Kontaktirajte nas

Aktualno

Baka Marija proslavila 100. rođendan riječima “puno radi, budi pošten i voli svoju djecu”

Objavljeno

-

Na Novoj brani danas se na veliko slavilo. Gospođa Marija Umbehendt, okružena ljudima koje voli, proslavila je veliki 100. rođendan. Majka četvero djece, baka devetero unučadi i prabaka dvanaestero praunučadi danas je bila i više nego sretna i zadovoljna. Rođendan je proslavila prije tri dana, a na današnjem slavlju proslavila je i imendan. „Sretna sam i jako iznenađena što mi je ovoliko ljudi došlo na rođendan. Mislim da nitko nije imao ovakvu rođendansku proslavu i mogu reći da mi je danas najsretniji dan u životu“, rekla je baka Marija dodavši kako za ni za čim u životu ne žali, a žao joj je samo trenutaka kada su njena djeca bila tužna.

Svoju dugovječnost pripisuje radu i zadovoljstvu životom, a i sretna je što ju zdravlje i dalje dobro služi što potvrđuje činjenica da kod liječnika nije bila 20tak godina. „Puno radi, budi pošten prema svima, pazi i voli svoju djecu i pruži im sve što je u tvojoj mogućnosti za što bolju budućnost“, odala je baka Marija svoj recept nakon što je usporedila život nekad i sad u Vinkovcima. „Meni je ovdje uvijek bilo dobro. Nisam nikom htjela zlo, svakom sam pomogla tko me tražio, a bome su i meni pomagali mnogi“.

Baka Marija trenutno živi sa svojom najstarijom kćeri Brankom koja je zahvalna što je ima. „Prekrasan je osjećaj imati majku koja je doživjela 100. rođendan. Mi se već 8 godina pripremamo za ovo slavlje, Bog je uslišio naše molitve i evo današnji dan je došao. Mama je cijeli život puno radila, malo je mislila na sebe, uvijek je mislila prvo na druge i ovo je danas specijalno za nju da joj pokažemo koliko smo zahvalni za sve što nam je priuštila i učinila za nas tijekom cijelog života“, rekla je najstarija kćer te dodala kako joj baka „zlata vrijedi“ u kući. Pomaže joj u kućanskim poslovima, kuha, pravi zimnicu, brine se o pranju odjeće i o još puno toga. „Sretni smo da ona i dan danas sve sama radi. Pokretna je, sama se tušira, pomaže mi u poslovima po kući. Puno bi radila, ali ja joj ne dam jer je već slabije pokretna“, rekla je kćer.

Na svojoj baki je zahvalan i njen unuk, i kako baka Marija ističe, i miljenik. „Ovo je zaista jedna sitnica koju smo mi za nju pripremili. Zaslužila je puno, puno više, nadam se da će joj danas biti lijepo, da ćemo na lijep način proslaviti ovu današnju svečanost i da ćemo zajedno dočekati neki 105. ili 110. rođendan. Oni kažu da sam ja bakin miljenik, ali ja mislim da baka to kaže svim svojim unucima. Moja baka je jedna savršena baka koja je puno doprinijela mom odgoju i mom odrastanju i na tome ću joj biti vječno zahvalan“, baki je zahvalio najmlađi unuk Bojan.

Iako je veliki generacijski jaz među njima, sa svojom prabakom Tena i Lana i dalje provode slobodno vrijeme. „Baka je super, volimo se družiti s njom i zajedno provoditi vrijeme. Najčešće s njom kartamo, pričamo i igramo Čovječe, ne ljuti se. Ona nam najbolje pravi kiflice i kolače“, kratko i jasno su je opisale.

Na proslavi su prisustvovali i gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić te vukovarsko-srijemski župan, Damir Dekanić.

„Sve najljepše želim baki Mariji. U prvom redu puno zdravlja, i slavljenici, ali i cijeloj njenoj obitelji jer vjerujem da im i ona sama to najviše želi. Lijepo je danas se ovdje skupiti u ovako velikom broju i proslaviti takav jedan rođendan. Ovo je stvarno rijetkost, nešto što obogaćuje grad, što na kraju i obogaćuje i nas koji imamo pravo biti na ovako jednom događaju. Uz lijepe želje i puno zdravlja, nadamo se da ćemo još dosta njih proslaviti“, slavljenicu je pozdravio i čestitao gradonačelnik dodavši kako zna zasad za troje Vinkovčana koji su proslavili jedno stoljeće, ali da je siguran da ih ima više. To svakako pokazuje da je u Vinkovcima lijepo živjeti,  da je ovo jedan lijep grad, ugodan za život i da se mogu doživjeti ovako lijepe godine.

Župan Vukovarsko – srijemske županije gospođu Mariju zna već godinama i uz nju ga vežu lijepe uspomene. „Evo kako to inače u životu bude, što bi se reklo život piše čudne priče, baka Marija i moja baka Janja su bile susjede ovdje u Vinkovcima. Dugo vremena su, iako su starijoj dobi, provodile vrijeme zajedno i vodile jedan zanimljiv život. Igrale su Čovječe, ne ljuti se, rješavale križaljke, imale zajedničke ručkove“, rekao je župan dodavši kako bi baš to poželio svim građanima starije dobi, da imaju dostojanstven život, lijepu starost, da imaju svoju djecu i unuke, prijatelje i ljude oko sebe da im uveseljavaju život. Naravno, uz puno zdravlja da dožive sto godina bake Marije pa čak i puno više od toga i da pri tome nemaju previše zdravstvenih problema i da budu britkog uma kako je baka Marija još uvijek.

Aktualno

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

Objavljeno

-

Napisao/la

    124 pregleda
U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0.
Jedini gol na utakmici postigao je  Perić-Komšić u 65. minuti te su tako sva tri boda ostala u Vinkovcima.
Uoči početka utakmice održana je minuta šutnje u spomen na Blagu Zadru, heroja s Trpinjske ceste, koji je poginuo prije 30 godina, 16. listopada 1991. godine.

Nastavi čitati

Aktualno

160 milijuna kuna novih investicija

Objavljeno

-

Napisao/la

    107 pregleda
Vodosprema Nuštar

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova gradska tvrtka okončala s uspješnim rezultatom, a, kako ističu, brojni su projekti i u ovoj godini te se ukupna vrijednost investicija procjenjuje na 160 milijuna kuna.

Trenutačno u završnoj je fazi najveći projekt u zadnjih nekoliko godina „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna s financiranjem gotovo 71 posto EU sredstvima. Izgrađeno je i rekonstruirano 159 od ukupno 162 km mreže javne odvodnje odnosno 98 posto, a na cijelom projektnom području provode se sanacije terena i asfaltiranje. U Andrijaševcima i Rokovcima u tijeku je puštanje u rad 10 crpnih stanica čime će se ostvariti povezanost na cjevovod u Vinkovcima, a time i na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine. Očekuje se skoro puštanje u rad preostalih 30 novih crpnih stanica na kojima su izvedeni građevinski radovi. Ukupna vrijednost izvršenih radova iznosi 344,5 mil. kn. Izvršena je rekonstrukcija i dogradnja UPOV-a Jošine te je u tijeku probni rad nakon čega će se pristupiti tehničkom pregledu, a započeli su i radovi na izgradnji kišnih preljevnih spremnika Dilj i Zalužje u Vinkovcima. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 17 mil. kn. O značaju projekta govori podatak da će kroz njega biti omogućena veća priključenost stanovništva na mrežu, a za 8269 korisnika omogućena je besplatna priprema za kućne priključke. Veća priključenost stanovnika na mrežu omogućit će i puštanje u puni rad UPOV-a u Otoku, Ivankovu i Cerni.

Kada je riječ o regionalnom vodovodu, intenzivne su aktivnosti na području Cvelferije gdje je završen cjevovod Drenovci-Soljani i Soljani-Strošinci, a radi se cjevovod VS/CS Drenovci-Gunja istok-Đurići i Soljani-Vrbanja. Završetak radova, s kojim će biti osigurana zdravstveno ispravna voda iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima, očekuje se krajem sljedeće godine. Također, u tijeku je natječaj za izvođača radova za vodospremu/crpnu stanicu Drenovci. Na regionalni vodovod, ističu u VVK, ove su godine spojeni i Marinci, kao posljednje naselje u općini Nuštar, a u tijeku je i izgradnja vodospreme Nuštar s predviđenim puštanjem u probni rad do kraja godine. Vodosprema će riješiti probleme s tlakom u vrijeme veće potrošnje odnosno osigurati korisnicima dovoljne količine vode u svim uvjetima.

„Uz sve ove investicije koje su u tijeku, velika sredstva ulažemo i u projektiranje i planiranje. Samo ove godine za tu namjenu izdvojeno 6,7 mil. kn sredstava Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave i naše tvrtke. Planiraju se nove aglomeracije, rekonstrukcija mreže vodoopskrbe i odvodnje u nekoliko gradova i općina, vodospreme kako bi našim korisnicima omogućili sigurnu i kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju. Također, ono što želimo i na čemu intenzivno radimo je realizacija procesa unutar same tvrtke kako bi naš rad što više okrenuli krajnjim korisnicima i razvili naše usluge na njihovo zadovoljstvo“, ističe direktor VVK Ivan Rimac.

Nastavi čitati

Aktualno

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Objavljeno

-

Napisao/la

    117 pregleda
Foto: Press 032

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na današnji dan, 16. listopada 1991. godine.

Toga je dana na prvoj crti obrane grada poginuo  jedan od najvećih heroja Trpinjske ceste, obrane Vukovara i Hrvatske, general bojnik Blago Zadro. Istoga dana, braneći položaje u vukovarskoj gradskoj četvrti Sajmište, život je izgubio i prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, pukovnik Alfred Hill.

Na njihovim posljednjim počivalištima vijence su položili i svijeće upalili obitelji te brojna izaslanstva, udruge, suborci i prijatelji.

U Borovu naselju, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, pokraj biste general bojnika Blage Zadre  održan je komemorativni skup u prigodi 30. obljetnice pogibije ratnog zapovjednika obrane na vukovarskoj Trpinjskoj cesti.

“Na moju žalost, toga 16. listopada 1991. godine ispratio sam oca u smrt. Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti od smrti, ali zahvaljujući njegovim prijateljima i suborcima uspjeli smo ga spasiti od zaborava. 30 godina od njegove pogibije prenosimo istinu o njegovoj hrabrosti, junaštvu, ne samo njegovom, nego i njegovih vojnika, suboraca i prijatelja od kojih su nažalost mnogi pokojni. Emocije su na vrhuncu, teški su to dani bili. U pet mjeseci izgubili smo oca i brata. Ispratio sam oca u smrt, javili su nam da je neprijatelj ušao s leđa, s boka u Vinogradsku ulicu i ja sam se taj dan zatekao kod njega u zapovjedništvu. Kad je javljeno, krenuo je s momcima koji su bili u zapovjedništvu i ja sam se spremio da idem, ali zapovijedio mi je da ostanem. Bila je to njegova zapovijed i kao oca i kao zapovjednika. Ponudio sam mu pancirku, nažalost nije ju uzeo, rekao je da ju ne nose njegovi vojnici i neće ni on i to su bile posljednje riječi od oca kojih se sjećam”, rekao je danas Tomislav Zadro, sin general-bojnika Blage Zadre.

O bojniku Alfredu Hillu njegovi prijatelji i suborci kažu: “Bio je obrazovan i vrlo obazriv. S njim je nekako čak i ratovati bilo fino. Bez povišenih tonova, bez svađe ili bilo kakvih pretencioznosti svoje je ratne zadaće odrađivao besprijekorno”.

“30 godina poslije stradanja, smrti generala Blage Zadre odajemo mu počast i bojniku Alfredu Hillu, ali i svim našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj Vukovar i koji su branili Republiku Hrvatsku. Blago Zadro u kolektivnoj svijesti hrvatskoga naroda jest i ostat će kao čovjek koji je posjedovao toliku energiju, tolike sposobnosti za, s jedne strane, prepoznavanje tog trenutka za osamostaljenje Hrvatske, koristeći svaku prigodu pozivati na razum, na zajedništvo u izgradnji samostalne i suverene Republike Hrvatske. Nažalost, uslijed velikosrpske agresije morao je preuzeti i ulogu jednog od zapovjednika obrane grada Vukovara. Ostaje nam svima da i u buduće prenosimo na buduće generacije tu veličinu, tu snagu koju je posjedovao general Blago Zadro jer i danas u ovim vremenima u kojima živimo Blago Zadro i junaci Domovinskog rata su nam junaci”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 sati

HNK Cibalia Vinkovci – NK Osijek II 1:0

U Vinkovcima je danas odigran susret između HNK Cibalia i NK Osijek, koji je završio pobjedom domaćina 1:0. Jedini gol...

Aktualnoprije 9 sati

160 milijuna kuna novih investicija

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojeno je izvješće o poslovanju Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije u 2020. godini, koju je ova...

Aktualnoprije 11 sati

Počast vukovarskim herojima Blagi Zadri i Alfredu Hillu

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast dvojici vukovarskih heroja koji su život izgubili na...

Aktualnoprije 13 sati

Posao udomitelja traje 24 sata na dan, a iziskuje veliko srce i ljubav prema djeci

Udomiteljstvo je častan poziv koji traje neprekidno, a zahtjeva veliku ljubav prema djeci i obitelji. Upravo zbog toga, Udruga udomitelja...

Aktualnoprije 14 sati

Treći Walkow buvljak okupio mnoštvo zaljubljenika u retro, vintage i rabljene stvari

Danas je u Centru kulture Walkow posebno veselo i šareno, a sve zahvaljujući trećem po redu buvljaku pod imenom Daj...

Aktualnoprije 16 sati

Sezona viroza počela ranije nego inače

Povratak u školske klupe i dječje vrtiće oduvijek se, osim uz početak nove školske, odnosno pedagoške godine, vezao i za...

Aktualnoprije 17 sati

Za prijevoz redovitih studenata vlakom osigurano 940 tisuća kuna

Vukovarsko – srijemska županija i HŽ Putnički prijevoz od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine sufinanciraju prijevoz vlakom redovitim...

Aktualnoprije 18 sati

Od 330 testiranih, u županiji 75 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 75 je novih pozitivnih osoba na COVID-19...

Najčitanije