12 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. rujna 2024.

David Aleksa ponovno viceprvak Hrvatske u oranju!

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Velikoj Gorici jučer je održano jubilarno 20. Državno natjecanje u oranju koje je okupilo najbolje orače iz 13 županija – njih 13 u kategoriji premetnjaka i 12 u kategoriji ravnjaka.

Županijske udruge u oranju tijekom godine organiziraju županijska natjecanja, a pobjednici istih dolaze svake godine na državno natjecanje kako bi odmjerili znanje i vještine obrade tla po standardima i pravilima Svjetske oračke organizacije. Na natjecanju su sudili certificirani suci koji ocjenjuju 15-ak različitih karakteristika oranja uz unaprijed zadanu dubinu oranja. Iako je kiša utjecala na cjelokupnu organizaciju, sve je proteklo u najboljem redu.

Prvo mjesto u premetnjacima osvojio je Zrinko Miličić iz Osječko-baranske županije. Drugi je bio Domagoj Vuk iz Krapinsko-zagorske, a treći Mijo Samardžija iz Požeško-slavonske županije. U ravnjacima najbolji je bio Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije, drugo mjesto osvojio je David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske, a treće Fran-Andrej Jalušić iz Međimurske županije.

Foto: Arhiva/Državno natjecanje 2023.

Davida Aleksa iz Berka bio je najmlađi natjecatelj s tek napunjenih 18 godina, a Saši Višku je ovo peta pobjeda na državnim natjecanjima. Pobjednici ovogodišnjeg 20. Državnog natjecanja će predstavljati Republiku Hrvatsku na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Češkoj.

Inače, mladi Aleksa trostruki je prvak u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je dvije godine zaredom završio kao državni viceprvak u svojoj kategoriji. S obitelji se bavi poljoprivredom, ovim smjerom je krenuo stopama pokojnog djeda, a želja mu je jednoga dana postati prvak! S obzirom na godine, apsolutno smo sigurni da će u tom naumu i uspjeti. Sretno, Davide.

Važno je spomenuti i kako će Republika Hrvatska po drugi put biti domaćin Svjetskog natjecanja. U rujnu 2026. godine u Osijeku će se okupiti najbolji svjetski orači.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno