19 C
Vinkovci
Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Alen i kestenje zaštitni su znak jeseni u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Alen ispred „štanda” s vrućim kestenjem nezaobilazna je slika jeseni u Vinkovcima. Već nekoliko dana miris ovih jesenskih plodova vlada našim ulicama pa smo odlučili provjeriti zbog čega su ovi kesteni toliko primamljivi našim sugrađanima.

Kad kukuruze zamijene kesteni, znamo koje je godišnje doba. Mirisu ove jesenske hit slastice malo tko može odoljeti pa tako ni Vinkovčani koji ih posljednjih 20 godina nalaze na stalnoj lokaciji kod gradske Kavane. Za to su ponajprije zaslužni Ivanka Pope i njezin suprug Zdravko, vlasnik obrta KOKO. Sljedeće godine obilježit će 30 godina postojanja u našem gradu, 30 godina otkako nas razveseljavaju ukusnim zalogajčićima. Iako su najpoznatiji po kokicama, puno ne zaostaje ni pečeno kestenje.

„Nakon Vinkovačkih jeseni i do početka Adventa imali smo „prazan hod” i suprug je došao na ideju da u ponudu uvrstimo i kesten. Sam je napravio stroj na kojemu ih pečemo i nekako smo, nakon 10 godina postojanja, krenuli i s time”, priča nam Ivanka i dodaje kako je to, iako nešto prljaviji, posao koji ima svoju čar.

Mi kupci vidimo samo jednu stranu u kojoj ćemo kupiti i uživati u plodovima njihovog rada, no Ivanka napominje kako put ovog domaćeg kestena do ulice i nije baš tako jednostavan. „Nije to samo uzeti iz vreće i staviti na vatru. Kad ga dobijemo najprije ga moramo skladištiti u hladno, za što imamo svoju malu hladnjaču, jer ako ostane na toplom crv odmah „radi”. Prije nego ga dovezemo na prodaju obavezno ga sijemo i stavljamo u vodu. Ono što izađe na površinu vode je trulo i to odbacujemo, a što ostane dolje malo prosušimo i spremamo za prodaju”, pojasnila je naša sugovornica koja svaku večer od 17 do 21 sat sa svojim zaposlenikom Alenom vrijedno priprema i prodaje kestenje i kokice.


Iako je riječ o obiteljskoj firmi, Alen je s njima već 20 godina i nezamjenjiva je pomoć u pripremi i prodaji kestena. Prodaju domaći koji nabavljaju s područja Banije, maruna nemaju jer su preskupi za naše standarde. Kako su nam oboje potvrdili, uglavnom je nedjelja dan kada su najtraženiji, no zapravo pravila nema. Kupuju ih i mladi i stari, a ponajviše – muškarci. „Da, iako mislim da ih oni nose kući svojim ženama”, kroz smijeh će Ivanka. Dodaje kako je sezona zasad poprilično loša, a glavne razloge vidi u krizi koja ni nas nije zaobišla, ali i u iznadprosječno toplom vremenu za ovo doba godine.

„Kesten je takav da ide bolje kada je vani hladnije, a pri nižim temperaturama njegov je miris jači i intenzivniji. Ove je godine sezona počela malo ranije, nismo baš zadovoljni, ali ne želim ništa prognozirati jer smo tek na početku. Pred nama je još više od mjesec dana koliko u prosjeku traje sezona pa ćemo vidjeti. Ne mora značiti da će završiti loše”, tvrdi Pope.

Od početka postojanja nisu mijenjali svoju lokaciju, ali ni cijene pa stoga i ne čudi što je njihova mjerica danas jedina u gradu. I to mjerica u kojoj ćete dobiti samo kvalitetan proizvod jer trulo kestenje, kaže Ivanka, ne žele nuditi Vinkovčanima, vjernim obožavateljima najpoznatijeg ploda ovog godišnjeg doba.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno