13 C
Vinkovci
Subota, 5. listopada 2024.

Tužne obljetnice obilježene u Marincima i Ceriću

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na današnji dan prije 33 godine najveću tragediju u svojoj povijesti doživjeli su Marinci i Cerić. Toga 2. listopada 1991. godine oba mjesta okupirao je daleko nadmoćniji agresor. Malobrojni i slabo naoružani hrvatski branitelji Cerića i Marinaca nisu se uspjeli oduprijeti snagama velikosrpskim predznakom obilježene Jugoslavenske narodne armije potpomognute drugim oružanim formacijama iz Srbije i naoružanim pobunjenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Oba mjesta bilježe svoje žrtve među civilima koji su ostali na svojim ognjištima, a za za one koji su spašavajući se napustili svoje domove započele su duge godine progonstva.

Tih događanja i svojih poginulih i nestalih sumještana, hrvatskih branitelja i civila, danas su se prisjetili Marinčani i Cerićanci. U oba mjesta župnik Krešimir Jukić služio je mise zadušnice, a kod spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Današnji dan prije 33 godine bio je najteži dan za naše Marince u njihovoj povijesti. Kada je u selo ušla neprijateljska vojska predvođena JNA i paravojnim srpskim postrojbama. Slabo naoružani branitelji morali su se povući, a među civilima koji su ostali napravljen je masakr“, istaknuo je hrvatski branitelj Ivo Kelić.

U Cerić, sjećaju se danas branitelji koji su toga dana bili u selu, neprijatelj je ušao iz tri pravca, iz pravca Male Bosne, iz pravca Henrikovaca i iz pravca Mirkovaca odnosno Jankovačke Dubrave. Naoružani samo pješačkim naoružanjem branitelji su se morali povući, a i Cerić među civilima koji su ostali u selu bilježi svoje žrtve.

Ovo su dani kada se sjećamo tih strašnih stradanja u našoj općini i naših poginulih i nestalih branitelja i civila. Danas smo u Marincima i Ceriću, koji su pretrpjeli okupaciju i duge godine progonstva, a 5. listopada okupit ćemo se u Nuštru kako bi obilježili 33. obljetnicu herojske bitke za Nuštar i slavne obrane Nuštra, još jednom odali počast poginulim i nestalim braniteljima i civilima i proslavili Dan općine koji slavimo upravo na taj dan“, istaknuo je načelnik Hrvoje Drinovac.

Obilježavanju tužne obljetnice pada Cerića kao i svake godine nazočili su pripadnici 1. samostalne bojne „Marijan Baotić” Vinkovci čijih je devet suboraca izgubilo život 2. listopada 1991. godine u obrani Cerića. Nakon mise i polaganja vijenaca kod spomen obilježja u središtu Cerića, njima je odana počast  ispred Kuće HOS-a na ulazu u Cerić iz Male Bosne.

 

 

 

Povezani članci

- vl promo-


Posljednje objavljeno