26 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

8. Slavonski oldtimer rally posjetio je i Jarminu

Više od autora

- vl promo-

Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Jutros u osam sati povorka od oko 80 oldtimera krenula je na put u sklopu 8. Slavonskog oldtimera Rallyja. Krenuli su iz Nuštra pa preko Ostrova i Gaboša stigli u Jarminu gdje su ih dočekali radoznali mještani koji su došli vidjeti prekrasne primjere vozila starih i do 70 godina. Mlađe je najviše zanimalo kako izloženi automobili izgledaju iznutra i kakav ih je osjećaj voziti dok su stariji čak i zavirivali ispod haube.

Slavonski oldtimer rally susret je međunarodnog karaktera jer su svoje limene ljubimce, kao i prijašnjih godina, i ovaj puta dovezli gosti iz Slovenije, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. „Oldtimeri su naša strast koja traje već jako dugo. Nije lako održavati oldtimere, ali na ovakvim druženjima uvijek upoznajemo nove ljude pa je razmjena materijala i informacija puno lakša”, rekao je predsjednik Oldtimer kluba „Stari Sjaj” Vinkovci Tomislav Šunjić dodavši kako je to skup hobi, ali daju sve od sebe i nadaju se kako će vozni park ovih legendarnih vozila samo rasti.

Puno zanimljivih vozila bilo je izloženo ispred jarminačke kino sale. „Ovdje je trenutno najstariji automobil marke Mercedes 170 iz 1949. vlasnika Marka Madžara. Osim toga, izložen je i BMW iz 1954. u vlasništvu Alberta Borekovića iz Slavonskog Broda, a jedan od najstarijih motocikala je onaj Matka Mašića iz Nove Gradiške koji je star 67 godina”, predstavio je Šunjić vozni park napomenuvši kako, zbog tehničkih poteškoća, u Jarminu nije stigao Peugeot 201 iz 1929., ali će ga zato ponosni vlasnik Matija Vukoja dovesti u Vinkovce u popodnevnim satima.

Da bi neko vozilo postalo oldtimer, prije svega mora biti starije od 30 godina. Osim toga, postoji tu još niz čimbenika koji govori o izvornosti kao što su originalni i zamjenski dijelovi te određene, ali rijetko dopuštene, prepravke.

Članovi vinkovačkog oldtimer kluba dijele strast i s načelnikom općine Jarmina Goranom Ilekovićem koji je u zadnjih 20tak godina i sam u vlasništvu imao dva ili tri oldtimera. „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo ugostiti naše domaće dečke koji održavaju tradiciju rallyja oldtimera. Drago mi je što je pandemija koronavirusa malo popustila i što možemo ovakve događaje organizirati na razini na kojoj smo naučili tako da sam prvim Danima općine u svom mandatu iznimno zadovoljan”, riječi su kojima je načelnik Goran Ileković zaključio ovogodišnje Dane općine Jarmina.

Oldtimeri su krenuli put Šiškovaca, a u Vinkovcima ih očekujemo u 16 sati. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno