13 C
Vinkovci
Subota, 28. rujna 2024.

Josip Kitanović pobjednik 4. Fišijade u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

„Ništa mi neće ovaj dan pokvarit”, kažu stihovi pjesme, pa ni kiša dodali su svi oni koji su danas na 4. Fišijadi u Vinkovcima pristavili kotliće, njih 59, kako bi skuhali poznatu deliciju, omiljenu ljubiteljima slatkovodne ribe, čuveni fiš paprikaš.

Natjecanje je održano ispred hotela Slavonija u natkrivenom prostoru, a organizirali su ga Udruga ljubitelja kuhanja Ervenica iz Vinkovaca i Turistička zajednica grada Vinkovaca pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Fiš majstori su stigli sa svih strana, a iz najdaljega ekipa “Gelo” iz Metkovića, pa su za to posebno i nagrađeni. Za najveseliju ekipu proglašena je ekipa “Babić line i Moto klub Vinkovci”, a priznanje za promicanje Slavonije i hrvatske kulture pripalo je ekipi „A je to”.

A najbolji fiš paprikaš na 4. Fišijadi u Vinkovcima ove godine skuhao je prošlogodišnji srebrni, Josip Kitanović iz Velike Kopanice, koji se time plasirao na državno prvenstvo u Belom Manastiru dogodine.

Drugo mjesto pripalo je Željku Bartolinu iz Jarmine.

Treći kotlić bio je onaj Branimira Lovrića iz Slavonskog Broda.

Prošle godine drugi, ove godine prvi, što reći prezadovoljan sam. Jako lijepa manifestacija, nažalost, kao i prošle godine i ove godine kiša nas prati, ali unatoč tome bilo je sve u redu. Iz Kopanice nas ima dosta koji se natječemo, ali svatko kuha za sebe i svatko je priča za sebe. A što bi bila tajna vrhunskoga fiša? Po meni dobra paprika i ponajprije nepce. Vi možete dati svima iste sastojke, ali onaj tko probava, tko zna prepoznati pravi okus u ustima, to je majstor. Uz dobru papriku, uz dobru ribu, nepce je broj jedan. Znači ako vi imate u ustima dobro osjetilo za slanost, za ljutinu i, normalno, ako fiš napravite da bude kompaktan, to je onda pogodak”, istaknuo je Josip Kitanović.

Priznanja i nagrade, a za prva tri mjesta bilo je to 50, 100 i 200 eura te pehari, pladanj sa šaranom s ražnja, vino i još poneka sitnica, večeras su uručili zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić i predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica Karlo Kovalisko.

Svi oni koji su odlučili prkositi kiši i pridružiti se kao posjetitelji mogli su uživati u fišu koji je u velikom kotlu pripremio organizator, a kušati se mogao i šaran na rašljama te riblji čvarci. Našao se na fišijadi i „veseli stroj” te se mogla kušati i „friška” rakija, a za dobro raspoloženje cijelo vrijeme brinuli su se tamburaši.

   

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno