5 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Beach Bot – robot koji ‘češlja‘ plažu i skuplja opuške

Više od autora

- vl promo-


Antonija Periša
Antonija Periša
antonija.perisa@novosti.hr

Svake godine 14,5 milijardi opušaka završi kao smeće diljem svijeta. Jednom prilikom završili su u rukama četverogodišnjaka na jednoj plaži u Nizozemskoj što je potaknulo njegovog oca da poduzme nešto po tom pitanju. U suradnji sa svojim prijateljem Martijnom Lukaartom, Edwin Bos je izradio Beach Bota – autonomnog robota čija je svrha postojanja „češljanje” plaže i traženje opušaka u pijesku, koristeći umjetnu inteligenciju, prenosi Auto klub.

Pomoću kamera kojima gleda kroz pijesak robot pronalazi opuške i zatim ih kupi pomoću stvari koje stvarno izgledaju kao češalj, zatim ih sprema sve do trenutka kada ih nosi na odgovarajuće odlagalište. „Želim da moja djeca mogu bosa sjediti u pijesku, a da okolo ne leži staklo ili opušci. Čista plaža vrlo mi je važna”, rekao je Oscar de Grave, mještanin koji živi u blizini plaže Scheveningen i pruža pomoć u projektu.

Jedna studija navodi kako je opušcima potrebno oko 14 godina do potpune razgradnje, a u posljednje vrijeme postali su najčešća stvar koju posjetioci raznih plaža ostavljaju iza sebe. Osim toga, poput kemikalija i mikroplastike, izuzetno su otrovni, a američki su znanstvenici došli do zaključka da su glavni problem opasnog otpada.

Čitav sustav unaprijedio je Microsoft koji je putem Trove aplikacije omogućio ljudima mogućnost slanja fotografije s plaže i za svaku dobiti po 25 centi ako ista bude „prihvaćena” i pomogne Beach Botu da ih pronađe u stvarnom životu. „Beach Bot radi sav težak posao. Odlazi na plažu i heroj je čišćenja. Ali za čišćenje trebaju svi ti ljudi kako bi mu omogućili dosljedan unos podataka. Bez toga, Bot će se susresti s novim situacijama koje ne razumije. Ovakvi strojevi rade samo uz ljude”, dodaje Oscar.

Prilikom prve demonstracije, sakupio je 10 opušaka za 30 minuta, dok mu baterija traje oko sat vremena. „Počinjemo s opušcima. To je najraširenije smeće na svijetu. U budućnosti želimo da roboti otkriju čitav niz smeća drugih kategorija”, zaključio je Edwin.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno