Od veljače je u Hrvatskoj zaraženo oko 240 djelatnika i djelatnica u zdravstvenom sustavu. Među njima, s druge strane našla se i Dejana Krnjeta, liječnica Opće županijske bolnice Vinkovci, koja se protiv koronavirusa borila, kako kaže, „na prvoj liniji obrane“.

S obzirom da je Dejana bila jedna od prvih volontera koja se prijavila za rad na COVID-19 jedinici, odnosno na odjelu infektologije s pacijentima koji su bili zaraženi virusom i koji su imali težu kliničku sliku, pretpostavka je da se virusom zarazila upravo u bolnici. Gdje i kako, teško je za reći, no iskustvo liječnika kao pacijenta zaraženog koronavirusom teško će ikada zaboraviti.

„Simptomi su vrlo rapidno napredovali. Počeli su ujutro s glavoboljom, popodne sam imala grebanje u grlu, a predvečer jake bolove u plućima. Sljedeći dan ujutro sam dobila visoku temperaturu, 38,5 i tada sam pozvala doktoricu s infektologije da me testira. U tijeku dana došao je pozitivan test“, započinje svoju priču liječnica Krnjeta. S obzirom na kliničku sliku, momentalno je bila hospitalizirana na jedinicu za COVID-19 virus i ostalim se pacijentima, koje je do tada posjećivala kao liječnik, pridružila u borbi za oporavak. Smještena je bila u malu sobicu za izolaciju na odjelu infektologije i tamo je provela 14 dana. Njezina klinička slika je srećom bila blaža, tako da je uspjela svojim kolegama maksimalno pružiti svoje usluge kao liječnika, a da se pritom što manje ugrožava.

Ističe kako je tako nešto bilo i za očekivati jer je radila na prvoj liniji obrane. S takvim je stavom svakodnevno i odlazila na posao. Međutim, strah i strepnja su došli zajedno s pozitivnim nalazom. Kako je prešla „na drugu stranu“, više joj nije bilo svejedno.

„Nikada neću zaboraviti 50-godišnjeg pacijenta koji je bio u lošem stanju i bilo je pitanje vremena kada će završiti na respiratoru. Kada vidite čovjeka koji je prethodno bio zdrav, a sada nema zraka, guši se, stojite i nemoćni ste, tada me malo uhvatio strah. Odnosno, više bijes od nemoći, ali i strah za mene, za sve moje bližnje, pogotovo majku koja ima 70 godina“, istaknula je.

Na sreću, Dejana je puštena kući s negativnim nalazom i trenutno je u samoizolaciji u trajanju od dva tjedna.

„Postankom pacijenta ne prestajete biti liječnik. Drago mi je da sam imala čast biti dijelom tima doktorice Korde i hvala joj kao liječniku i kao osobi. Hvala svima koji požrtvovno rade na odjelu s oboljelima, u zaštitnim odjelima, ali sa smiješkom na licu. Hvala svim mojim prijateljima koji su me bodrili porukama“, govori Dejana te šalje poruku svima: „Dišite zrak svojim zdravim i punim plućima dok možete. Ostanite doma, čuvajte sebe, čuvajte svoje i budimo svi zajedno složni u svemu ovome. Budimo strpljivi i pokušajmo smanjiti posljedice na minimum“.