Kontaktirajte nas

Aktualno

Beroš: Imamo epidemiju necijepljenih, ovo je početak četvrtog vala

Objavljeno

-

Ušli smo u 543. dan od pojave koronavirusa i 4. val pošasti koja je paralizirala svijet. Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj pri čemu je naglasio da su necijepljeni građani postali daleko najbrojniji među novozaraženima i umrlima.

Brojke su neumoljivi i jedini egzaktni pokazatelj.

U posljednjih 14 dana od 3697 novozaraženih osoba s pozitivnim PCR testom njih 85,72% nije bilo cijepljeno protiv koronavirusa. Od kraja lipnja do 17. kolovoza su umrle 254 osobe s ili zbog Covida-19, a 80% umrlih nije bilo cijepljeno.

„Nijedna od 20 umrlih osoba mlađih od 60 godina nije bila cijepljena ili je zaprimila tek jednu dozu cjepiva”, naglasio je ministar zdravstva i apostrofirao „radi se o epidemiji necijepljenih, epidemija bez sumnje pogađa necijepljene.”

Od 221 hospitalizirane osobe njih 87,51% nije bilo cijepljeno.

Stopa novih slučajeva zaraze kontinuirano raste peti tjedan za redom, a porast pozitivnih u zadnjih tjedan dana iznosi 50,6%.

“Toksična kombinacija relativno visokog udjela necijepljenih i nepridržavanja mjera može dovesti do novih povećanja broja oboljelih, novih žarišta i hospitalizacija. Epidemija iscrpljuje, prvenstveno zdravstvene djelatnike i sve koji su izgubili najmilije zbog koronavirusa”, istaknuo je dodavši da utječe i na mentalno zdravlje.

Bolnice kontinuirano zbrinjavaju pacijente s postcovid sindromom, a kojih je prema posljednjim podacima dosad ukupno obrađeno više od 26 900, među kojima su djeca.

Zbog multisistemskog upalnog sindroma komplikacije Covid-19 bolesti dosad je hospitalizirano ukupno 82 maloljetnih pacijenata.

U zdravstvenom sektoru je prosječno jednom dozom cjepiva cijepljeno 64,52% zdravstvenih djelatnika i suradnika, a najveći obuhvat cijepljenja ostvaren je među liječnicima od kojih je 82,42% primilo jednu dozu cjepiva, dok je obje doze primilo 77,3%.

“Moramo osvijestiti činjenicu da nitko od nas nije otok. Koliko dugo ćemo ostati u narančastom ili zelenom ovisi o svakom od nas. Vlada je osigurala svakom građaninu mogućnost zaštite svojeg i tuđeg zdravlja cjepivom. Na građanima je odluka. Sada je prilika uhvatiti zadnji vlak za epidemiološki mirnu i sigurnu jesen”, zaključio je Beroš.

Aktualno

Primarni cilj projekta „Marijini obroci“ prikupljanje je donacija za hranu

Objavljeno

-

Napisao/la

    23 pregleda
Foto: Laudato.hr

Osnovna škola Stjepana Antolovića u Privlaci ove je godine sudjelovala u projektu „Marijini obroci” s ciljem sakupljanja što više sredstava kako bi omogućili djeci u siromašnim krajevima svijeta barem jedan obrok dnevno te im pomogli u njihovom obrazovanju koje im je nužno potrebno.

Nositeljice ovog projekta, zajedno sa djecom iz Osnovne škole u Privlaci, su vjeroučiteljica Anica Alilović i nastavnica informatike Jelena Luketić. Želja djece u aktivnom sudjelovanju u ovom projektu pobudila se nakon što su u sklopu nastave gledala film „Dijete 31” koje ih je navelo na razmišljanje i osjećaj empatije prema siromašnoj djeci diljem svijeta.

Djeca su na ovaj način pokazala humanost na djelu i mogućnost bolje budućnosti za potrebitu djecu. „Marijini obroci Hrvatska“ dio je međunarodnog projekta „Mary’s Meals“, nastalog s ciljem da se u najsiromašnijim zemljama svijeta osigura svakodnevni obrok za djecu.

Projekt je započeo u jednoj školi sa 200 djece, a danas djeluje u ukupno 15 zemalja i svakodnevno hrani više od milijun djece. Vizija udruge je da svako dijete na svijetu ima jedan obrok dnevno u školi. Cilj nije samo nahraniti dijete, već ga, na taj način, potaknuti da krene u školu, na obrazovanje i na stjecanje vještina, kako bi se kasnije moglo samo prehranjivati.

„Ja sam se prijavila za Marijine obroke zato što mi je jako bilo žao djece koja nemaju hranu. U svakom se slučaju to može i nama dogoditi, a sigurna sam da bi i oni nama pomogli. Jako mi je drago što mogu sudjelovati i pomoći djeci.”, rekla je djevojčica Klara, učenica Osnovne škole u Privlaci.

Primarni projekt Marijinih obroka prikupljanje je donacija za hranu, a sekundarni je projekt „Ruksak“, kojim su prikupili više od četiri tisuće ruksaka te ih poslali djeci u Malavi. Poželjno je donirati isključivo novac jer se hrana kupuje u siromašnim zemljama te se tako potiče gospodarstvo

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane

Objavljeno

-

Napisao/la

    41 pregleda

Europska unija do kraja 2022. uvodi novi sustav označavanja hrane, najavila je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu. Zbog lošeg planiranja prilikom kupnje, pripreme preobilnih obroka, isteka rokova trajnosti ili nerazumijevanja oznaka “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”, u Hrvatskoj se godišnje baci između 380.000 i 400.000 tona hrane, od čega više od 50% u kućanstvima.

Kako bi se povećala informiranost građana pri svakodnevnom odabiru namirnica, smanjilo bacanje te upozorilo na visoke standarde EU vezane uz sigurnost hrane, u Hrvatskoj se, i u još pet zemalja EU odnedavno provodi i intenzivna edukativna kampanja “EU bira sigurnu hranu”.

Europski sustav sigurnosti hrane najstroži je na svijetu te su još uredbom iz 2009. propisani stroži kriteriji i viši standardi za ocjenu aktivnih tvari pesticida.

Slijedom toga, aktivna tvar etilen-oksid nije dobila produljenje odobrenja u zemljama EU zbog dokazanog štetnog djelovanja na zdravlje te je zabranjena u hrani na području EU. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 85 obavijesti za potrošače o opozivu/povlačenju proizvoda, od čega se u 52 slučaja radilo o etilen-oksidu (oko 61%).

Sigurnost hrane jedno je od prioritetnih područja Hrvatske, što dokazuje i činjenica kako je vlada ove godine povećala sredstva namijenjena ulaganjima u sigurnost hrane i daljnja poboljšanja zdravlja potrošača i javnog zdravlja na 26 milijuna kuna godišnje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hrvatska danas ima 1301 novozaraženog

Objavljeno

-

Napisao/la

    71 pregleda

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1.301 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10284. Među njima su 903 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 116 pacijenata. Preminulo je 19 osoba. U samoizolaciji je trenutno 19.591 osoba. Do danas su ukupno testirane 2 971 352 osobe, od toga 8 054 u posljednja 24 sata.

Do sada je utrošeno 3 520 008 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,08 posto ukupnog stanovništva, odnosno 55,24 posto odraslog stanovništva. Jučer je utrošeno 3 420 doza cjepiva, a od toga je 1 811 osoba cijepljeno prvom dozom. Zaključno s 16. listopadom 1 870 176 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.754.676 osoba ( 1 649 346 osoba cijepljeno s dvije doze te 105 330 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen, što čini 51,92 posto odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Najčitanije