13 C
Vinkovci
Petak, 19. travnja 2024.

Grad Vinkovci: Prvi put stipendije dodijeljene i srednjoškolcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ulažući na različite načine u svoje mlade sugrađane, Grad Vinkovci značajno ulaže u svoju budućnost. Između ostaloga, čini se to i kroz konkretne mjere pomoći mladima odnosno njihovim roditeljima. Primjer su svakako i studentske, a od ove godine i učeničke stipendije, koje su prvi put dodijeljene srednjoškolcima.
Ukupno 2 milijuna i 113 tisuća kuna bit će izdvojeno iz proračuna Grada Vinkovaca za studentske i učeničke stipendije za ovu školsku odnosno akademsku godinu od čega je 1 milijun i 939 tisuća kuna namijenjeno za studente, a 174 tisuće kuna za srednjoškolce, kojima se stipendija dodjeljuje prvi put.
Kada je o učeničkim stipendijama riječ, ističe Andrea Vinković, na utvrđenoj redoslijednoj listi podnositelja zahtjeva za školsku godinu 2019./2020 našlo se 58 srednjoškolaca. Pravo na dodjelu gradskih stipendija imali su učenici koji su državljani Republike Hrvatske, imaju prebivalište na području grada Vinkovaca, imaju prosjek ocjena za prethodni razred srednje škole iznosi najmanje 4,50 te ne ostvaruju pravo na stipendiju iz nekog drugog izvora. Kriteriji za bodovanje bili su: uspjeh u učenju, uspjeh na natjecanjima znanja, ostale posebnosti u kućanstvu podnositelja te prihodi po članu kućanstva. Učenička stipendija iznosi 3 tisuće kuna, a isplaćuje se mjesečno u iznosu od 300 kuna u 10 obroka.
Ugovore o dodjeli stipendija u velikoj gradskoj vijećnici danas je srednjoškolcima svečano uručio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
“Prvi put Grad Vinkovci daje učeničke stipendije. Drago nam je da imamo učenika koji to zaslužuju, koji pokazuju izvrsnost i tako zavrjeđuju da ih Grad i prepozna. Vjerujemo kako će ovih 58 učenika uspješno nastaviti svoje školovanje i pokazati da zaslužuju ove stipendije, a u budućnosti postati i studenti stipendisti te na kraju doprinositi gradu i svemu onome što radimo u gradu, sa svojim znanjem koje će steći kroz školovanje. U ovom mandatu pokazali smo da želimo slušati naše sugrađane kao i gledati dobre projekte koji se provode u drugim gradovima. Učeničke stipendije uveli smo osluhnuvši još jednom ono što je važno našim građanima, u ovom slučaju našim učenicima i roditeljima. Mi smo to samo uokvirili u naše odluke i omogućili da 58 naših učenika bude nagrađeno klao i da oni budu primjer svima ostalima, koji će se javljati u sljedećim godinama, a nadamo se kako će se ovaj projekt samo širiti u budućnosti”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.
A među prvim učenicima stipendistima Grada Vinkovaca bili su i učenici Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca, Leon Čugura, treći razred i Lea Nađ, četvrti razred.
“Ova mi stipendija puno znači jer pokazuje da se moj trud isplatio budući da su se za stipendiju javili većinom odlikaši i konkurencija je bila velika što je i dobro. Mislim da je iznos stipendije u redu i zadovoljan sam”, istaknuo je Leon, koji se već odlučio i za studij, a planira upisati informatiku u Varaždinu.
“Mislim da su ove stipendije nešto jako dobro jer nas Grad time potiče da učimo još više i da se učenici potrude i budu što uspješni, imaju što veći prosjek kako bi se mogli javiti za ovu stipendiju i ostvariti prihod koji je u svakom slučaju dobro došao. Meni je drago što sam se ja potrudila da budem što bolja, ponajprije zbog sebe, a sada se taj trud i na ovaj način isplatio”, istaknula je Lea, koja u odabiru studija razmišlja između ekonomije, povijesti i učiteljskog studija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno