12 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Bloomsday Crotaia 2020. u drugom terminu i na drugi način

Više od autora

- vl promo-

Foto: Bloomsday press
Književni festival Bloomsday Croatia koji svakog 16. lipnja u Puli slavi književnika Jamesa Joycea neće oriti gradskim ulicama, ali hrvatski glazbenici njegovom Uliksu udahnuli su notu života!
Osamnaest glazbenika čita je osamnaest epizoda jednog od najvećih romana svih vremena u prvom online izdanju festivala. Festival Bloomsday Croatia od 2011. godine u Puli kao nekadašnjem domu Jamesa Joycea – jednog od najvećih književnika svih vremena – slavi književnikovo djelo svakog 16. lipnja, no u turbulentnoj i neizvjesnoj 2020. godini s gradskih ulica seli na Mrežu. Kroz snimke osamnaest glazbenika u kućnoj radinosti simbolično se prisjetilo dva mjeseca koje su dokinule ljudski kontakt i mogućnost okupljanja, direktne interakcije i slavlja kaleidoskopa ljudske djelatnosti. Osamnaest nas je glazbenika podsjetilo na virtualne alternative životnih prostora uslijed pandemije, zbog koje se jubilarno deseto izdanje festivala neće ni održati na mreži koraka, uspomena i riječi Jamesa Joycea u Puli. Lutanje kroz devet stotina stranica riječi i rečenica poredanih u savršen red, kako je to običavao opisati zaljubljenik u Joycea umjetnik Ivan Ladislav Galeta, moderna je reinterpretacija Odiseje. Joyceu je Odisej bio najljudskiji od svih klasičnih junaka koji je znao da je pravi razlog za rat, pa tako i razlike među ljudima – trgovina. Odisejeva priča preslikava se na Dublin 1904., a Dublin 1904. na svijet 2020.: opterećenost nacionalnim i rasnim razlikama na temelju tradicije i povijest.
Dublin je metonimija za svijet: košnica u kojoj imigranti nisu najpoželjniji, gradom upravljaju korumpirani političari. U njemu običan čovjek utjelovljen u junaku Leopoldu Bloomu teži za životnim univerzalnostima: ljubavi, domom i slobodom. Osamnaest hrvatskih glazbenika čitalo je osamnaest epskih poglavlja Uliksa pisanih kroz osamnaest narativnih tehnika, stilova, a predstavljeno kroz osamnaest boja, organa, lokacija i sati, čime su estetike i poetike pojedinih glazbenika vezane za putešestvije Leopolda Blooma tog običnog 16. lipnja. Struje svijesti, igre riječima i slobodne asocijacije mnogima su Sizifov posao, ali glazbenicima su to prirodni impulsi.
Ležerni Reper iz sobe čita o došljačkom iskustvu u Dublinu 1904., nakon što se na Dori ove godine predstavio pjesmom “Vrati se iz Irske”. Putujuća glazbenica Aklea Neon ostala je do dna u svojem ljetnom singlu “Riba iz kade” i okupana cvijećem i mirisnim parama i uljima zaronila u epizodu Lotofazi romana, dok je Ivanka Mazurkijević kroz Blooma rastumačila koncepte nacije, domovine i ljubavi. Kandžija opisuje gastronomsko-ironijsko iskustvo jutarnjeg uživanja u ovčjim bubrezima i pečenim iznutricama, ne bi li zajedno s ostalima pokazao kako svaki, običan, svakodnevni čovjek jest realan junak života kojeg ne trebaju zadesiti sudbonosni trenuci. Uliks je okupiran malim iskustvima koja uzimamo zdravo za gotovo, pa ga nekad treba čuti odmaknut od njega, što su joyceovski vjerno dočarali nemanja i Porto Morto čije su nas struje misli hipnotizirale jednako kao pjev sirene Lu Jakelić. Uliks je zbirka beskonačnih točnih podataka grada i zemlje u trenutku kada se Joyce zaljubio u svoju suprugu tog 16. lipnja, nakon čega nakratko dolazi u Puli, a tijekom svoje 37-godišnje odiseje u kojoj je, poput ekspresivne Sare Renar, otvorena srca rekao konačno DA životu, ljubavi i svijetu u kojem smo svi lutajuće stijene. Bloomsday Croatia tako će tjedan dana kročiti kroz mnogima zastrašujući roman i svoje deseto izdanje izmjestiti u virtualni svijet gdje smo svi povezani.
Snimke čitanja kroz tjedan će dana do Bloomovdana biti prikazane na kanalima festivala Bloomsday Croatia 16. lipnja 2020. Ako niste dosad, čitajte Uliksa s muzama hrvatske glazbe!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno