24 C
Vinkovci
Četvrtak, 19. rujna 2024.

Vinkovački prvašići krenuli u školsku avanturu, prepunu znanja i novih prijateljstava

Više od autora

- vl promo-

Prvi dan škole zauvijek ostaje urezan u sjećanje, kao početak jednog posebnog poglavlja u životu svakog djeteta. Radost, iščekivanje, radoznalost, nervoza i strah prisutni su kod mališana koji prvi put sjedaju u školske klupe. Roditelji su ih ispratili sa smiješkom na licu, ponekom suzom u oku, ali i ponosom jer znaju da će krenuti u novu životnu avanturu, prepunu znanja, igre i novih prijateljstava.

Zavirili smo u dvorište Osnovne škole Josipa Kozarca gdje se u zraku moglo osjećati uzbuđenje i sreća prvašića koji su s nama podijelili kako se osjećaju na ovaj njima važan dan i što očekuju od škole.

„Najviše me raduju novi prijatelji i predmeti”, rekla je uzbuđeno djevojčica Ana-Aria koja je sama odabrala odjevnu kombinaciju, a sve kako bi danas zablistala.

Njezina prijateljica Ena presretna je što kreće u školu, a pošto voli crtati, likovni bi mogao biti njezin omiljen predmet. S njom se složio i prvašić Jan koji je odlučno rekao „Bit ću najbolji u likovnom!”. Voli i računati, tako da ga posebno raduje i matematika.

Sigurno je kako se među njima kriju budući umjetnici, glazbenici, matematičari koji će tek otkriti u čemu su najbolji, a u tome će im pomoći njihove učiteljice i učitelji prateći ih na svakom njihovom koraku. Usmjeravat će ih,  poticati i ukazati na to da su emocionalni razvoj, otkrivanje interesa i poštivanje različitosti važniji od petice iz gramatike.

„Roditelji, uživajte u ovim nezaboravnim trenutcima, budite potpora svojim prvašićima kako bi im današnji dan zauvijek ostao u lijepom sjećanju. Mi ćemo se izgradnjom novih objekata te uređenjem i proširenjem postojećih potruditi da se oni u svojim školama osjećaju ugodno i sigurno, da su svi u jednoj smjeni i da imaju najbolje moguće uvjete za razvoj i učenje”, poručio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić školarcima.

Treba reći i kako se učenici najčešće kreću kao pješaci na putu od kuće do škole, ali i kao putnici u vozilima svojih roditelja, stoga tome treba pridati posebnu pozornost i dobro pripaziti na njih.

Tijekom rujna policajci će pojačano kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, a u vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži.

Njihova zadaća je upravljati prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, u vrijeme dolaska i odlaska djece. U ostalom vremenu upozoravat će vozače koji nepropisno parkiraju vozila.

Djecu savjetuju da za kretanje koriste samo nogostup, cestu prelaze samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“, na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelaze samo na znak zelenog svjetla na semaforu, obvezno provjere da nema nailazećih vozila i tek tada stupe na kolnik, ako vozila neprekidno prolaze, da pričekaju da se netko od njih zaustavi i vozač im rukom pokaže da mogu sigurno prijeći cestu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno