- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Na Božićnu večer 1986. godine, u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna je gledateljica u znak zahvale darovateljima umjesto uobičajenih poklona odlučila podariti svjetiljke. Tako se razvila divna ideja prihvaćena kasnije u mnogim Europskim zemljama – ideja Betlehemskog svjetla mira.

Izviđači – skauti Austrije, koji su 1988. godine prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo iz spilje Isusova rođenja u Betlehemu, donošenje Svjetla pretvorili su u tradicionalnu programsku aktivnost prihvaćenu u mnogim zemljama Europe i svijeta. Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća u Betlehemu, na mjestu Kristova rođenja, a potom austrijski skauti Svjetlo obično donose u Beč odakle ga preuzimaju skauti iz drugih zemalja. Članovi Saveza izviđača Hrvatske već 27 godina odlaze u Austriju po Betlehemsko svjetlo mira te ga potom donose u Zagrebačku katedralu. Iz katedrale Svjetlo putuje u župe širom Hrvatske, kao i u mnogobrojne državne institucije.

Centralna Europska Misa svjetla, na kojoj je sudjelovala i delegacija Saveza izviđača Hrvatske, održana je u subotu, a u našoj delegaciji sudjelovali su izviđači iz Dugog Rata, Omiša, Koprivnice, Osijeka, Rijeke, Jarmine, Kutine, Bjelovara, Splita i Zagreba, njih 56. Svjetlo su predstavnici Saveza izviđača Hrvatske donijeli u Zagrebačku katedralu u nedjelju, 15. prosinca 2019. na misu u 11,30 sati. Svečana povorka u kojoj je bilo nekoliko stotina izviđača iz svih dijelova Hrvatske krenula je s Europskog trga u 11 sati.

U Zagreb su po Betlehemsko svjetlo i ove godine išli predstavnici Odreda izviđača „Vinkovci“. Svjetlo je u nedjelju navečer stiglo u Vinkovce, a tijekom tjedna bit će odneseno po župama. Betlehemskim svjetlom bit će upaljena 4. adventska svijeća u gradskom parku, u subotu u 20 sati.

Savez izviđača Hrvatske Betlehemsko svjetlo donosi u Hrvatsku od 1992. i to je jedna od najvećih aktivnosti tijekom godine gdje se spontano okuplja velik broj članova, roditelja, prijatelja skauta i građana Hrvatske.

 

Nekoliko zanimljivih činjenica vezano za Betlehemsko svjetlo:

Betlehemsko svjetlo je jedini otvoreni plamen koje smije putovati u zrakoplovu. Za prijenos svjetla dizajniran je poseban fenjer u kojem se čuva svjetlo za vrijeme puta između Betlehema i Austrije

1998. odlaskom Hrvatskog kontingenta na Jamboree u Čile Svjetlo je prvi puta preneseno u Južnu Ameriku, na misu u Hrvatskoj zajednici Santiago de Chile. Misa je bila puna emocija, a susret s našim iseljenicima, naročito starijim generacijama, bio je vrlo dirljiv. Poslije mise upaljena je vječna vatra kod jednog spomenika na brdu iznad grada.

2016. članovi Saveza izviđača Hrvatske su prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo mira u Kotor. Na ceremoniji ispred katedrale Svetog Tripuna Svjetlo je predano Odredu izviđača iz Tivta, koji su u ime Saveza izviđača Crne Gore unijeli svjetlo u kotorsku katedralu.