32 C
Vinkovci
Petak, 27. rujna 2024.

Vodni val stigao u Vukovar, situacija je pod kontrolom

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vodni val stigao je danas u Vukovar. Službe su na terenu, vodostaj Dunava intenzivno se prati, a zahvaljujući pravovremenoj reakciji lokalnih stožera civilne zaštite u koordinaciji s nacionalnim službama, vrh vodnog vala prošao je bez većih incidenata, iz Vukovara je poručio generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

“Trenutni vodostaj Dunava u Vukovaru je +615 cm i ne bi trebalo dolaziti do većeg porasta. Prema noći, s petka na subotu, vodni val bi trebao stići do Iloka. Od subote bi trebalo doći do rasterećenja ukupnog stanja i ispraćaja vodnog vala iz Republike Hrvatske”, pojasnio je Đuroković. Zamjetan je, kaže, pad vodostaja i na vodomjeru Batina gdje je već pao gotovo pola metra. Na području grada Osijeka, kao i u Aljmašu, vodostaj je pao za desetak centimetara.

Prema trenutnim informacijama, nema kritičnih točaka, ali situacija se i dalje aktivno prati. Nadležni stožeri su u pripravnosti kako bi mogli brzo reagirati u slučaju bilo kakvih nepredviđenih događaja.

“Danonoćno smo u kontaktu s Hrvatskim vodama i svim operativnim snagama na području naše županije, kao i s načelnicima i gradonačelnicima jedinica lokalne samouprave kroz koje Dunav protječe” izjavio je Mato Matić, načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Priprema i suradnja između različitih službi ključni su faktori uspješnog odgovora na ovu situaciju. Nakon najave dolaska vodnog vala, odmah su aktivirani svi županijski i lokalni stožeri.

“Svi gradovi i općine uz vodotok rijeke Dunav bili su cijelo vrijeme uključeni. Isto tako, Stožer Vukovarsko-srijemske županije i Ravnateljstvo civilne zaštite bilo je uključeno u rad Stožera Osječko-baranjske županije, tako da smo cijelo vrijeme imali informacije o onome što se događa uzvodno od nas i što nas očekuje u narednim danima”, naglašava voditelj Službe Civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić te dodaje kako je Ravnateljstvo civilne zaštite također osiguralo mobilizaciju 300 pripadnika Oružanih snaga te devet spasilačkih timova s čamcima. Tri ekipe s dronovima također su uvelike pomogle u pregledu cijelog toka, danonoćno snimajući situaciju na terenu.

Timovi su imali dvije intervencije, jednu spašavanja i jednu evakuacije. Rijeka je nepredvidiva i opasna, pa Draganić poziva građane na oprez te upozorava na opasnosti koje je objasnio primjerom dvoje ljudi koji su se u kasnim večernjim satima vozili Dunavom u čamcu.

“Došlo je do kontakta s nekim plutajućim predmetom i čamac se prevrnuo. Jedna osoba je isplivala i dojavila centru 112 da se dogodio nestanak druge osobe. Tada su pokrenuti spasilački timovi. Srećom, akcija je uspješno završena”, rekao je.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Zbog stabilizacije, razmišlja se o ukidanju izvanrednih mjera obrane od poplava. Rukovoditelj obrane od poplava, sektora B, Zoran Kovačević kaže kako su se sve službe i stanovništvo na vrijeme pripremili, što je doprinijelo uspjehu u obrani od poplava.

„Volonteri i svi uključeni pokazali su visok stupanj organiziranosti i ozbiljnosti. Pridonijeli su tome da danas ovdje bude lijepa i opuštena atmosfera što prije desetak godina nije bio slučaj”, zadovoljno govori Kovačević.

Kako bi zaštitili živote i imovinu građana te omogućili da vodni val prođe bez većih problema svi su predano radili posljednjih desetak dana. Ukoliko sve nastavi ići ovim smjerom, kroz koji dan potvrdit će se potpuna stabilizacija i sigurnost.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno