Poligon pokraj Stanice za tehnički pregled vozila Vinkovci ugostio je danas šesti po redu Dan otvorenih vrata koji se održava u sklopu projekta „I ja sam sportaš“. Domaćin je ovoga puta bio Biciklistički klub osoba s invaliditetom “Bosut” Vinkovci, a velik broj sudionika samouvjereno je pokazao svoje vještine koje su stekli na treninzima biciklizma.

Biciklistički klub OSI „Bosut“ Vinkovci osnovan je 2009. godine i broj članova varira od pet, šest pa do desetak. Okuplja osobe s invaliditetom, a često i osobe bez invaliditeta u sklopu škole biciklizma, odnosno mlade vozače u dobi od 7 do 11 godina koja su zajedno s osobama s invaliditetom integrirani u isti početnički program rada kluba.

„To se pokazala kao dobra i zgodna kombinacija. Kasnije djeca koja se žele nastaviti baviti biciklizmom u natjecateljskom smislu prelaze u BK Sokol, no osobe s invaliditetom također se mogu baviti biciklizmom natjecateljski kroz programe Paraolimpijskog odbora“, pojasnio nam je Tomislav Zadro, dopredsjednik kluba „Bosut“, dodavši kako je BK Bosut imao izuzetno velike uspjehe, a ističe Marija Alilovića, najuspješnijeg biciklista koji je 2011. godine postao svjetski prvak, a broji i nekoliko srebrnih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima.

Putem projekta klub je nabavio tri tricikla i dva bicikla, jedan brdski i jedan cestovni koji im koriste u svakodnevnim treninzima i za obuku osoba s invaliditetom i bez invaliditeta.

Tomislav Zadro ujedno je i sudionik projekta „I ja sam sportaš“, a intenzivnim treninzima od četiri puta tjedno po dva sata izuzetno je zadovoljan.

„Povećao nam i se broj sudionika koji su također zadovoljni i projektom, a oni koji nisu imali prije kontakt s biciklizmom su otkrili jedan novi svijet. Vjerujem da će netko od sudionika, osobito ovih mlađih, dobiti motivaciju da se nastavi baviti biciklizmom. To nam je i svima cilj, da ostanu u biciklizmu što duže, barem u rekreativnom smislu“, napomenuo je Zadro.

Cilj projekta „I ja sam sportaš“ kojega provodi Športski savez invalida grada Vinkovaca, zajedno sa svojim partnerima, je uključivanje osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju u zajednicu kroz besplatne treninge atletike, biciklizma, plivanja, stolnog tenisa, streljaštva i taekwondo-a. Vrijednost projekta je 1.029.279,75 kuna, a 85% tog iznosa sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

U okviru projekta, održavaju se Dani otvorenih vrata s ciljem upoznavanja javnosti sa samim projektom i njegovim dobrobitima za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju.