Večeras je otvorena izložba Anđeli, splitskog fotografa Ive Pervana. U organizaciji ogranka Matice Hrvatske, Prokulture – Opservatorija kulturnih politika iz Splita i domaćina Gradskog kazališta Vinkovci, izložena je nekolicina radova snimljenih u Hrvatskoj i nekoliko europskih metropola – Sofija, Mainz, Rim, Berlin.

Izložba materijaliziranih anđela nosi univerzalnu poruku uzvišenosti, blagosti, ljepote, nade i povezanosti, svega što simboliziraju ova božanski nevidljiva stvorenja.

„Anđeli su tu oko nas, a ja vjerujem u sve što je dobro pa tako i u ova mala stvorenja koja su nastajala u razdoblju od pet godina”, rekao je autor u povodu otvorenja.

Pervan je na putovanjima dugi niz godina fotografskim aparatom u slobodno vrijeme bilježio motive anđela. Skulpture i slike anđela prikazane na izloženim fotografijama u različitim su materijalima i tehnikama izrade, te iz različitih stilskih razdoblja. Pojedini anđeli koji su u naravi veličine 2-3 cm prikazani su na izložbi u mjerilu 100×70 cm zahvaljujući posebnoj opremi kojom je postignuta zavisna duljina od 24000 mm. Time su ovom izložbom po prvi put publici dostupni anđeli na velikim visinama.

Različiti prikazi anđela iz hrvatskih i europskih katedrala, potom Chagallov anđeo, anđeli hrvatskog slikara Ivana Rangera te najstariji, onaj iz crkve sv. Sofije iz vremena prije Crkvenog raskola večeras su, iz objektiva splitskog fotografa, tako predstavljeni vinkovačkoj publici.