16 C
Vinkovci
Petak, 2. lipnja 2023.

Čitanje opusa Josipa Kozarca kroz rešetke odjevnih predmeta

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

U sadržajem bogatom programu 56. Vinkovačkih jeseni večeras je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano popularno-znanstveno predavanje dr. sc. Anice Bilić nazvano Odjevni kodovi u književnom opusu Josipa Kozarca.

Predavanjem dr. sc. Anica Bilić želi povezati kulturu odijevanja za vrijeme Vinkovačkih jeseni s kulturom odijevanja kakvu nam je ostavio u tekstualnom pamćenju Josip Kozarac i sve to ukomponirati u ovogodišnju godinu čitanja.

„Možemo posvjedočiti da nam je kultura odijevanja za vrijeme Vinkovačkih jeseni različita od kulture odijevanja u drugim dijelovima godine, odnosno da tradicijsko ruho vidimo na izvođačima, a etno stil na brojnim posjetiteljima i zaposlenicima. Vrijeme Vinkovačkih jeseni je vrijeme kada evociramo tradicijsku kulturu i život, a kultura odijevanja sastavnim im je dijelom kao i ugradnji identiteta ženskih likova Josipa Kozarca koji potvrđuju visoku svijest o moći neverbalne komunikacije odjećom te su u njegovom opusu prisutni različiti odjevni kodovi – od tradicijskog ruha preko polugradske odjeće do bečke mode”, objasnila je uoči predavanja znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz Vinkovaca dr. sc. Anica Bilić.


Odjeća je izuzetno važna u Kozarčevu opusu u reprezentaciji ženske ljepote, funkcijom zavođenja, privlačenja pozornosti pa čak i prikrivanje i laganje o društvenom statusu i vlastitom identitetu, ističe znanstvena savjetnica u trajnom zvanju.

„Godina čitanja je i vrijeme kada se za vrijeme Vinkovačkih jeseni vraćamo u prošlost i nastojimo, svatko na svoj način, dati obol toj manifestaciji. Moj prinos bio je da korisnicima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, kao i svim pasioniranim čitateljima, predložim čitanje opusa Josipa Kozarca kroz rešetku odjevnih predmeta, odnosno da sami pokušaju dešifrirati odjevne kodove koji su nam ostali u tekstualnom pamćenju našeg Vinkovčanina”, dodala je za kraj dr. sc. Anica Bilić koja je i autorica projekta kulturne i znanstvene manifestacije Šokačka rič i voditeljica slavonskog skupa Slavonski dijalekt.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno