Kontaktirajte nas

Aktualno

Arheolozi istražuju Rokovačke zidine

Objavljeno

-

Uz financijsku potporu Općine Andrijaševci u tijeku su arheološka istraživanja na lokalitetu Rokovačke zidine, a koja provode djelatnici Gradskog muzeja Vinkovci i koja bi u konačnici trebala rezultirati konsolidacijom i rekonstrukcijom otkrivenih objekata, te izgradnjom arheološko-turističkog parka.

U Općini Andrijaševci ozbiljno su “zagrizli” za ovaj projekt koji, ako se u obzir uzme blizina lokaliteta Sopot, kunjevačke šume i vinkovačkog aerodroma, ima turistički potencijal.

“Danas vidljive ruševine koje nazivamo Rokovačke zidine u biti su ostatci zidane srednjovjekovne crkve na srednjovjekovnom posjedu Hropkovo, koje je obuhvaćalo nešto širi prostor oko Zidina. Vlastelinstvo Hropkovo bilo je u vlasništvu feudalne obitelji Botoša od Hrapkova. Pretpostavlja se da je crkvu dao sagraditi Andrija II. Botoš, koji je umro početkom 1441. godine, ili ju je pak planirao proširiti prilikom dogradnje franjevačkog samostana u prvoj trećini 15. stoljeća, budući da na crkvi vidimo i stilska obilježja ranijih razdoblja. Crkva na Rokovačkim zidinama je franjevačka samostanska crkva koju su pohodili stanovnici utvrde i naselja Hrapkovo, a moguće i stanovnici ostalih manjih naselja u blizini”, priča nam kustosica u Gradskom muzeju Vinkovci Anita Rapan Papeša.

Ideja o obnovi zidina prisutna je duže vrijeme, no značajniji pomak nastaje nakon objave izdanja Gradskog muzeja Vinkovci pod nazivom “Rokovačke zidine”, te interesa koji je iskazala Općina Andrijaševci.

Tako je Arheološki odjel prije dvije godine obavio probna istraživanja oko ostataka crkve, te su na taj način odredili i opseg samog lokaliteta. “Tom prilikom smo istražili i nekoliko grobova jer je srednjovjekovni običaj bio pokapati mrtve oko crkve. Prošle godine Općina je financirala nedestruktivna snimanja na lokalitetu, te su na osnovu dobivenih snimki određene pozicije za arheološka istraživanja. Inače, određeni radovi na obnovi i prezentaciji Rokovačkih zidina traju još od početka 20. stoljeća, ali su uvijek izvođeni u minimalnom opsegu kako bi se spriječila daljnja devastacija”, objašnjava Anita Rapan Papeša.

Općina je u arheološka istraživanja ovog lokaliteta, uz pomoć Ministarstva kulture, do sada uložila oko 300 tisuća kuna i tu ne namjeravaju stati.

Trenutni su radovi počeli 18. srpnja, a predviđeni rok je 20 radnih dana. “Za početak smo otvorili sondu južno od crkve, a prema snimkama geomagneta i prema starim fotografijama očekivali smo nalaze arhitekture. Odmah ispod tankog sloja zemlje naišli smo na ostatke zidanog objekta, najvjerojatnije franjevačkog samostana. Zidovi su rađeni dijelom od rimskih opeka, a dijelom od srednjovjekovnih. Širine su preko metar, a zatvaraju površinu od oko 150 metara kvadratnih. Za sada smo uhvatili i dva ulaza u objekt, a radovi se nastavljaju. Od pokretnih nalaza sporadično nailazimo na razbacane i dislocirane ljudske kosti, a iznimno su značajni nalazi brončanog i srebrnog srednjovjekovnog i srebrnog otomanskog novca koji će nam pomoći u dataciji objekta. Nailazimo i na građevinske elemente, dijelove kamene arhitekture i željezne čavle”, ističe kustosica Rapan Papeša.

Dodaje da će, ovisno o dinamici izvođenja radova otvoriti još četiri arheološke sonde, na području pretpostavljene obrambene kule, peći za proizvodnju opeka, jarka koji je okruživao crkvu i samostan, te unutar same crkve.

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    18 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    41 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    71 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 12 minuta

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava...

Aktualnoprije 2 sata

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Vijestiprije 4 sata

Priču o djetinjstvu, Slavoniji i folkloru priča kroz odjeću

O završnom radu Ines Barić dugo će se pričati. Nisu to još jedni u nizu ispisani listovi papira, već prava...

Aktualnoprije 5 sati

Klavirski trio na Danima Matice hrvatske

U koncertnoj dvorani Glazbene škole Josipa Runjanina sinoć je počeo i glazbeni dio vinkovačkog programa 17. Dana Matice hrvatske u...

Aktualnoprije 5 sati

PPD Zagreb uvjerljiv protiv Spačve

U sportskoj dvorani Trešnjevka PPD Zagreb opravdao je ulogu favorita i pobijedio Spačvu 37:23 u 6. kolu Paket24 Premijer lige....

Aktualnoprije 6 sati

VSŽ sa 64 nove pozitivne osobe

Naša županija bilježi 64 nove pozitivne osobe na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem (16 osoba iz Vinkovaca, po 6 osoba iz...

Aktualnoprije 7 sati

vlč. Brkić: Ponovno otkrijmo radost koju nam donosi Isus Krist!

Nadbiskupovim dekretom u okviru redovitih premještaja, župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima je 20. kolovoza preuzeo vlč. Mario Brkić....

Najčitanije