18 C
Vinkovci
Petak, 27. rujna 2024.

Album 12 – još jedan dokaz da tambura ide sa svim instrumentima

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Vinkovački virtuoz na tamburi Danijel Meseljević predstavio je javnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci svoj studijski album pod nazivom „12”. Nazvan tako  jer je autoru bilo teško odabrati naziv albuma budući da glazba potječe iz Južne i Sjeverne Amerike, Francuske, Rumunjske, Mađarske i Hrvatske, kaže nam Meseljević. Radi se o izrazito šarolikoj lepezi glazbenih brojeva, deset instrumentalnih i dvije pjevane obrade, za koje je Meseljević sam raspisao aranžmane.

„Album nije nastao brzo, dugo sam prikupljao materijal i onda sam došao na ideju što bi bilo zanimljivo slušateljima, a da nije prolazni trend, nego da cijela priča potraje”, pojašnjava nam Meseljević naziv albuma koji je plod autorove ljubavi prema instrumentalnoj tamburaškoj glazbi koja je nekad bila neizostavni dio repertoara malih tamburaških sastava.

„Nekad su mali tamburaški sastavi za početak svirali instrumentalni uvodni blok koji je trajao 40-ak minuta. Nadam se kako ću ovim albumom probuditi ponovno tu žar pa da mali tamburaški sastavi počnu svirati instrumentalnu glazbu”, govori nam cilj ovog projekta Danijel Meseljević.

Donosi nam tako na tamburi odsvirane svjetske izvedbe kao što su rumunjska „Hora dim Budesti”, „Slavonsko svadbeno kolo”, Boccherinijev „Minuet” ili „Fascination” iz Sinatrinog vremena kojeg je uz „New Yor, New York” na albumu otpjevao Filip Martinić.

Recenzent albuma je Marko Sesar, inače dirigent i jedan od predavača na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. „Doživio sam album kao skup glazbenih pravaca i žanrova s kojima se autor tijekom svoje sviračke karijere susretao. Na taj način sve je objedinio u jednom nosaču zvuka i to je jako dobro napravio. Prisutan je također spoj tambure s drugim instrumentima i dokazao je kako tambura zaista može sa svim drugim instrumentima. Nadam se da ovo nije prvi i posljednji njegov album”, rekao je Sesar prilikom promocije u Vinkovcima.

Producent i supervizor albuma je Stjepan Đurković koji je rekao da je sretan što je album izašao ispred Croatia Recordsa. „Ovo je jedan od zanimljivijih projekata u smislu instrumentalne glazbe koja je danas dosta zapostavljena. Ono što je najljepše od svega da je Danijel kao čovjek i veliki glazbenik uspio prikazati sebe u najboljem svjetlu i na taj način dati maksimalno sebe tamburaškoj glazbi i tamburašima”, poručio je Stjepan Đurković.

Od gostiju su na albumu Ivan Gazibara na kontrabasu i kontru, Darko Kujundžić svira berde, dok je Marko Bučar na nekoliko skladbi odsvirao dionice piana i klavijatura. Mastering je radio Tihomir Ivanetić iz Rockoko Studija koji je istaknuo zadovoljstvo što je dio ovog projekta, a posebno mu je drago što je danas na njegovoj promociji. „U današnje vrijeme kada izumiru instrumentali i jako malo tamburaša izvode instrumentale, ovo je pravi podvig te skidam kapu Danijelu za sve što je napravio za instrumentalnu glazbu ovim albumom”, dodao je Tihomir Ivanetić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno