Brojni glazbenici uslijed epidemije koronavirusa odvojeni od svojih poklonika i međusobno, povezuju se on line svirajući i pjevajući. Učinili to i vinkovački Bosutski bećari, a za svoju “ostani doma” pjesmu odabrali su hit Miše Kovača.
Projekt “Spojeni pjesmom” osmislio je Marko Zeljković Zelja, poznati redatelj, ali i autor pjesama i glazbe, s kojim “Bosutski bećari” imaju izuzetnu suradnju već dugi niz godina.
“Nakon pojave koronavirusa i ograničavanja kontakata, Zelja dolazi na ideju da se članovi benda povežu kroz pjesmu od kuće i tako dođemo do domova slušatelja i gledatelja. Tako je osmislio projekt “Spojeni pjesmom”, a ubrzo nakon što nas je upoznao s tom idejom članovi benda kreću sa snimanjem svatko od kuće svoje dionice poznate Mišine pjesme “Poljubi zemlju”. Zelja montira spot koji je predstavljen na Youtube kanalu i društvenim mrežama i koji je imao izniman odjek kod publike”, ističe Danijel Trabak Trale, voditelj “Bosutskih bećara”, dodajući kako im je drago što su u ovim nesvakidašnjim vremenima uspjeli kod ljudi potaknuti pozitivne emocije i raspoloženje te su se ovim spotom i sami pridružili svima onima koji šalju poruku “ostani doma”.
Bosutski bećari sada, kao i svi ostali,  provode svoje “ostani doma” vrijeme te planiraju buduće autorske projekte, a prekaljenim tamburašima svakako nedostaju svirke uživo.

Podsjetimo, glazbeni put poznatog vinkovačkog tamburaškog sastava, čiji je osnivač Ivan Šimić, započeo je davne 1981. godine. Kroz godine postava je doživjela više promjena, a danas sviraju u sastavu: Dalibor Trabak, Marko Funarić, Darko Jukić, Sandro Funarić, Antun Jakšić, Franjo Šokić i Dean Mur. Iza “Bosutskih bećara”, koji će dogodine obilježiti 40. obljetnicu, nebrojeni su koncerti, humanitarni nastupi, nastupi na festivalima i raznim glazbenim priredbama u Hrvatskoj kao i gostovanja u inozemstvu. Izdali su tri studijska albuma: “Pjesma je lijek” (2007.), “Sad kada došla si” (2011.) i “Budi tu” (2014.), a njihove najveće uspješnice su: “Sad kada došla si”, “Želim te noćas”, “Samo me jednom pogledaj”, “Moje sve”, “Priča o Jeli”…
Pjesma “Sad kada došla si” i istoimeni album svojevrsna su prekretnica u njihovoj karijeri. S ovom pjesmom, duetom s klapom Cambi, autora Marka Zeljkovića Zelje i producenta Branimira Jovanovca Banija, odlaze na glazbeni festival “Zlatne žice” u Požegi 2011. godine.
“Već na prvo slušanje pjesma je pobudila veliki interes kod publike, te je iduće godine pobijedila kao najslušanija pjesma festivala. “Sad kada došla si” ubrzo postaje i najizvođenija pjesma za prvi ples na svadbama i to se održalo kroz dugi niz godina, sve do danas. S ovom pjesmom i ovim albumom Bosutski Bećari su napravili, možemo slobodno tako reći, jedan novi pokret ili preokret u tamburaškoj glazbi gdje su napravili poveznicu tradicionalne tambure s modernijim instrumentima i tako približili tamburašku glazbu i mlađim populacijama. Osim približavanja tambure mladima, spoj tambure s klavirom, gitarom, bubnjevima, rezultira i time da se s puno bendova orijentira na takvu vrstu muziciranja”, ističe Dalibor Trabak.

Pobjednička u Požegi bila je i pjesma “Želim te noćas” (2013.), a 2014. godine izlazi im dugo iščekivani album “Budi tu” pod producentskom palicom Branimira Jovanovca Banija i Branimira Mihaljevića. Na albumu se nalazi deset pjesama, a vrlo dobro je prihvaćen i od publike i od kritike koja ga svrstava u jedan od najboljih pop tamburaških albuma.
Pod palicom Marka Zeljkovića Zelje snimljeni su spotovi za sve pjesme, a njegov upečatljiv redateljski izričaj još ih više približava publici. Kvalitetne pjesme i spotovi koji se emitiraju na svim tv i radio postajama rezultiraju nastupima diljem Hrvatske i BiH, kao i gostovanjima u Švicarskoj Austriji, Mađarskoj, a 2016. odlaze na američko-kanadsku turneju koja je traja 25 dana.
Još jedna pobjednička pjesma je i “Priča o Jeli”, najslušanija pjesma s festivala u Županji (2018.). Autor je Željko Zovak, a producent Branimir Jovanovac. I za ovu pjesmu spot je snimio Marko Zeljković. Atraktivan i vrlo emotivan spot sniman je na nekoliko lokacija u Slavoniji uz sudjelovanje preko 150 statista i glumaca.
Prošlu godinu, ističe Dalibor Trabak, obilježilo je snimanje drugog dueta Bosutskih bećara, pjesme “Tko si ti” koju izvode s Tomislavom Bralićem. Autor pjesme je Marko Zeljković, a producent Branimir Mihaljević. A prošlu godinu svakako će pamtiti i po nastupu pred prepunom “Cibonom” u Zagrebu gdje su gostovali na koncertu klape Intrade.