4 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Intenzivan rad u Gradskom muzeju Vinkovci koji je trajao preko 41 godinu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Poznata vinkovačka etnologinja mr.sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, ove je godine otišla u mirovinu nakon više od 41 godine rada u Gradskom muzeju Vinkovci. Mr.sc. Ljubicu Gligorević zamolili smo za osvrt na vrijeme provedeno u Muzeju, ali i pitali o budućim planovima.
Odmah po završetku studija etnologije Ljubica Gligorević zapošljava se u Gradskom muzeju Vinkovci gdje provodi cijeli svoj radni vijek.
“Naš Gradski muzej Vinkovci upravo ove subote, 7.11.2020., bilježi punih 74 godine od osnutka. Počela sam raditi polovicom siječnja 1979. i u povijesti Muzeja bila sam tek četvrta zaposlena etnologinja. Od 1970. do kraja 1978. izmijenile su se tri kolegice etnologinje, s ukupnim radom u Muzeju oko tri godine. Moj intenzivni rad bio je preko 41 godinu i do sada najduže od svih prethodnih zaposlenika Muzeja u njegovoj povijesti od 74 godine. Zatekla sam oko 300 prikupljenih predmeta, a do tada je bilo organizirano nekoliko manjih izložbi… Trebalo je sve dalje u etnologiji kao struci i znanosti širokoga spektra pokrenuti, organizirati, istražiti, prikupljati, dokumentirati, prihvaćati donacije predmeta, dogovarati konzervacije građe, restauracije, rekonstrukcije, publicirati.., ustrojiti zbirke i Etnološki odjel, organizirati izložbe, stručno-znanstveno promicati etnološki rad i iznositi rezultate rada, što sam nosila na svojim plećima sve ove godine, ne vodeći računa o radnom vremenu, vikendima, blagdanima! Sada su smještajne čuvaonice prepune raritetne i raznorodne etnološke građe, koju bi u današnje vrijeme bilo teško prikupiti na terenu. Na teren sam odlazila javnim prijevozom, dok nisam imala osobni automobil, a nerijetko sam vozila i studente kako bi obavljali svoju terensku praksu. Istodobno, muzejski etnolog treba biti vrlo dostupan široj društvenoj zajednici, pratiti tradicijska događanja na terenu i dokumentirati, biti na pomoći kada treba suradnicima, građanima, kolegama, udrugama…”, ističe Ljubica Gligorević.
A uz puno truda i rada vremenom formiran je reprezentativan Etnološki odjel te otvoren Stalni etnološki postav.
“Stalni postavi su „vrh“ muzejskoga rada. To su sustavno složeni i dugotrajni projekti koji se rade na duže vrijeme kako bi bila zastupljena i predstavljena baština u cijelosti koju prezentirate s izborom predmeta u različitim kontekstima i ispričana određena priča na zanimljiv način svim posjetiteljima, ali i stručnoj publici. Naš multimedijalni postav “Etnologija Vinkovaca i okolice” u potkrovlju kasnobarokne zgrade Muzeja na površini od 700 m2 s izloženih oko 1500 predmeta iz vremena prve polovice 19. stoljeća do recentne građe, u subotu, 7. studenoga navršava 19 godina od otvorenja. Uz Postav tiskano je i više popratnih različitih izdanja na pet jezika, a bio je jedan od prvih realiziranih postava na ovim našim prostorima nakon ratnih razaranja. Unutar multimedijalnog prostora Etnološkog postava do ožujka ove godine upriličeno je 158 kulturoloških događanja iza kojih je trebalo stajati svojim stručnim etnološkim radom. Ostvarena je suradnja s brojnim udrugama u našem gradu, županiji i diljem Hrvatske. Tako su u okružju Etnološkog postava organizirane manje izložbe, koncerti svih stilova glazbe, kazališne predstave, okrugli stolovi, brojna i različita druga događanja”, ističe naša sugovornica.
Intenzivan je bio i rad u mnogim drugim segmentima. Ljubica Gligorević autorica je i suautorica etnoloških izložbi, kataloga, promidžbenih izdanja, autorica, urednica, priređivačica i recenzentica knjiga, autorica znanstvenih, stručnih i stručno-popularnih radova, radijskih i televizijskih emisija
“U proteklom razdoblju realizirano je preko 60 autorskih (koautorskih) etnoloških izložbi sa ili bez kataloga. Autorica sam oko 200 stručnih i znanstvenih radova, preko 150 stručno-popularnih članaka, tri knjige za koje sam istodobno bila i urednica izdanja. Bila sam urednica i suurednica nekoliko knjiga, spomenica i zbornika radova, recenzentica stručno-znanstvenih članaka i knjiga, priređivačica i prezenterica brojnih knjiga i mentorica kolegama više pisanih radova iz etnologije za muzejska zvanja kustosa diljem Hrvatske. Sudjelovala sam u znanstvenim projektima te referatima na brojnim stručno-znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Autorica sam 50 jednosatnih radijskih emisija “Iz tradicijskog života”, 50 autorskih jednosatnih emisija – tonskih zapisa uz dječji tradicijsko/suvremeni svijet i 99 arhiviranih jednosatnih televizijskih emisija Gori lampa s etnološko / muzeološkom podlogom. U proteklom razdoblju, kao etnologinja i muzejska djelatnica bila sam stručna suradnica u snimanju oko 15 televizijskih filmova i emisija za HRT”, kaže nam Ljubica Gligorević.
Također, surađivala je u različitim prosudbenim povjerenstvima diljem Hrvatske, ali i bila na raspolaganju uvijek i svima za stručne savjete, što mogu posvjedočiti i novinari, koji su joj se vrlo često obraćali s različitim upitima i nikada nisu ostali bez odgovora.
I dalje sam u brojnim povjerenstvima pa tako i onom Ministarstva kulture za nematerijalnu kulturnu baštinu na kojem treba zaštiti još brojna naša nematerijalna umijeća i vještine s područja istoka Hrvatske, kako bismo se što bolje prezentirali prema Europi i svijetu. Do sada sam autorica više prijedloga i obrazloženja zaštićenih nematerijalnih umijeća i vještina s područja naše županije na nacionalnoj listi MK“, ističe naša sugovornica.
I ovim potvrđuje kako i u mirovini ostaje aktivna, a planova ne nedostaje.
Sam prijelaz sam doživjela kao odlazak u slobodne stručnjake i znanstvenike. Svakim danom radim iznova na novim projektima u promidžbi ovoga našega područja. Dosta je i različitih suradničkih zamolbi, određenih profesionalnih ponuda, ali i zamišljenih autorskih planova i projekata kojima se želim više posvetiti“, kaže Ljubica Gligorević.
Našoj sugovornici ovih dana dodijeljena su značajna priznanja za njezin rad: Nagrada za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva i Nagrada Vukovarsko-srijemske županije za izuzetna ostvarenja u području znanosti i kulture.
Zasigurno da je svaki čovjek počašćen nagradama za svoj rad. Tako je bilo i sa Zlatnom plaketom Grb Grada Vinkovaca za 2010. godinu, a ovih dana treba biti i uručenje nagrade naše Vukovarsko-srijemske županije. Velika je čast dobiti nagradu za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva!”, ističe za kraj Ljubica Gligorević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno