16 C
Vinkovci
Nedjelja, 4. lipnja 2023.

Američki vukodlak u Londonu (American Werewolf In London, 1981.)

Više od autora

- vl promo-

fcf_americki-vukodlak-u-londonu_an-american-werewolf-in-london_1981_posterAmerički vukodlak u Londonu američka je horor komedija iz 1981. koju je napisao i režirao John Landis. Glavne uloge tumače David Naughton, Jenny Agutter i Griffin Dunne. Radnja se odvija oko dvojice američkih turista koje napadne vukodlak u jednom zabačenom engleskom selu. Jedan premine, a drugi preživi, ali ima noćne more i vizije koje ga upozoravaju da će se i sam pretvoriti u vukodlaka pri punom mjesecu.

Film je sniman u Londonu, Surreyju i Walesu, te je zaradio 30,56 milijuna $ u američkim kinima. Kritike su bile pozitivne, te je ubrzo stekao kultni status zbog miješanja komedije sa filmom strave. 1997. snimljen je i manje zapažen nastavak An American Werewolf In Paris.

Dvoje američkih studenata, David i Jack, su stigli sa ruksacima na turističko razgledavanje Engleske. Kada je počeo padati mrak, ušli su u neko zabačeno selo, u krčmu Zaklano janje. Prije nego su opet otišli, ljudi u krčmi su ih upozorili da se čuvaju punog mjeseca i hodaju uz cestu. Dok su šetali po livadi, iz mraka se pojavio vukodlak i napao ih, te su mještani pucali na njega. Od napada, Jack je preminu, dok je David teško ranjen prebačen u londonsku bolnicu.

David počinje imati noćne more, poput one u kojoj naizgled gol trči po šumi i ubija jelena golim zubima. Tada mu se pojavila i vizija Jacka, koji ga upozori da si oduzme život jer će se pretvoriti u vukodlaka kada bude puni mjesec. David je to zanemario te je započeo vezu sa medicinskom sestrom, Alex. Te noći, dok je bio sam u njenom stanu, pojavio se puni mjesec te se David pretvorio u vukodlaka. Izađe van te počne ubijati ljude po podzemnoj željeznici. Ujutro se probudi gol u zološkom vrtu. Ponovno je dobio viziju Jacka, te se opet transformirao te noći u vukodlaka i počeo ubijati ljude na cesti, sve dok ga nije ubila policija.


David Naughton in AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON, 1981.

Osim Naughtona, Agutter i Dunne u filmu se pojavljuju još i John Woodvine, Lila Kaye, Frank Oz David Schofield te sam John Landis u maloj ulozi čovjeka kojega izbace kroz prozor…

KINO NAJAVA: AMERIČKI VUKODLAK U LONDONU [1981]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno