Nije mogla pobjeći od bolesti, ali je pronašla način kako si život unatoč njoj učiniti boljim i ljepšim. Maja Kalaica, djevojka u ranim dvadesetima, tri godine boluje od dijabetesa, bolesti koju mnogi nazivaju i tihim ubojicom današnjice, a svoj spas pronašla je pokretanjem bloga “Hrana bez grijeha”.

Priča je ovo o hrabroj Nuštarki i njezinoj borbi protiv dijabetesa. Priča koja motivira i pokazuje nam što znači ljubav prema životu. Maja je u ranim dvadesetima, a tri godine svoj život provodi s dijabetesom tipa 1, vrstom autoimune bolesti kod koje je uzrok nepravilan rad gušterače. Zbog toga si mora nekoliko puta dnevno ubrizgavati inzulin kako bi normalno funkcionirala i živjela. No, ističe kako je svoju bolest prihvatila kao dijelom sebe i nastavila živjeti dalje, jer od ovoga stanja ne može pobjeći.

“Dijabetes zahtjeva kontrolu, urednu prehranu, aktivnost i s vremenom od vas napravi borca koji zamjenjuje ulogu gušterače u vašem tijelu”, pojašnjava Maja koju je dijabetes potaknuo na otvaranje bloga “Hrana bez grijeha”. Naziva ga procesom pomoću kojega je sebi pomogla osjećati se ugodno i sretno u svojoj koži, pa tako želi motivirati i druge.

“Blog “Hrana bez grijeha” je zapravo baš ono što mu i ime kaže – hrana koja je prilagođena osobama s dijabetesom, koje u bilo kojem trenutku mogu uživati u jelu koje im neće prouzrokovati nestabilne glukozne vrijednosti. Ova prehrana je zdrava, pa ju mogu koristiti i osobe koje se bave fitnessom ili jednostavno oni koji se žele zdravo hraniti. Sastoji se od raznih recepata koji imaju smanjen postotak ugljikohidrata, kao i YouTube kanal s video receptima”, ističe Maja. Kako je završila Srednju strukovnu školu za kuhara i hotelijerskog- turističkog tehničara, ova odluka i nije bila neočekivana. Kaže kako je od početka svoje bolesti bila otvorena u društvu, marljivo je učila i isprobavala nove rutine kako bi pospješila svoje ciljeve. Za sebe smatra da je dosta uporna, ali ne i savršena, pa je bitno biti glas u društvu za zajednicu koja se bori zajedno.

Iako blog ozbiljno vodi tek par mjeseci, ova mlada Nuštarka je redovno na društvenim mrežama objavljivala dijelove iz života i recepte. Vjetar u leđa dao joj je zaručnik koji je smatrao kako bi na blogu mogla korisno predstaviti svoj trud, a svoju veliku ulogu on danas ima iza kamere, vodi tehnički dio, produkciju i sve što se tiče fotografiranja, snimanja, dizajna, glazbe i rasvjete. Maja napominje kako se ljudi javljaju redovno, bili oni dijabetičari ili ne, s pitanjima o prehrani i tehnologiji, a riječi zahvale, potpore i pohvala ne nedostaje. Inspiracija joj dolazi spontano, a kako je završila ugostiteljsku školu, u pozadini ima iskustva s hranom i kuhanjem, pa joj ovo većinom bude izazov koji, kako je rekla, obožava.

“U budućnosti bih voljela biti dio zajednice koja se bori za što ljepši i ugodniji život s dijabetesom. Proširiti ovaj projekt u edukacijske centre i radionice sa zdravom prehranom, savjete stručnjaka te iskustva drugih kako bih što bolje predočila trenutnu situaciju i s tim poboljšala stanje koje nije najbolje”, podvukla je ova hrabra djevojka te svima koji boluju od ove bolesti poručila: ”Never give up”.

Na blogu se nalazi i dio s recenzijama u kojemu Maja i njezin zaručnik u suradnji s moćnim portalom “Na inzulinu.com” pokazuju najnoviju tehnologiju koja kontinuirano mjeri glukozu i olakšava komplicirani život svakog dijabetičara. Napominje i kako želi uz pomoć udruga povezati se s drugim dijabetičarima, osigurati bržu i lakšu komunikaciju te korisne informacije, a uz to želi pisati i savjete te iskustva drugih kako bi ukazala na probleme slabe povezanosti i stručnosti vezanih za ovu bolest.