Članovi The Vintage banda iz Vinkovaca reći će danas kako je glavni “krivac” za njihovo okupljanje vinkovački umjetnik Ivan Lončar-Žan, ali oni koji ih znaju, dobro znaju i to kako su glavni “krivac” oni sami jer ovi rockeri, premda su aktivno prestali svirati u nekim svojim mlađim ili srednjim godinama, nikada nisu posve po strani ostavili svoje instrumente.
U međuvremenu su se, kažu, “poženili, komovali jedni drugima, postali očevi i odgajali djecu u duhu pacifizma i neograničenog izražavanja kreativnosti, prenoseći im ljubav prema glazbi, ljubav prema rock&rollu”. Svo to vrijeme, međutim, svirali su. Svaki za sebe, sebi za dušu, svirali su rock, koji ih je oblikovao kao glazbenike i kojemu su do danas vjerni. Zato i nije trebalo puno da se nekadašnji aktivni glazbenici, sada kada su u mirovini i imaju dosta vremena, okupe i ponovno zasviraju pred publikom.
“Prije nekoliko godina okupili smo se na Žanovo inzistiranje i na jednom događanju u Otoku odsvirali nekoliko pjesama i tako je to krenulo. Počeli smo ozbiljno s probama, a uskoro su krenuli i drugi nastupi”, ističe danas Zvonko Edelinski.

U toj prvoj postavi, inače, bio je i Zvonimir Čordašić, bas gitara, a danas Vintage band čine: Goran Mandek, bubnjevi, pjevač, Dinko Mandek, solo gitara, Zvonko Edelinski, ritam gitara, usna harmonika, Zdenko Jakuš, bas gitara i Franjo Pavelić, klavijature. Dinko Mandek, Zvonko Edelinski, Zdenko Jakuš i Franjo Pavelić svirali su aktivno dugi niz godina, kroz 70-te i 80-te godine 20. stoljeća, kako kažu, “zabavljajući pripadnike svoje generacije na tadašnjim plesnjacima, u takozvanim omladinskim centrima, koji bi danas svojim opusom odgovarali klubovima kulture”. Kao članovi rock sastava Zlatni Delišes, Milky Way, Vrijeme Raspada, Lewis, Koroni…, nastupali su diljem tadašnje države, ali i u Rusiji, Poljskoj, Bjelorusiji, Čehoslovačkoj. Danas su zajedno u The Vinatge bandu u kojemu “stari” rockeri Dinko, Zvonko, Zdenko i Franjo, ravnopravnog partnera imaju u vrhunskom vokalu i bubnjaru Goranu Mandeku, koji se, kažu “rodio u eri Novoga vala, ali, kao sin solo gitariste, nije mogao odabrati drugačije glazbeno usmjerenje jer mu je jednostavno suđeno da voli i živi rock”.
Nakon “vatrenog krštenja” u Otoku, The Vintage band polako kreće i s drugim nastupima. Njihova su karakteristika svirke klupskog tipa poput onih u Art Clubu Vinkovci ili u prostoru Matice hrvatske Vinkovci, ali odlično se snalaze i zvuče i na otvorenim pozornicama i pred brojnijom publikom, a što se najbolje vidjelo na svirci u Vinkovcima u prigodi polumaratona u organizaciji Udruge građana FCT, čiji su podupiratelj. “Mi sviramo iz ljubavi i iz razonode i nastavit ćemo tako”, ističe Zvonko Edelinski.

Nažalost, kada su se baš počeli zahuktavati i planirati nove klupske svirke, pojavila se korona, koja je i njima poremetila svakodnevicu. Jedno vrijeme prestali su i s probama, ali su se ponovno aktivirali čim je to bilo moguće. Tako da su i sada u punoj formi, a što se moglo vidjeti i na nedavnom nastupu u okviru Art tjedna u Art Clubu Vinkovci. Želja su im što skoriji novi susreti s publikom, a ono što publici mogu obećati je čisti, izvorni rock koji u njihovoj izvedbi, kako kažu oni koji ih slušaju i vole, zvuči kao “zarazna, opijajuća, pročišćavajuća harmonija – sinergija dobrih emocija i motivirajućih zvukova”. Zato, kada čujete da negdje nastupa The Vintage band, nemojte to propustiti bez obzira kojoj generaciji pripadate jer je njihov nastup prilika za jedinstven glazbeni doživljaj.