Zbog novonastale situacije i preventivnih mjera te mogućeg širenja virusa COVID-19, i u Plivačkom klubu Orion do daljnjega su otkazani treninzi. Iako im je onemogućeno da koriste bazene, njihovi dragi treneri mislili su na svoje plivačice i plivače te su osmislili treninge “na suhom” koje mogu odraditi i u dnevnom boravku.

Predsjednica Plivačkog kluba Orion Maša Pešec, a koja je ujedno i trenerica u klubu u svakodnevnoj je komunikaciji s djecom u njihovoj messenger grupi. “Čim su nam prekinuti treninzi na bazenu, jedino je logično bilo da pokušamo ostvariti suhe treninge i to svatko samostalno kod kuće budući da su nam zabranjena i okupljanja na nekim vanjskim terenima i igralištima.”, rekla nam je Maša Pešec dodavši kako je u suradnji sa njihovom članicom Tonkom Kovačević, studenticom Kineziološkog fakulteta u Zagrebu osmislila niz vježbi i program treninga ciljano za plivače i njihove potrebe.

Za svaku vježbu Tonka je snimila video prikaz kako se ona pravilno izvodi, kako bi plivači kod kuće mogli što pravilnije izvoditi vježbe. Plivači dobivaju treninge za svaki dan te ih pokušavaju ostvarivati u svojim domovima.

“Nije lako pronaći unutarnju motivaciju za samostalno vježbanje u ovim vremenima i treba imati razumijevanja i za djecu koja nisu sportaši, kao i koja jesu. Novi način života donosi mnoge izazove za sve nas, ali u PK Orionu smo puni optimizma i jedva čekamo skočiti u naš bazen. Postoji još jedna, u ovome trenutku po meni možda i važnija komponenta, a to je psihološki moment izolacije, problem koji postoji kod sigurno svake osobe, a pogotovo djece i to djece koja su navikla na svakodnevni trenažni proces. Očuvanje plivačke forme je nemoguća misija u ovim danima, specifičnost plivanja kao sporta je prevelika da se forma može kompenzirati s ičim drugim osim plivanjem. Teško je djeci pojmiti da sve ono za što su radili i trudili se, ovako samo nestaje.”, kazala je Maša koja ulaže svakodnevne napore da im pomogne prevladati te osjećaje straha, nelagode, neizvjesnosti, šalje im motivacijske videe, riječi potpore, primjere svjetski poznatih plivača i drugih sportaša koji su u istoj situaciji kao i oni.

“Sigurna sam da ćemo iz ove cijele situacije izići kao pobjednici, da ćemo čim ovo prođe još jače i bolje nastaviti s treninzima. Što se tiče propuštanja natjecanja, gubitci su veliki. Bili smo u jeku priprema za ljetno državno prvenstvo koje se održava u 50m bazenima, i naša sezona velikih bazena je tek trebala početi. I kod nas i u okolnim zemljama odgođena su sva natjecanja, pa tako i veliko i jako natjecanje u Sarajevu na koje smo trebali ići protekli vikend. Sljedeće u planu bilo nam je veliko međunarodno natjecanje u Beogradu, koje će zasigurno isto biti odgođeno. Slijede i natjecanja u Zagrebu, Sisku, Vukovaru…ali i ona čekaju neka bolja vremena.”, zaključila je Maša Pešec.