12 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Vinkovački domovi za starije i dalje bez prodora koronavirusa

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Koronavirus ušao je u domove za starije i nemoćne u više gradova u Hrvatskoj, što je veliki problem jer je riječ o izuzetno osjetljivoj populaciji kod koje je obolijevanje od COVID-19 vrlo rizično. Na području Vukovarsko-srijemske županije, na sreću, do sada nema ulaska koronavirusa u domove za starije i nemoćne osobe.
Nakon što je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak 9. travnja za Novu TV, govoreći o ulasku koronavirusa u domove za starije i nemoćne, izjavio kako postoje dojave za nekoliko sumnji u nekoliko domova te, između ostalih, naveo i Vinkovce, mogao se steći dojam kako se ova izjava odnosi na Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci. Kako nam je tada rekao v.d. ravnatelja Mato Puljić, a takvo je stanje i danas, u ovoj ustanovi, čiji je kapacitet 220 korisnika, nema naznaka sumnje na COVID-19 niti potvrde ove bolesti. Situacija je uredna i skrb o korisnicima provodi se u skladu sa svim propisanim mjerama i naputcima.
Kako je pojasnio Stožer za civilnu zaštitu Vukovarsko-srijemske županije niti iz jednog doma za starije i nemoćne pa tako ni Doma za starije i nemoćne osobe Vinkovci do tada, a takva je situacija i danas, nije zaprimljena niti jedna prijava na sumnju na zarazu koronavirusom. Informacija koja se pojavila odnosila se na sumnju na zarazu u slučaju četiri štićenika u Centru za rehabilitaciju “Mala Terezija” u Vinkovcima, a, na sreću, sva četiri nalaza bila su negativna.
Na području županije, inače, djeluju tri doma za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač županija i 28 malih privatnih domova, a ukupno u domovima je 1 212 osoba. U svim domovima, prema saznanjima Stožera CZ , provode se sve potrebne mjere. U Vinkovcima, uz Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci djeluju privatni obiteljski domovi: Dom Grim, Dom Eva, Dom Hodak, Dom Sunce, Dom Nada, Dom Hospital te Dobri dom Vinkovci. Kako se snalaze u novonastaloj situaciji upitali smo u Dobrom domu Vinkovci i Domu Grim.
U Dobrom domu Vinkovci, koji je kapaciteta 40 korisnika, ističu kako se i u redovitoj situaciji provode sve mjere higijene i dezinfekcije, uključujući i ozoniranje prostora, te se i sada poštuju svi naputci i dodatne mjere zaštite. Najveća promjena u odnosu na rad u redovitim uvjetima su zabrana posjeta te kontrola djelatnika kojima se po dolasku na posao mjeri temperatura, moraju presvući civilnu odjeću i obuću prije ulaska u domski prostor te koristiti zaštitnu opremu. Inače, rad djelatnika nije organiziran u timovima, svi dolaze po uobičajenom rasporedu, a propisanih mjera zaštite kao i na poslu disciplinirano se pridržavaju i van posla.
Do sada kažu u Dobrom domu još od nikoga ništa nisu tražili, niti su išta dobili kada je riječ o dezinfekcijskim sredstvima i zaštitnoj opremi. Sve potrebno, a što nije mali dodatni izdatak, nabavljaju vlastitim sredstvima i sve što treba imaju. Tako su i prijevoz i povratak jednoga od korisnika koji je ovih dana morao na specijalistički pregled u bolnicu, obavili uz sve sigurnosne mjere točno onako kako je propisano.
U domu Grim i Grim 2, ukupnoga kapaciteta 40 korisnika, doznajemo, uz sve propisane mjere uveli su i preporučeni rad u timovima. Jedan radi i boravi u domu sedam dana i sedam noći, a onda ide na odmor i mijenja ga drugi tim. Kada je riječ o nužnim izlascima korisnika u bolnicu, uz propisanu opremu za to, osigurane su i dvije sobe kako bi po povratku mogli u preventivnu izolaciju. To je za sada dovoljno, ali ako bi u jednom trenutku bilo više takvih korisnika, mogao bi nastati problem, ističe vlasnik Goran Gvozden.
I u ovom domu sami se brinu za zaštitnu opremu i dodatne količine dezinficijensa, a ono što smeta svakako je dizanje cijena. “Nešto što je bilo 50 kuna litra sada košta preko 100 pa i 200 kuna, to je strašno i mi ćemo imati problem ako ova situacija potraje. Zato se nadamo da će i obiteljski domovi dobiti nešto od ovoga što stiže iz Kine. Mi ćemo to i platiti, samo da budu neke normalne cijene jer ovo sada je nemoguće”, ističe Gvozden.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno