4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Biljni terariji napokon stigli i u Vinkovce

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon što je vinkovačka kreativka Ana Hrgovčić u listopadu 2020. održala fenomenalnu izložbu u Gradskom kazalištu Joza Ivakić, narudžbe za njezine kreacije su se samo krenule nizati. Zelena izložba izazvala je hrpu dobrih reakcija, a Ana je potaknuta pozitivnim recenzijama odlučila pokrenuti firmu BILJKE.PLANTS.

Najprije je otvorila poslovnicu u Zagrebu i to na Ilici 74. “Biljni terariji su unikatni ručni radovi, svaki je poseban, različit i jedinstven. Ljudi ih vole vidjeti uživo i izabrati točno onaj dizajn koji će im ići uz dnevne sobe ili kuhinje. Kupci se većinom zadrže oko pola sata u trgovini. Puno je modela i oblika, teško je izabrati. Radi toga sam otvorila plant shop, da kupci mogu slobodno birati što im se sviđa i da znaju koji je finalni proizvod koji će dobiti”, pojasnila je ova mlada vinkovačka kreativka.

Biljni terarij je zapravo trajni aranžman u staklu. Biljke se sade na pametan način kako bi se samostalno zalijevanje i gnojile. Nikad se ne presađuju. Jednostavne su i nezahtjevne žive dekoracije za interijere, a posebne su zgodne za osobe koje nemaju zeleni prst, odnosno za one kojima svaka biljka uvene, kaže Ana.

Za one koji ne znaju, biljke u staklu potrebno je smjestiti na svjetlu lokaciju, ali nikada na direktno sunce, terarij ne smije stvarati sjenu. Također, treba izbjegavati pozicije koje su blizu radijatora ili klime, kao i prozorske daske. Filtrirana svjetlost i jako blaga sjena su sasvim u redu. Terariji se zalijevaju tek par puta godišnje, kada zemlja promijeni boju iz crne u svijetlo smeđu te kada kamenčići izblijede, mahovina izgubi žarku boju ili nestane kondenzacija. „Volim se zezati da se terariji zalijevaju prvog dana proljeća, ljeta, zime i jeseni”, napominje naša sugovornica i dodaje kako uz svaki terarij dolazi knjižica s detaljnim uputama za njegu. No, ako terarij smjestite na prikladnu lokaciju dovoljno će biti da ih poprskate tri do četiri puta godišnje.Nakon uspjeha u Zagreb, svoje poslovanje Ana je odlučila proširiti i na Vinkovce.

„Educirala sam mamu za izradu terarija te ona sada stvara biljne terarije u Vinkovcima. Moja majka je vješta vrtlarica, čija je kreativna strana posebno došla do izražaja kroz izradu biljnih terarija. Dizajnirala je biljne terarije koje do prije njezinog angažmana nismo imali u ponudi. Stvarno je talentirana”, priča o svojoj vrijednoj desnoj ruci.

Napominje kako terarije koji su dostupni u Vinkovcima prodaje preko kataloga. Katalog sadrži fotografiju svakog terarija koji je dostupan, kao i dimenzije i cijenu, a moguće ga je dobiti putem maila biljke.plants@gmail.com ili pozivom na 097 6981 004. Također, terariji se mogu naručiti i preko web shopa u kategoriji “Vinkovci” www.biljkeplants.com. Zaljubljenici u zeleno terarije mogu preuzeti i u ulici Ivana Kozarca 10 po prethodnom dogovoru, a Ana posebno naglašava kako nenajavljene posjete ne prima. Dostava na kućne adrese trenutno nije moguća.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno