6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Besplatna kastracija za 100 uličnih i skrbničkih mačaka

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ulične, odnosno „ničije“ mace koje su uglavnom prepuštene same sebi čest su prizor na gradskim ulicama, a jedan od razloga zbog kojega se to u tolikoj mjeri događa je izostanak kastracije. Osim što sprječava nekontrolirano razmnožavanje, kastracija može spasiti njihove živote i zbog toga su u Udruzi Rocco pokrenuli projekt besplatne kastracije za 100 mačaka za skrbnike slabije imovinskog stanja.

Vukovarsko-srijemska županija broji velik broj napuštenih životinja i ta problematika traje već dugi niz godina. Iako u Hrvatskoj postoje gradovi i općine koje su uspješno uvele obveznu kastraciju skrbničkih životinja čiji rezultati pokazuju smanjen broj napuštenih i odbačenih životinja, u našoj županiji takve bitne odredbe ne postoje. Smanjiti populaciju napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životinja moguće je jedino kontrolom razmnožavanja životinja, a to je kastracija.

„Kastracija je jedino humano rješenje te je kao ista neophodna u rješavanju ovog ogromnog i sveprisutnog problema, a inicijativa ovog projekta pokrenuta je našim kontinuiranim i učestalim edukacijama, tekstovima i slikama putem kojih smo pokušale ljudima ukazati na hitnost, važnost i neophodnost kastracije životinja“, rekla nam je Lora Jukić iz vinkovačke Udruge Rocco.

Problema je svjesna i Tajana Barančić, vlasnica tvrtke Astraj, koja je odlučila financijski pomoći i osigurati sredstva za kastraciju 100 mačaka. U dogovoru s njom, usuglašeno je da će kastracije biti namijenjene za građane Vukovarsko-srijemske županije koji su slabijeg socio-imovinskog statusa te za ulične mačke.

„Ideja ovog projekta je smanjiti napuštanje i patnju životinja te povećati svijest o važnosti kastracije kao prevencije napuštanja, emocionalnog zlostavljanja životinja i cijelog spektra bolesti izazvanih parenjem, tjeranjem i čestim rađanjem mačaka“, ističe Lora te dodaje kako je veterinarska Ambulanta Anubis iz Vukovara osigurala popust na kastraciju. Besplatne kastracije krenule su od 18. listopada, a trajat će sve dok se ne kastrira svih 100 maca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Očekuju i nadaju se velikom odazivu, budući da naša županija broji izuzetno velik broj napuštenih životinja. Kako nam je pojasnila članica ove volonterske i neprofitne udruge za zaštitu životinja, razumiju da postoje obitelji i ljudi slabijih financijskih mogućnosti koji trenutno nisu u mogućnosti izdvojiti novčani iznos za kastraciju svoje mačke, pa su sukladno tome ovaj projekt prvenstveno namijenili njima, kao maleni doprinos u poboljšanju kvalitete života njihovih maca.

Javite se u inbox Udruge, potreban je dokaz o socijalnom statusu i spremnost da sami mačke o kojima skrbe prevezu u ambulantu u Vukovaru. Kada dobijete sve upute, zovete ambulantu Anubis za termin koji vama odgovara, potom Udruzi javljate datum i vrijeme termina. U ambulanti Anubis potpisujete suglasnost o anesteziji i popunite izjavu sa svojim osnovnim podatcima, socijalnom statusu i opisom mačke. Mačku predate na kastraciju i po preuzimanju obavezno ufotkate macu i fotku pošaljete Udruzi za evidenciju u albumu.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno