13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Danijela Martinović: Pisanje mi je dopustilo da se izrazim do kraja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je gostovala hrvatska estradna zvijezda, poznata pjevačica Danijela Martinović, koja je vrlo uspješno zakoračila i u spisateljske vode.

Upravo njezina nova knjiga i predstavljanje vinkovačkoj publici bili su povod ovome dolasku, koji je bio dogovoren još za Noć knjige, ali je tada odgođen.

U svijet spisateljstva Danijela Martinović kao autorica ulazi sa slikovnicama, a objavila ih je tri: “Dama”, „Dama pleše na kiši” i “Dama, Riko i superpčelac Keko”. Potom slijede motivacijsko poetski zapisi pod nazivom „Šalabahter života” na koji se nastavlja „Šalabahter života – Neopisivo”. A sada je pred čitateljima i knjiga memoarskih zapisa pod nazivom „Tuširanje duše”.

Pisanje se jednostavno dogodilo, ako mogu tako reći. Tri dječje slikovnice napisala sam iz želje da nekako namirim taj dječji dio u sebi koji je još uvijek jak i živ, a to predlažem i svima vama, da pustite to dijete da bude veselo jer ćete biti puno sretniji ljudi. Nakon toga prirodno je došlo da sam počela pisati motivacijsko poetske zapise, a nakon toga i knjigu „Tuširanje duše”. U životu nisam ni u najluđem snu sanjala da bi i jedna od tih knjiga mogla biti ukoričena. Kada sam se pustila, kada sam stvarno slušala sebe, tako se sve divno orkestriralo da sam ja rekla: OK, ako treba kroz mene neka prođe, ali da bude na dobrobit nekoga, jedino tada to ima smisla”, kazala je Danijela Martinović.

Knjiga „Tuširanje duše” kazala je, pisana je kroz duže vrijeme, a u njoj donosi jedan pogled na život koji je vodila kroz godine u kojima je bila osvijetljena svjetlima reflektora i dok je javnost vidjela jedno, ona je proživljavala neku posve drugačiju stvarnost i upravo iz te perspektive i piše.

Nisam kalkulirala nego sam pratila srce i u počecima uopće nisam imala ideju da će to biti objavljeno u knjizi. Međutim, upoznala sam Branislava Glumca, jednog od najvećih naših živućih pisaca, koji je postao moj mentor i kada je pročitao te dijelove rekao je: da, idi u tom smjeru i to treba biti objavljeno. A onda više nije bilo natrag i u konačnici zakoračila sam u to jer treba proći kroz svoje strahove”, istaknula je Danijela Martinović.

Večerašnje druženje, koje je moderirala Blanka Bazina Vranić, proteklo je u ugodnom i opuštenom razgovoru koji je upotpunila autoričina nadahnuta interpretacija njezinih zapisa.

Stvari su vrlo jednostavne. Trebate slijediti svoj unutrašnji osjećaj. Da li je vama dobro dok to radite, to je jedini parametar i kompas. Ako je dobro zasigurno onda će biti i drugima. Pisanje je jako promijenilo moj život jer mi je dopustilo da se izrazim do kraja, da zađem u neke zakutke same sebe, stavim to na papir i time zapravo dođem do drugih ljudi, da ih možda inspiriram, motiviram, ohrabrim jer bez tog ne bi ništa imalo smisla”, kazala je Danijela Martinović.

A da knjiga doista i dolazi do ljudi i da ih je na određeni način dotakla pokazuju brojne povratne informacije koje stižu od onih koji su je pročitali.

Ako bude išla od ruke do ruke i ako ova knjiga postane “knjigom uzglavlja” neke osobe, ne postoji veća nagrada od toga”, istaknula je autorica, koja je za sve u vinkovačkoj publici priredila i poseban poklon.

   

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno