I dok Europska unija dogovara da se napravi zajednički dokument za putovanja koji bi vrijedio za sve zemlje Europske Unije, takozvana COVID-19 putovnica, Hrvatska ovu krizu koristi kao priliku da napravi ozbiljan plan kako dalje.

Za sve državljane EU koji će putovati bilo cestom, željeznicom, plovnim putem ili zrakom planira se izrada COVID-19 putovnica. Putovnice bi bile neka vrsta potvrde da su osobe stekle imunitet i da ne predstavljaju rizik za ostale. No o svemu tome ipak će epidemiološka struka imati zadnju riječ.

Takav dokument odnosi se na zdravstveni, odnosno sigurnosni dio protokola kod putovanja. Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na pojedinačne u zemljama.

“Mi se nadamo da ćemo do kraja petog mjeseca dogovoriti taj zajednički dio gdje se inzistira zajednički protokol. Tamo gdje ne bude išlo, tamo ćemo dogovarati bilateralno”, kazao je ministar turizma Gari Cappelli dodavši kako već postoji respektabilan broj zemalja zainteresiranih za putovanja u Hrvatsku.

“Pozitivan nalaz antitijela u krvi znači da je osoba bila u kontaktu, ali putovnica nije garancija i ne može biti garancija da ta osoba ne može prenijeti infekciju”, smatra ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Turizam čini 10 do 11% BDP-a Europske unije i zapošljava 12% ukupno zaposlenih. Cappelli je rekao i da je vrlo jasno govoreno o kratkoročnom fondu za oporavak. U proračunu do 2027. u prvom paketu turizam nije imao tako istaknutu važnost, ali nakon koronavirusa ta se situacija potpuno mijenja, jedinstven je stav svih zemalja da će turizam morati imati veliki iskorak u proračunu.

„Turizam je ključan za jačanje, to jest spašavanje nacionalnih ekonomija, rekao je Cappelli, navodeći primjere i drugih turističkih zemalja osim Hrvatske, poput Italije, Španjolske ili Grčke. Dodao je i da Cro kartica ostaje te da je u pripremi.

Posljednjih 10 godina turizmom se ne upravlja, turizam nam se događa. Struka se nada kako će se politika napokon probuditi. Naša strategija završava s ovom godinom, a ministar najavljuje novu.

“Mi ćemo vjerojatno sada pokrenuti, negdje nakon dogovora i na razini EU-a u 6. mjesecu dio nove strategije održivog turizma”, najavio je Cappelli.

To je turizam koji zarađuje, potiče proizvodnju, omogućava kvalitetniji život, čuva prostor i okoliš. Ovo što trenutačno Hrvatska ima je – turizam kao zabavni park koji kratkoročno donosi novac, a dugoročno probleme – koji su itekako vidljivi u ovoj krizi.