućih skupina iz 12 hrvatskih županija, s preko 2.500 djece u programu. S obzirom na uvjete, broj skupina itekako je na zavidnoj razini, a tomu u prilog ide i činjenica da se u posljednjih godina taj broj vrtio između 56 i 64 folklorne skupine. Svečani mimohod ove godine očekujemo u nedjelju, 12. rujna, s početkom u 10 sati.

Na kraju, organizatori pozivaju sve posjetitelje na odgovornost i pridržavanje propisanih mjera kako bi svi koji na njemu nastupaju, rade i posjećuju ga, mogli bez brige za sigurnost i zdravlje uživati u svemu što se nudi.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    73 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    108 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatologiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatologiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenata nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom za koji su prikupljena sredstva u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”.

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    203 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 1 sat

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 2 sata

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 4 sata

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 5 sati

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 5 sati

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 6 sati

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 7 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 8 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Najčitanije