4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Antun Kedmenec u požaru je izgubio gotovo sve: “Unuk mi kaže: Evo ti dida 10 kuna…”

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

„Ovdje je nekada bilo smijeha i slavlja, a sada toga više nema”, kroz plač priča Antun Kedmenec dok prijateljima, susjedima, rodbini i medijima pokazuje zgarište svoje obiteljske kuće. U njoj je, u gotovo pola sata, požar progutao sve što mu se našlo na putu.

Tragedija se dogodila u srijedu kada se u ljetnoj kuhinji zapalilo ulje u tavi na plinskom plameniku štednjaka, odakle se požar proširio na strop i namještaj te na druge pomoćne prostorije, a dijelom je zahvatio i potkrovlje kuće. Kada je primijetio vatru, susjed Marko Lukačević potrčao je prema njima i pomogao Antunu koji je već bio uzeo crijevo, no požar se širio prebrzo.

Požar je ugašen s dva vatrogasna kamiona i pet vatrogasaca.

“Evo što smo spremili, malo svinjokolje, suhomesnatog, sve je izgorjelo, i frižideri. Nemamo ni litru ulja, kilu šećera, ama baš ništa. Izgubio sam i svoju radionicu, moj život, 30 godina je nestalo. Strašno, samo ne vrijedi kukati, ne vrijedi ništa. U današnje vrijeme uvijek u takvim tragedijama kad se dogodi, ova Hrvatska ima veliko srce”, optimističan je Kedmenec.

A to veliko srce od srijede kuca jako snažno. U nabavci osnovnih životnih potrepština pomaže velik broj ljudi, Vinkovčani, ali i stanovnici okolnih mjesta te Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci iz kojega napominju kako je potrebna veća akcija da im se osigura krov nad glavom. Iako će gubitak koji je ova obitelj pretrpjela bit će jako teško nadoknaditi, želja za pomoći jača je od pesimizma.Danas je organizirana i akcija čišćenja kuće i dvorišta, a svi koji žele mogu donirati novac za obitelj Kedmenec na sljedeće podatke:

Župa sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola
Ervenička 1, 32100 Vinkovci
OIB: 69777975239<
MB: 03828590
IBAN: HR1323400091111164483

Antun je inače umirovljeni branitelj, preživio je karcinom i tri moždana udara, a, kako kaže, živi za unuka: “Svi su me znali u gradu, mene i unuka mog. Kad sam sam odem na kavu pa me svi pitaju gdje je unuk? Kad sam nakon požara došao po njega rekao mi je – Evo ti dida 10 kuna. Strašno”, tjera nam suze na oči nesretni Kedmenec. Najteže mu je, napominje, što im unuci nemaju više gdje doći.

No, u svoj toj boli, iz obitelji stižu i lijepe vijesti. Vijesti koje daju jednu potpuno novu životnu snagu. Njegova snaha rodit će u 11. mjesecu. „Imat ću curicu, princezicu”, rekao je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno