19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Beroš: Vjerujem da će epidemiološka situacija dopustiti popuštanje mjera

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je jučer kako vjeruje da će epidemiološka situacija u Hrvatskoj biti i dalje stabilna te da ćemo moći dalje polako popuštati protuepidemijske mjere, prenosi Hina.
Poručio je Beroš za RTL Direkt, navodi se, upitan hoće li 15. veljače doći do revizije određenih protuepidemijskih mjera. Istaknuo je, međutim, da se s popuštanjem treba ići oprezno i iznimno promišljeno.
Komentirao je i raširenost britanskog soja virusa, istaknuvši da u Hrvatskoj još uvijek nema kliničkih parametara koji bi ukazali na tranziciju tog soja.
“Nema jasnih podataka da u Hrvatskoj postoji tako neko žarište u kojem bi se infekcija brže širila i tako indirektno ukazala na prisutnost novih varijanti. No, to jedino možemo doznati sekvenciranjem i upravo se prilagođavamo potrebi tog sekvenciranja”, istaknuo je.
Dodao je i da će Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za Hrvatsku i sve ostale europske zemlje osigurati sekvenciranje za 200 uzoraka virusa tjedno, no da kliničkih parametara o prisutnosti britanskog soja koronavirusa B117, u Hrvatskoj još nema.
Upitan hoće li se u Hrvatskoj odobriti upotreba ruskog i kineskog cjepiva protiv koronavirusa, Beroš je istaknuo da Vlada ne može dozvoliti primjenu nesigurnog cjepiva.
“Bez kliničkih dokaza da je cjepivo i učinkovito i sigurno, ne možemo razmišljati o cijepljenju. A i ruske zdravstvene vlasti kao i kineski proizvođači imaju mogućnost aplicirati Europskoj agenciji za lijekove, i već jesu”, kazao je dodavši da prema njegovim spoznajama, dolazi u obzir da se tijekom travnja rusko cjepivo odobri na europskoj razini. prenosi Hina.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno