1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Baka Marija proslavila 100. rođendan riječima “puno radi, budi pošten i voli svoju djecu”

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Na Novoj brani danas se na veliko slavilo. Gospođa Marija Umbehendt, okružena ljudima koje voli, proslavila je veliki 100. rođendan. Majka četvero djece, baka devetero unučadi i prabaka dvanaestero praunučadi danas je bila i više nego sretna i zadovoljna. Rođendan je proslavila prije tri dana, a na današnjem slavlju proslavila je i imendan. „Sretna sam i jako iznenađena što mi je ovoliko ljudi došlo na rođendan. Mislim da nitko nije imao ovakvu rođendansku proslavu i mogu reći da mi je danas najsretniji dan u životu“, rekla je baka Marija dodavši kako za ni za čim u životu ne žali, a žao joj je samo trenutaka kada su njena djeca bila tužna.

Svoju dugovječnost pripisuje radu i zadovoljstvu životom, a i sretna je što ju zdravlje i dalje dobro služi što potvrđuje činjenica da kod liječnika nije bila 20tak godina. „Puno radi, budi pošten prema svima, pazi i voli svoju djecu i pruži im sve što je u tvojoj mogućnosti za što bolju budućnost“, odala je baka Marija svoj recept nakon što je usporedila život nekad i sad u Vinkovcima. „Meni je ovdje uvijek bilo dobro. Nisam nikom htjela zlo, svakom sam pomogla tko me tražio, a bome su i meni pomagali mnogi“.

Baka Marija trenutno živi sa svojom najstarijom kćeri Brankom koja je zahvalna što je ima. „Prekrasan je osjećaj imati majku koja je doživjela 100. rođendan. Mi se već 8 godina pripremamo za ovo slavlje, Bog je uslišio naše molitve i evo današnji dan je došao. Mama je cijeli život puno radila, malo je mislila na sebe, uvijek je mislila prvo na druge i ovo je danas specijalno za nju da joj pokažemo koliko smo zahvalni za sve što nam je priuštila i učinila za nas tijekom cijelog života“, rekla je najstarija kćer te dodala kako joj baka „zlata vrijedi“ u kući. Pomaže joj u kućanskim poslovima, kuha, pravi zimnicu, brine se o pranju odjeće i o još puno toga. „Sretni smo da ona i dan danas sve sama radi. Pokretna je, sama se tušira, pomaže mi u poslovima po kući. Puno bi radila, ali ja joj ne dam jer je već slabije pokretna“, rekla je kćer.

Na svojoj baki je zahvalan i njen unuk, i kako baka Marija ističe, i miljenik. „Ovo je zaista jedna sitnica koju smo mi za nju pripremili. Zaslužila je puno, puno više, nadam se da će joj danas biti lijepo, da ćemo na lijep način proslaviti ovu današnju svečanost i da ćemo zajedno dočekati neki 105. ili 110. rođendan. Oni kažu da sam ja bakin miljenik, ali ja mislim da baka to kaže svim svojim unucima. Moja baka je jedna savršena baka koja je puno doprinijela mom odgoju i mom odrastanju i na tome ću joj biti vječno zahvalan“, baki je zahvalio najmlađi unuk Bojan.

Iako je veliki generacijski jaz među njima, sa svojom prabakom Tena i Lana i dalje provode slobodno vrijeme. „Baka je super, volimo se družiti s njom i zajedno provoditi vrijeme. Najčešće s njom kartamo, pričamo i igramo Čovječe, ne ljuti se. Ona nam najbolje pravi kiflice i kolače“, kratko i jasno su je opisale.

Na proslavi su prisustvovali i gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić te vukovarsko-srijemski župan, Damir Dekanić.

„Sve najljepše želim baki Mariji. U prvom redu puno zdravlja, i slavljenici, ali i cijeloj njenoj obitelji jer vjerujem da im i ona sama to najviše želi. Lijepo je danas se ovdje skupiti u ovako velikom broju i proslaviti takav jedan rođendan. Ovo je stvarno rijetkost, nešto što obogaćuje grad, što na kraju i obogaćuje i nas koji imamo pravo biti na ovako jednom događaju. Uz lijepe želje i puno zdravlja, nadamo se da ćemo još dosta njih proslaviti“, slavljenicu je pozdravio i čestitao gradonačelnik dodavši kako zna zasad za troje Vinkovčana koji su proslavili jedno stoljeće, ali da je siguran da ih ima više. To svakako pokazuje da je u Vinkovcima lijepo živjeti,  da je ovo jedan lijep grad, ugodan za život i da se mogu doživjeti ovako lijepe godine.

Župan Vukovarsko – srijemske županije gospođu Mariju zna već godinama i uz nju ga vežu lijepe uspomene. „Evo kako to inače u životu bude, što bi se reklo život piše čudne priče, baka Marija i moja baka Janja su bile susjede ovdje u Vinkovcima. Dugo vremena su, iako su starijoj dobi, provodile vrijeme zajedno i vodile jedan zanimljiv život. Igrale su Čovječe, ne ljuti se, rješavale križaljke, imale zajedničke ručkove“, rekao je župan dodavši kako bi baš to poželio svim građanima starije dobi, da imaju dostojanstven život, lijepu starost, da imaju svoju djecu i unuke, prijatelje i ljude oko sebe da im uveseljavaju život. Naravno, uz puno zdravlja da dožive sto godina bake Marije pa čak i puno više od toga i da pri tome nemaju previše zdravstvenih problema i da budu britkog uma kako je baka Marija još uvijek.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno