Grad Vinkovci kako bi odgovorio na sve izazove u novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19 među prvim gradovima je donio Prve mjere pomoći gospodarstvu. Svjesni teškoća s kojima su se gospodarstvenici preko noći našli oformljen je i tim „Pomoć gospodarstvu“ koji je u suradnji s Upravnim odjelima Grada Vinkovaca sudjelovao u pripremi navedenog paketa mjera usvojenog od strane Gradskog vijeća Grada Vinkovaca.

Članovi tima svakodnevno surađuju s gospodarstvenicima, obavještavaju ih o novim mogućnostima financiranja, te im nude svoju pomoć u prijavi istih. Kako se svaki gospodarstvenik susreće sa specifičnim problemima i ima specifične zahtjeve, svakom od gospodarstvenika koji je povratno kontaktirao tim pristupilo se pojedinačno. Prije svega se sagleda situaciju u kojoj je gospodarstvenik, nakon čega im se ponude mjere za koje mogu konkurirati, te im se ponudi pomoć u apliciranju na iste.

U suradnji s gospodarstvenicima, osim same pomoći pri prijavi mjera, članovi tima zaprimaju i sugestije na koji način bi se mjere koje su raspisane od strane Grada Vinkovaca mogle doraditi, te kojim mjerama je potrebno upotpuniti prvi paket mjera. Osim prijedloga poduzetnika o kojima se razmatra za drugi paket mjera, zaprimljen je i dopis sa prijedlozima Udruženja obrtnika Vinkovci. Nakon razmatranja svih pristiglih prijedloga, žurno će se ići u usvajanje novih mjera kojima će se olakšati buduće poslovanje našim gospodarstvenicima.

“Dodatne mjere rasterećenja pripremit će se u suradnji s predstavnicima Upravnih odjela Grada Vinkovaca, predstavnicima Udruženja obrtnika Vinkovci, te članova tima “Pomoć gospodarstvu”. Vrijeme koje je ispred nas veliki je izazov kako za Grad tako i za gospodarstvenike Grada Vinkovaca, stoga je stalna suradnja, međusobna komunikacija ključ zajedničkog uspjeha.”, rekla je direktorica VIE Danijela Slipčević.

Direktor tvrtke PVC Troplex, Vicko Mustapić kaže kako je njegova tvrtka poduzela je sve mjere kako bi očuvala zdravlje djelatnika i omogućila rad u ovom kriznom razdoblju. “Ovim putem zahvalio bi udruženju ”Pomoć gospodarstvu” i Agenciji za razvoj i investicije Via koji su zajedničkim djelovanjem u suradnji s Tehnološkim parkom i Poduzetničkim inkubatorom u brzom roku odgovorili na pitanja vezana uz mjere za očuvanje gospodarstva i radnih mjesta. Pružili su nam korisne informacije na iznimno profesionalan način, te su nam odgovorili na pitanja do kojih je u ovom trenutku poduzetnicima teško doći. Pozdravljam mjere za subvencije radnih mjesta od strane Vlade Republike Hrvatske, ali postavlja se pitanje koji je smisao ostalih mjera poput odgode plaćanja određenih poreza i doprinosa kada veliki broj poslovnih subjekata ne može ostvarivati prihode. ”Pomoć gospodarstvu” grada Vinkovaca nam je pomogla u analizi dostupnih mjera, te smo s njihovom pomoći aplicirali na određene mjere za koje se nadamo da će nam pomoći u ovom teškom razdoblju.”, kazao je Mustapić.

Zadovoljstvo mjerama javno je na svom facebook profilu podijelila i Blaženka Omrčanin, vlasnica vinkovačke cvjećarnice Frezija. “Drugi je dan Uskrsa puno mirniji i vrijeme kada si preslagujem situaciju i vrijeme u kojemu jesam. Puno sam smirenija u odnosu na 18. ožujka kada sam osim straha od bolesti brinula i za svoju egzistenciju. I upravo zbog toga drugog zahvalna sam svima koji su se izborili da i mi obrtnici ostvarimo prava poput svih ostalih. Isto tako hvala i timu “Pomoć gospodarstvu” Vinkovaca jer su nam proslijeđivali sve odluke korisne za nas i hvala HZZ-u što su nam potporu isplatili u najkraćem mogućem roku.”, rekla je Omrčanin.

Izuzetno zadovoljna mjerama za pomoć gospodarstvu koje provodi Grad Vinkovci je i Eugenija Nemet, vlasnica Dječjeg vrtića Medanjak. “Prvoga dana proglašenja epidemije koronavirusa tim “Pomoć gospodarstvu” odmah nas je kontaktirao i pravovremno nas informirao i ponudio pomoć. Zahvaljujući svim mjerama niti jedan naš djelatnik neće ostati bez posla, a i dva djelatnika koja rade na određeno vrijeme neće ostati bez posla, nego će im ugovori biti produženi.”, rekla je Nemet.