Kontaktirajte nas

Aktualno

Intenzivan rad u Gradskom muzeju Vinkovci koji je trajao preko 41 godinu

Objavljeno

-

Poznata vinkovačka etnologinja mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, ove je godine otišla u mirovinu nakon više od 41 godine rada u Gradskom muzeju Vinkovci. Mr.sc. Ljubicu Gligorević zamolili smo za osvrt na vrijeme provedeno u Muzeju, ali i pitali o budućim planovima.
Odmah po završetku studija etnologije Ljubica Gligorević zapošljava se u Gradskom muzeju Vinkovci gdje provodi cijeli svoj radni vijek.
“Naš Gradski muzej Vinkovci upravo ove subote, 7.11.2020., bilježi punih 74 godine od osnutka. Počela sam raditi polovicom siječnja 1979. i u povijesti Muzeja bila sam tek četvrta zaposlena etnologinja. Od 1970. do kraja 1978. izmijenile su se tri kolegice etnologinje, s ukupnim radom u Muzeju oko tri godine. Moj intenzivni rad bio je preko 41 godinu i do sada najduže od svih prethodnih zaposlenika Muzeja u njegovoj povijesti od 74 godine. Zatekla sam oko 300 prikupljenih predmeta, a do tada je bilo organizirano nekoliko manjih izložbi… Trebalo je sve dalje u etnologiji kao struci i znanosti širokoga spektra pokrenuti, organizirati, istražiti, prikupljati, dokumentirati, prihvaćati donacije predmeta, dogovarati konzervacije građe, restauracije, rekonstrukcije, publicirati.., ustrojiti zbirke i Etnološki odjel, organizirati izložbe, stručno-znanstveno promicati etnološki rad i iznositi rezultate rada, što sam nosila na svojim plećima sve ove godine, ne vodeći računa o radnom vremenu, vikendima, blagdanima! Sada su smještajne čuvaonice prepune raritetne i raznorodne etnološke građe, koju bi u današnje vrijeme bilo teško prikupiti na terenu. Na teren sam odlazila javnim prijevozom, dok nisam imala osobni automobil, a nerijetko sam vozila i studente kako bi obavljali svoju terensku praksu. Istodobno, muzejski etnolog treba biti vrlo dostupan široj društvenoj zajednici, pratiti tradicijska događanja na terenu i dokumentirati, biti na pomoći kada treba suradnicima, građanima, kolegama, udrugama…”, ističe Ljubica Gligorević.
A uz puno truda i rada vremenom formiran je reprezentativan Etnološki odjel te otvoren Stalni etnološki postav.
“Stalni postavi su „vrh“ muzejskoga rada. To su sustavno složeni i dugotrajni projekti koji se rade na duže vrijeme kako bi bila zastupljena i predstavljena baština u cijelosti koju prezentirate s izborom predmeta u različitim kontekstima i ispričana određena priča na zanimljiv način svim posjetiteljima, ali i stručnoj publici. Naš multimedijalni postav “Etnologija Vinkovaca i okolice” u potkrovlju kasnobarokne zgrade Muzeja na površini od 700 m2 s izloženih oko 1500 predmeta iz vremena prve polovice 19. stoljeća do recentne građe, u subotu, 7. studenoga navršava 19 godina od otvorenja. Uz Postav tiskano je i više popratnih različitih izdanja na pet jezika, a bio je jedan od prvih realiziranih postava na ovim našim prostorima nakon ratnih razaranja. Unutar multimedijalnog prostora Etnološkog postava do ožujka ove godine upriličeno je 158 kulturoloških događanja iza kojih je trebalo stajati svojim stručnim etnološkim radom. Ostvarena je suradnja s brojnim udrugama u našem gradu, županiji i diljem Hrvatske. Tako su u okružju Etnološkog postava organizirane manje izložbe, koncerti svih stilova glazbe, kazališne predstave, okrugli stolovi, brojna i različita druga događanja”, ističe naša sugovornica.
Intenzivan je bio i rad u mnogim drugim segmentima. Ljubica Gligorević autorica je i suautorica etnoloških izložbi, kataloga, promidžbenih izdanja, autorica, urednica, priređivačica i recenzentica knjiga, autorica znanstvenih, stručnih i stručno-popularnih radova, radijskih i televizijskih emisija
“U proteklom razdoblju realizirano je preko 60 autorskih (koautorskih) etnoloških izložbi sa ili bez kataloga. Autorica sam oko 200 stručnih i znanstvenih radova, preko 150 stručno-popularnih članaka, tri knjige za koje sam istodobno bila i urednica izdanja. Bila sam urednica i suurednica nekoliko knjiga, spomenica i zbornika radova, recenzentica stručno-znanstvenih članaka i knjiga, priređivačica i prezenterica brojnih knjiga i mentorica kolegama više pisanih radova iz etnologije za muzejska zvanja kustosa diljem Hrvatske. Sudjelovala sam u znanstvenim projektima te referatima na brojnim stručno-znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Autorica sam 50 jednosatnih radijskih emisija “Iz tradicijskog života”, 50 autorskih jednosatnih emisija – tonskih zapisa uz dječji tradicijsko/suvremeni svijet i 99 arhiviranih jednosatnih televizijskih emisija Gori lampa s etnološko / muzeološkom podlogom. U proteklom razdoblju, kao etnologinja i muzejska djelatnica bila sam stručna suradnica u snimanju oko 15 televizijskih filmova i emisija za HRT”, kaže nam Ljubica Gligorević.
Također, surađivala je u različitim prosudbenim povjerenstvima diljem Hrvatske, ali i bila na raspolaganju uvijek i svima za stručne savjete, što mogu posvjedočiti i novinari, koji su joj se vrlo često obraćali s različitim upitima i nikada nisu ostali bez odgovora.
I dalje sam u brojnim povjerenstvima pa tako i onom Ministarstva kulture za nematerijalnu kulturnu baštinu na kojem treba zaštiti još brojna naša nematerijalna umijeća i vještine s područja istoka Hrvatske, kako bismo se što bolje prezentirali prema Europi i svijetu. Do sada sam autorica više prijedloga i obrazloženja zaštićenih nematerijalnih umijeća i vještina s područja naše županije na nacionalnoj listi MK“, ističe naša sugovornica.
I ovim potvrđuje kako i u mirovini ostaje aktivna, a planova ne nedostaje.
Sam prijelaz sam doživjela kao odlazak u slobodne stručnjake i znanstvenike. Svakim danom radim iznova na novim projektima u promidžbi ovoga našega područja. Dosta je i različitih suradničkih zamolbi, određenih profesionalnih ponuda, ali i zamišljenih autorskih planova i projekata kojima se želim više posvetiti“, kaže Ljubica Gligorević.
Našoj sugovornici ovih dana dodijeljena su značajna priznanja za njezin rad: Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva i Nagrada Vukovarsko-srijemske županije za izuzetna ostvarenja u području znanosti i kulture.
Zasigurno da je svaki čovjek počašćen nagradama za svoj rad. Tako je bilo i sa Zlatnom plaketom Grb Grada Vinkovaca za 2010. godinu, a ovih dana treba biti i uručenje nagrade naše Vukovarsko-srijemske županije. Velika je čast dobiti nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva!”, ističe za kraj Ljubica Gligorević.

Aktualno

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Objavljeno

-

Napisao/la

    53 pregleda
FOTO: MNK Vinkovci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još jednu pobjedu. Ovoga puta susret je bio napetiji nego polufinalni. Semafor je na kraju utakmice pokazivao rezultat 8:4 za domaćina.

Gosti su poveli već u 14 sekundi preko Frana Japundžića, no vodstvo gostiju nije dugo trajalo jer su malonogometaši Nove Gradiške brzo okrenuli rezultat, u 5. minuta preko Bungića dolaze do vodstva od 2:1. Vinkovčani dolaze do izjednačenja u 9. minuti sjajnim pogotkom Josipa Jelinića.

Domaći hakleri do kraja poluvremena kažnjavaju nepažnju gostiju i na odmor se odlazi s rezultatom 4:2. MNK Vinkovci dobar početak u drugom poluvremenu nisu uspjeli iskoristiti, a Nova Gradiška se odvaja na 3 razlike 5. pogotkom. Prednost od 3 razlike nije dugo stajala na semaforu jer u svega 3 minute Haluška i Japundžić vraćaju utakmicu u egal.

Sve karte bačene u napad nisu gostima donijele željeni učinak jer je Nova Gradiška iskusno čekala i dočekala pogreške koje su iskoristili za još jednu pobjedu. Domaćin se još jednom pokazao kao jedna od najboljih ekipa lige, a gosti su borbom i dobrim pristupom dali nagovještaj da u nastavku sezone možemo očekivati bolje rezultate.

MNK Vinkovci u 4. kolu u dvorani na Lapovcima dočekuju MNK Autodijelovi Tokić iz Požege, a utakmica je zakazana za nedjelju u 20 sati.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    55 pregleda

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je najveći broj umrlih još od 20. svibnja, kada ih je bilo 36, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 17.944. Među njima je 1170 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 139.

Od početka pandemije ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 449.365 osoba s koronavirusom, od kojih je 9090 umrlo. Ukupno se oporavil njih 422.331, od toga 2031 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 28.135 osoba.

Do danas je broj ukupno testiranih 3.048.235, od toga 10.761 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 25. listopadom utrošeno je 3.566.066 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,57% ukupnog, odnosno 55,80% odraslog stanovništva.

Na dan 25. listopada utrošene su 7353 doze cjepiva, a od toga je 2597 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 25. listopadom 1.889.710 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.777.373 osobe (1.667.549 osoba s dvije doze i 109.824 osobe sa cjepivom Jannsen), što čini 52,58% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se s obzirom na to da vinkovački, posljednjih trideset godina, neprimjeren prostor ne zadovoljava niti je ikada zadovoljavao minimalne standarde propisane zakonom za rad jedne takve ustanove koja nosi i prefiks Matične županijske knjižnice. U prijevodu, ona je krovna institucija takve vrste u službi stvarnih potreba svih žitelja Vukovarsko-srijemske županije.

„Najbolji pokazatelj je podatak da se trenutačno nalazimo u Mjesecu hrvatske knjige koji je prepun događanja, ali nažalost sva naša događanja se odvijaju u Gradskom muzeju Vinkovci jer na žalost, mi nemamo prostor u kojem ih možemo održati,” kaže ravnateljica Vedrana Lugić.

Niti je građa u slobodnom pristupu, niti je osiguran povrat izvan radnog vremena, sužen je prostor za sve one koji žele nazočiti događanjima i sadržajima koje knjižnica kreira od najmlađih do najstarijih dobnih skupina, pojašnjava navodeći kako je oko 150 događanja u knjižnici, tijekom prošle godine, posjetilo čak 60 000 konzumenata različitih sadržaja kulturne ustanove. Dobrim su dijelom već zahvaćeni unutarnji radovi u što se uvjerio i župan Damir Dekanić koji je svojim obilaskom na poziv gradonačelnika dao potporu daljnjim radovima .

„Ovo je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega s obzirom na zahtjevnost projekta. Vinkovci i županija zaslužuju ovakav jedan prostor koji će, prema mojim saznanjima, biti zatvoren izvana kroz mjesec i pol dana,” najavio je župan. Iako ima sumnjičavih, kada prostor bude na usluzi svim građanima, vjerujemo da će ono što je dobro znati i pohvaliti”, dodao je.

Vjeruje da će zadovoljiti zahtjeve svih žitelja županije jer radovi napreduju zadanom dinamikom. Vrlo brzo bit će i opremljena, a uz znanje, svoje će prostore ustupiti svim čimbenicima društveno-kulturnog života.

„Prilika je ovo i zahvaliti se Ministarstvu kulture na pomoći u izgradnji knjižnice. Do sada je u knjižnicu uloženo cca. 18 milijuna kuna od čega nam je s 14 milijuna kuna pomoglo ministarstvo, a otvorena su podrška i u narednom razdoblju tako da ćemo u najvećoj mjeri s Vladom RH i premjerom koji svesrdno pomaže u izgradnji naše knjižnice, izgraditi ju do kraja,” najavio je domaćin obilaska, vinkovački gradonačelnik Bosančić.

Točno po propisima Republike Hrvatske niče, u rokovima, nova knjižnica na temeljima one ratom razrušene u središtu grada čija je lokacija do jučer bila ruglo u obliku ogromne rupe. Poprima obrise modernog i reprezentativnog hrama kulture i pisane riječi dostojnog uloge čuvara identiteta jednog grada i nacije.

Knjižnice se stoga i rade, ne za danas, nego idućih najmanje stotinu godina, a ova vinkovačka zasigurno će to i biti, poruka je današnjeg obilaska.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 2 sata

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još...

Aktualnoprije 3 sata

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je...

Aktualnoprije 4 sata

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se...

Aktualnoprije 5 sati

Poziv na sudjelovanje u projektu prevencije ovisnosti djece i mladih “Ne daj se upecati”

Društvo „Naša djeca” Vinkovci poziva sve zainteresirane mlade od 14 do 17 da se prijave za potrebe realizacije predstave na...

Vijestiprije 5 sati

Uhićen vozač koji je ubio biciklista pa pobjegao, bio je pijan i drogiran

Očevidom prometne nesreće o kojoj smo sinoć izvijestili, a kojim je rukovodio zamjenik Općinskog državnog odvjetništva Vinkovci, utvrđeno je kako nepoznati...

Aktualnoprije 7 sati

U županiji 99 novooboljelih, preminula je jedna osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 99 je novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Aktualnoprije 8 sati

Karate klubu “Max” iz Ivankova pet medalja na Prvenstvu Hrvatske

Prvenstvo Hrvatske u karateu u borbama za mlađe uzraste održalo se u Jastrebarskom. Na natjecanju je nastupilo oko 600 natjecatelja...

Aktualnoprije 18 sati

Ove godine, povodom Dana dragovoljnih darovatelja krvi, zahvalnice primila 424 darovatelja

U povodu Dana dragovoljnih darovatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci, organiziralo je svečanost uručivanja zahvalnica i znakova priznanja Hrvatskog...

Najčitanije