Božićno vrijeme u životu katoličkih vjernika posebno obilježava blagoslov obitelji i domova. Godišnji blagoslov započinje uglavnom na blagdan sv. Stjepana i traje do blagdana sv. Tri kralja ili do kraja božićnoga vremena. Ove godine to je malo drukčije, a zbog poznatih okolnosti epidemije novog koronavirusa.
Iako postoji i mogućnost odgode blagoslova obitelji i domova do povoljnijih okolnosti, u svim vinkovačkim župama odlučili su se ipak obaviti blagoslov prilagođeno epidemiološkoj situaciji. Tako je, primjerice, u župama Sv. Ćirila i Metoda i Bl. Alojzija Stepinca blagoslov obavljen još uoči Božića, od 1. do 23. prosinca. Svima je upućeno župno pismo, a prijave su bile zadnji tjedan u studenom. Svećenici su išli sami bez ministranata, a blagoslov je obavljen u više od 50 posto obitelji. Svi ostali koji žele blagoslov, a nisu to mogli u to vrijeme, mogu se javiti kada im to bude odgovaralo radi dogovora.
U vinkovačkim župama Sv. Euzebija i Poliona, Sv. Nikole biskupa, Presvetoga Srca Isusova i Sv. Vinka Pallottija, blagoslov je u tijeku, negdje je već i pri samom završetku, a negdje će potrajati još nekoliko dana. U župi Sv. Vinka Pallottija, primjerice, blagoslov je počeo 7. siječnja, a traje do 23. siječnja. Raspored župljani mogu naći na stolu za tisak u crkvi ili na župnoj Facebook stranici. Oni koji nisu kod kuće mogu javiti da se dođe u drugo vrijeme, a iako je običaj ponuditi pićem i jelom, ove godine župljani su pozvani da to ne čine, jer se svećenik i ministrant zbog epidemiološke situacije ne zadržavaju u kućama.
Za razliku od ostalih, u župi Bezgrešnog Srca Marijina blagoslov obitelji tek počinje, u ponedjeljak, 18. siječnja. Raspored se nalazi na Facebook stranici i na oglasnoj ploči. “Osobe koje imaju teže kronične bolesti ili spadaju u rizičnu skupinu, svi oni koji u vrijeme blagoslova imaju simptome gripe, prehlade, koronavirusa ili sumnjaju u nešto od toga, bilo bi mudro blagoslov obitelji odgoditi za bolja vremena. Molimo, dragi župljani, neka vam ne bude problem ukoliko odgodite blagoslov jer razlog je velik i opravdan. Isto tako, ako netko, zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga, smatra rizičnim i ne želi primiti blagoslov obitelji, neka nam to bez ikakvih ustručavanja javi. Dobar su znak da želite blagoslov obitelji otvorena ulazna vrata dvorišta”, stoji u objavi.