Foto: Ton Peters | HAVC press
Dugometražni igrani film Bosonogi car redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj produkciji, čiji su hrvatski koproducenti, ujedno i izvršni producenti, Boris T. Matić i Lana Matić iz Propeler Filma, uvršten je u službeni program 23. međunarodnog filmskog festivala u Šangaju koji je počeo 25. srpnja, a održava se do 2. kolovoza. Inače ovo je već ukupno peti ‘A’ festival za Bosonogog cara.
Film je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj, na Brijunima kao glavnoj filmskoj lokaciji te u Puli. Autorski dvojac Brosens i Woodworth poznat je po filmovima Khadak, Altiplano i The Fifth SeasonBosonogi car svojevrsni je nastavak njihovog prethodnog filma Kralj Belgijanaca koji prati nove zgode naslovnog lika. Nakon što u nesretnom incidentu u Sarajevu zadobije prostrijelnu ranu uha, belgijski kralj budi se na Brijunima, nekadašnjoj znamenitoj Titovoj rezidenciji.
Prikazivanje na festivalu u Šangaju filmu će ujedno biti i azijska premijera.
Bosonogi car je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao manjinska koprodukcija te kroz sustav poticanja ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djela Filming in Croatia.
Inače, ovo je ukupno peti ‘A’ festival za Bosonogog cara. Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Torontu prošle godine, film se prikazao u Varšavi, Tallinu, Kairu i sada se prikazuje u Šangaju.
Šangajski filmski festival osnovan je 1993., jedini je kineski festival “A” kategorije i jedan od najpriznatijih u Aziji. Ove se godine održava i offline i online te je ujedno i prvi veći međunarodni događaj koji se odvija u Kini od izbijanja pandemije koja je buknula početkom ove godine.
Sve ostale informacije o festivalu potražite na njegovim službenim stranicama.
Izvor: HAVC