- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Od 1. ožujka kreće novo popuštanje mjera. Otvaraju se terase ugostiteljskih objekata i dozvoljavaju treninzi u zatvorenom. Građane je obradovala ova vijest s obzirom na to da im nedostaju bliski kontakti i sportska rekreacija.

Toplije vrijeme, ublažavanje mjera i cijepljenje daju nadu da smo na početku kraja pošasti koja je u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana odnijela gotovo 5 500 života. Revolucionarno brzi razvoj cjepiva potvrdio je znanstvenu superiornost koju u svjetskoj raspodijeli ipak diktira politika po principu tko jači taj tlači. Od kraja prosinca, do sada je u Hrvatsku stiglo 251.070 doza cjepiva. Paralelno se preklapaju prva i druga faza.

Već je treći tjedan kako u Vukovarsko-srijemskoj županiji traje cijepljenje starijih od 65 godina i osoba s kroničnim oboljenjima. Dinamika provedbe isključivo ovisi o pristizanju novih količina cjepiva na tjednoj bazi, naglašava dr. Kata Krešić, ravnateljica HZJZ-a VSŽ te dodaje kako je ovog tjedna stiglo ukupno 1916 doza. 1100 AstraZenecionog i 816 Pfitzerovog u cijelosti je podijeljeno ordinacijama obiteljske medicine, osim manjeg dijela otpremljenog u Domove za stare odnosno cijepljenje zdravstvenih djelatnika, među kojima, ističe, interes za cijepljenje raste.

„Do danas su ukupno 72 obiteljske ordinacije bile spremne početi s cijepljenjem te dobile određene količine, a prema najavama ubrzo slijedi priključenje ostalih kojima će prve količine biti raspoređene sljedeći tjedan,” najavljuje dr. Krešić.

Za sljedeći je tjedan u najavi 1100 doza AstraZenece, 840 Pfitzera i 600 Moderne koje će najvećim dijelom biti distribuirane obiteljskim liječnicima.

 

„Ističem ponovno kako se u našoj županiji stariji i kronično oboljeli cijepe isključivo u ordinacijama obiteljske medicine u kojima naši liječnici vrijedno cijepe svoje pacijente prema prioritetima te im na taj način omogućuju lakšu i bržu dostupnost cijepljenja bez gužvi i dugog čekanja,” naglašava jedino trenutno činjenično stanje glavna epidemiologinja Vukovarsko-srijemske županije.

Ovoga trenutka još uvijek govorimo o manjim količinama koje se prosljeđuju na teren kako cjepivo stiže i sukladno tome dinamika cijepljenja ovisit će i dalje prvenstveno o raspoloživim količinama, zaključuje dr. Kata Krešić.